Prins Carl Philip:

Sofias søte gest til ektemannen

Svenskeprinsen fyller 41 år i dag.

FYLLER ÅR: I dag, onsdag 13. mai, har prins Carl Philip av Sverige bursdag, men feiringen blir av den mer beskjedne sorten. Her er han med kona prinsesse Sofia sommeren 2019. Foto. NTB Scanpix
FYLLER ÅR: I dag, onsdag 13. mai, har prins Carl Philip av Sverige bursdag, men feiringen blir av den mer beskjedne sorten. Her er han med kona prinsesse Sofia sommeren 2019. Foto. NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, onsdag 13. mai, er det 41 år siden Sveriges prins Carl Philip kom til verden. Den ferske 41-åringen er dronning Silvia (76) og kong Carl Gustafs (74) nest eldste barn, og eneste sønn.

Da 41-åringen kom til verden 13. mai 1979, måtte kong Carl Gustaf haste hjem fra Tyskland hvor han var på besøk hos noen slektninger. Termindatoen var nemlig i utgangspunktet i starten av juni, skriver Svensk Damtidning.

Prinsen ble døpt i Slottskyrkan i Stockholm 31. august samme år, og han hadde ingen ringere enn Danmarks dronning Margrethe (80) blant sine faddere.

Prins Carl Philip ble født som kronprins, og var dermed først i rekken til å overta den svenske tronen. En grunnlovsendring som trådte i kraft 1. januar 1980, førte imidlertid til at hans eldre søster, kronprinsesse Victoria (42), ble tronarving.

Til tross for at prins Carl Philip er et kjent fjes i den svenske kongefamilien, blir bursdagsfeiringen av det beskjedne slaget.

Personlig gest

I motsetning til fødselsdagene til kronprinsessen og kongen - som tradisjonelt feires stort i Sverige - blir prins Carl Philips dag feiret ved at kongehuset deler et gratulasjonsbilde med folket.

- Vi markerer prinsens bursdag på hjemmesiden vår. Ellers feires bursdagen privat, sier informasjonssjef ved hoffet, Margareta Thorgren til Svensk Damtidning.

Imidlertid er det én ting som er noe spesielt med bursdagsbildet. Det er nemlig ingen profesjonell fotograf som har stått bak kamera.

Derimot er det prinsens kone, prinsesse Sofia, som har fanget jubilanten på bildet. Dermed tar Sofia etter blant andre hertuginne Kate (38), som ofte tar de kongelige familiebildene som deles med det britiske folk på ulike merkedager.

NYTT BILDE: Det svenske kongehuset har delt dette bildet av prins Carl Philip i anledning 41-årsdagen. Fotografen er hans kone, prinsesse Sofia. Foto: Det svenske kongehuset / Prinsesse Sofia
NYTT BILDE: Det svenske kongehuset har delt dette bildet av prins Carl Philip i anledning 41-årsdagen. Fotografen er hans kone, prinsesse Sofia. Foto: Det svenske kongehuset / Prinsesse Sofia Vis mer

Privat feiring

Dagens feiring av Carl Philip blir altså privat innad i kongefamilien. Statsoverhodet og tronarvingens fødselsdager markeres imidlertid vanligvis offentlig.

Det skiller Carls Philips bursdag fra eldstesøsterens fødselsdag, også kjent som «Victoriadagen», den 14. juli. Da kom kronprinsesse Victoria til verden, noe som feires med pomp og prakt. Dagen er flaggdag i Sverige, og som regel befinner kongefamilien seg på Öland denne dagen, hvor familien har sommerresidens.

Også svenskekongens fødselsdag feires stort i vårt naboland, med militærparade og hilsing fra slottsbalkongen. Men årets feiring 30. april ble tonet ned grunnet coronaviruset, og kongen og dronningen befant seg i selvpålagt karantene på Stenhammars slott i Flen på den store dagen.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

Trakk seg tilbake

Selv om Carl Philips feiring i år blir en rolig affære, kan prinsen trøste seg med at han feiret stort da han fylte 40 år for et år siden. Da hadde prinsen et storslått 40-årslag på slottet, med en rekke prominente kongelige og kjente navn på gjestelista.

Til stede var selvfølgelig også kona prinsesse Sofia (35), som han giftet seg med 13. juni 2015. Sammen har paret de to prinsene Alexander (4) og Gabriel (2).

I fjor høst kom også nyheten om at kong Carl Gustaf hadde valgt å fjerne en rekke medlemmer fra kongehuset, inkludert barna til Carl Philip og Sofia. De ble dermed fratatt apanasje, og skal ikke representerte kongehuset. Årsaken til endringen var at kongefamilien hadde blitt for stor - og utgiftene også deretter.

I desember i fjor uttalte Carl Philip at avgjørelsen var naturlig, og at han og kona vurderte å ta en lignende avgjørelse selv.

- På noen måter er det et naturlig steg. Det her er en mulighet for våre gutter til å skape en framtid som de selv vil ha, med utdanning og jobb, sa han til Expressen da.

LES OGSÅ: - Det er et lett og organisk forhold

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer