I HARDT VÆR: Debatten rundt Märtha Louise og hennes engleskole, har langt fra lagt seg etter at hun snakket ut på NRK på lørdag. Foto: SCANPIX
I HARDT VÆR: Debatten rundt Märtha Louise og hennes engleskole, har langt fra lagt seg etter at hun snakket ut på NRK på lørdag. Foto: SCANPIXVis mer

- Søk legehjelp, Märtha

Svensk suksessfortfatter knallhardt ut mot Engle-prinsessen.

SEHER.NO: Det har vært et voldsomt oppstyr og masse kritikk mot Märtha Louise etter at Se og Hør sent i juli avslørte at hun starter opp engleskolen Astarte Education.

Lørdag kveld snakket prinsesse Märtha Louise ut for første gang om skolen som har vakt så stor interesse. Men engler er ikke overnaturlig for henne, forklarte 35-åringen.

- De er lysvesener for meg, svarte hun på spørsmål om hvordan englene fremtoner seg.
Intervjuet med prinsessen har på langt nær stanset debatten rundt henne. Den svenske suksessforfatteren Jan Guillou går nå knallhardt ut mot prinsessen.

- Hvis man ikke er katolikk, og likevel påstår at man kan kommunisere med engler, da er man kanskje litt sprø. Særlig om man legger til at man kan snakke med hester. Da bør man søke legehjelp, slår suksessforfatteren fast i et intervju med Expressen.

I lørdagens halvtimeslange intervju på NRK, sa Märtha Louise også at "Jeg er jo veldig glad for at jeg ikke lever for et par hundre år siden. For da hadde jeg jo sikkert vært brent på bålet."

Også dette utsagnet vekker reaksjoner hos Jan Guillou, som har skrevet flere bøker m hekseprosessene.

- Det hadde hun naturligvis ikke blitt. Hun hadde fått en samtale med sin prest, og han hadde antakelig sagt at dette var en velsignelse. "Alle" kunne jo snakke med engler før i tiden…man ba for eksempel til helgener, for at de skulle henvende seg til jomfru Maria, som igjen kunne henvende seg til Gud, sier Guillou til Expressen.

Mens Märtha Louise var sykemneldt i to uker, etter englebråket, skal hun ha holdt seg i skjul på Hankø-perlen Bloksbjerg. Der skal hun ha hatt den nærmeste familien rundt seg, og driblant fått trøst av dronning Sonja (70).

Søndag kommenterte også dronningen debatten rundt sin datter for første gang.

- Hvis hun finner at det er riktig for henne å gjøre, og at hun har evner som kan gjøre at hun kanskje kan hjelpe andre mennesker, kan jeg ikke se at det er noe galt i det, sa dronning Sonja til NRK.

- Det er jo hennes egen virksomhet, og hun må selv kunne bestemme hva den virksomheten skal inneholde. Det er hennes næringsvirksomhet, sa Sonja.

Dronningen ønsket ikke å svare på spørsmål om saken har påvirket kongehuset eller monarkiet.

Men bråket rundt engleskolen, har fått folket til å snu ryggen til prinsessen. I en meningsmåling utført for Se og Hør av markedsanalyseinstituttet InFact, mener annenhver nordmann at Märtha Louises ”Engleskole” ikke er forenlig med hennes rolle som prinsesse.

Undersøkelsen viser også at hele 48,3 prosent av befolkningen ikke synes prinsessens nye stasning på alternativ skole med spiritistisk innhold er forenlig med hennes rolle og posisjon som prinsesse.

På et spørsmålet "Påvirker Märtha Louises nye satsningsområde din holdning til prinsessen?" svarer 33,3 prosent at de er mer negative nå, 37,1 prosent sier at det ikke påvirker deres holdning og 21,7 prosent at de er blitt mer positive.

- Jeg vil ikke ha A4-mennesker. Jeg vil heller ikke ha en A4-prinsesse. Vi må ha forståelse om at hun har sitt eget liv. Men hun må vurdere nøye hvordan hun bruker prinsessetittelen når hun markedsfører et produkt. Jeg mener ikke at hun har krysset den grensa, men hun må ha rådgivere med seg, sier Høyre-leder Erna Solberg til Dagbladet mandag.