VELKLEDD: Kong Harald og dronning Sonja var på plass under utdelingen av Nobels Fredspris til OPCW i Oslo Rådhus tirsdag. Dronningen var kledd i en rød blazer med peplumsnitt fra Emilio Pucci. En glitrende paljetthatt toppet det hele. Foto: FameFlynet Norway
VELKLEDD: Kong Harald og dronning Sonja var på plass under utdelingen av Nobels Fredspris til OPCW i Oslo Rådhus tirsdag. Dronningen var kledd i en rød blazer med peplumsnitt fra Emilio Pucci. En glitrende paljetthatt toppet det hele. Foto: FameFlynet NorwayVis mer

Sonja hyllet fredsprisvinneren i Pucci

Dronning Sonja valgte svigerdatterens favorittdesigner.

SEOGHØR.NO: Dronning Sonja og kong Harald er var på plass i Oslo rådhus under årets utdeling av Nobel Fredspris til OPCW. Dronningen var som alltid lekkert antrukket da hun ankom rådhuset - denne gangen i en rød jakke fra norske Peter Dundas for Emilio Pucci. Jakken er antagelig spesiallaget til dronningen, og har en anslått pris på rundt 9000 kroner.

Som Se og Hør skrev i november, har dronningen opparbeidet seg en anselig samling Emilio Pucci-klær det siste året. Favorittplagget er blazeren med peplumsnitt som hun har i tre farger, inkludert den røde varianten hun hadde på i rådhuset.

FAVORITT-SNITT: Dronning Sonja har brukt en rekke antrekk signert Peter Dundas for Emilio Pucci den siste tiden - alle med det karakteristiske peplum-snittet. Den røde jakken (t.v.) brukte hun første gang under besøket i Tyrkia i november. Hun har samme jakke i både lilla fløyel (nummer 2 fra venstre) og i turkis (nummer 3). I tillegg har hun en lilla kjole i samme stil.
FAVORITT-SNITT: Dronning Sonja har brukt en rekke antrekk signert Peter Dundas for Emilio Pucci den siste tiden - alle med det karakteristiske peplum-snittet. Den røde jakken (t.v.) brukte hun første gang under besøket i Tyrkia i november. Hun har samme jakke i både lilla fløyel (nummer 2 fra venstre) og i turkis (nummer 3). I tillegg har hun en lilla kjole i samme stil. Vis mer

Saken fortsetter under bildet...

 

Mette-Marits designvenn

Alt tyder på at det er kronprinsesse Mette-Marit som har påvirket svigermor. Mette-Marit har vært Puccis fremste ambassadør de siste årene. Hun har sittet på første rad på motehusets catwalkvisning i Milano, og hun har stilt med nye gallakjoler signert Dundas ved de fleste store anledninger de siste årene. Som Se og Hør tidligere har avslørt har Sonja og Mette-Marit også brukt den samme Pucci-capen.

KONGELIG VENN: Designer Peter Dundas er en nær venn av Mette-Marit og har etterhvert fått et godt forhold til Haakon også. Tidligere i år festet de sammen i Paris.
KONGELIG VENN: Designer Peter Dundas er en nær venn av Mette-Marit og har etterhvert fått et godt forhold til Haakon også. Tidligere i år festet de sammen i Paris. Vis mer

Mette-Marit og Puccis norske sjefdesigner Peter Dundas har ikke bare et tett kundeforhold – de er også nære venner. Så nært er vennskapet at Dundas var en selvskreven gjest under kronprinsparets 10-årsbryllupsdag i 2011, på Mette- Marits private bursdagsfeiring i fjor og under festivalen i anledning Haakons 40-årsdag i sommer. Han har også møtt dronningen flere ganger.

Designeren er full av skryt om sin gode kunde.

– Det er gøy å lage antrekk til kronprinsessen, hun har veldig god smak. Jeg liker tingene jeg lager til henne – det er ikke alltid sånn med alle kunder, avslørte Peter Dundas til Se og Hør da han og Mette-Marit var på en norsk motelansering i New York i fjor.

Vanligvis er både kronprinsparet og kongeparet på plass for å hylle årets vinner av Nobel Fredspris, men i år måtte den eldre garde ta ansvaret alene. Kronprinsesse Mette-Marit er som kjent sykmeldt, og kronprins Haakon er i Sør-Afrika på minneseremoni for Nelson Mandela.

Kongelig mannefall

Men selv om kronprinsen ikke er til stede i Oslo, hyller han en av de mest markante fredsprinsvinnerne gjennom tidene. Mandela vant  fredsprisen i  1993 sammen med sin motpart president F.W. de Klerk for deres arbeid for en fredelig slutt på apartheidregimet og for å ha lagt grunnlaget for et nytt demokratisk Sør-Afrika.

I år er det organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) som er vinneren.  Generaldirektør Ahmet Üzümcü i OPCW mottar prisen på vegne av sin organisasjon.

Nobelprisvinneren starter tirsdagen med et møte med norske barn under Redd Barns årlige fredsprisfest på Nobels Fredssenter. Vanligvis er kronprinsesse Mette-Marit fast gjest under dette arrangementet, men i år måtte de klare seg uten kongelig glans. I fjor deburterte prinsesse Ingrid Alexandra i nobelsammenheng – nettopp på dette arrangemnetet for og med barn.

Etter møtet med de engasjerte barna, var  Üzümcü i audiens hos kongeparet før nobelseremonien starter i Oslo rådhus.

Kveldens program starter med det årlige fakkeltoget til ære for nobelvinneren. Tradisjonen tro vil vinneren komme ut på balkongen på Grand Hotel og hilse de fremmøtte kort tid før klokken 18. Kvelden avrundes med en bankett på Grand Hotel i regi av Nobelkomiteen. Også her vil kongeparet være til stede for å kaste glans over årets vinner.

Onsdag avrundes nobelfestlighetene med den som vanlig stjernespekkede fredspriskonserten i Oslo Spektrum. Da har kronprins Haakon rukket tilbake til Norge, og vil tradisjonen tro være på plass. Det vites ikke om han kommer alene, eller om noen i familien holder han med selskap. I fjor var Mette-Marits sønn Marius Borg Høiby med, noe han har vært flere ganger tidligere. Kanskje dukker han også opp i morgen.

LES OGSÅ: Nobel-vertinnen til Norge med luksusantrekk