Den danske kongefamilien:

Snur etter tittelbråket

Prins Nikolai skal snakke ut.

BLIR FRATATT TITLENE: Prins Felix og prins Nikolai mister prinsetitlene på nyåret. Foto: Splash News/NTB
BLIR FRATATT TITLENE: Prins Felix og prins Nikolai mister prinsetitlene på nyåret. Foto: Splash News/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble rabalder i det danske kongehuset tidligere denne høsten, da dronning Margrethe (82) besluttet at prins Joachims (53) barn skal fratas prins- og prinsessetitlene.

Prins Joachim la ikke skjul på at avgjørelsen såret ham, og både prinsen, kona prinsesse Marie (46) og ekskona grevinne Alexandra (58) viste sterk misnøye i pressen.

Prinsens eldste sønn, prins Nikolai (23), brøt også etter hvert tausheten om avgjørelsen som rammer ham.

KONGELIG: Det danske kronprinsparet og dronning Margrethe ankom åpningen av det danske Folketinget etter en turbulent uke. Video: Stig H. Justad Vis mer

- Hele min familie og jeg er selvfølgelig veldig lei oss. Vi er, som mine foreldre også har uttalt, i sjokk over denne beslutningen og over hvor fort det i realiteten har gått, uttalte han til danske Ekstra Bladet.

Nå får man imidlertid et innblikk i hva prins Nikolai tenker rundt sin kongelighet.

Skal snakke ut

19. desember vil 23-åringen medvirke i det danske TV 2-programmet «Min egen kurs», melder B.T. Episoden ble spilt inn før det såkalte tittelbråket.

I programmet skal prins Nikolai snakke med Emil Midé Erichsen (32) om hvordan det er å være født inn i rollen som prins.

ARVEREKKE: Leah Isadora Behn er aktuell i «Powerwomen» hvor hun snakker åpent om sitt forhold til den kongelige arverekken. Video: Viaplay/Rød Løper Vis mer

Resten av programmet blir imidlertid sendt først til våren, men kanalen har besluttet å fremskynde episoden med prinsen.

Til vanlig bor 23-åringen i Paris. Der er han på et utvekslingsopphold, som er en del av studieløpet av utdannelsen ved Copenhagen Business School. Han har også gjort ulike modelloppdrag.

Programmet ble spilt inn i mai, omtrent på samme tid som kongehuset internt luftet tanken om at prinsebarnas titler skulle fjernes.

- 5. mai ble en plan presentert for meg. Tanken om at mine barns identitet skulle tas fra dem når hver av dem fylte 25 år. Athena fyller elleve i januar, uttalte prins Joachim til B.T. i september.

- Så fikk jeg bare fem dagers varsel ettersom avgjørelsen ble fremskyndet.

ÅPNER OPP: I et eksklusivt intervju med danske B.T. sa Prins Joachim og prinsesse Marie at barna deres føler seg «utstøtt». Foto: Bax Lindhardt / B.T. Vis mer

- Mye som må jobbes med

Prins Joachim har barna prins Nikolai, prins Felix (20), prins Henrik (13) og prinsesse Athena (10), som fra og med 1. januar 2023 vil ta i bruk titlene greve og komtesse av Monpezat.

I oktober kunne prins Joachim og prinsesse Marie fortelle at de ikke hadde hørt fra dronningen, og beskrev relasjonen som «komplisert».

I ettertid beklaget dronning Margrethe i en pressemelding, og uttalte at reaksjonene rundt beslutningen hennes naturligvis hadde påvirket henne.

«Å bære en kongelig tittel innebærer en rekke forpliktelser og oppgaver som fremover skal holdes til færre medlemmer av den kongelige familie. Denne endringen, som jeg ser på som nødvendig for fremtiden til monarkiet, ønsker jeg å foreta i min tid».

HARNISK: En casino-reklame vekket oppsikt i Danmark. Flere mente at den ene figuren i reklamen var dronning Margrethe av Danmark. Vis mer

Under 82-åringens regentjubileum tidligere denne måneden, ble prins Joachim og barna gjenforent med dronningen for første gang siden «tittelbråket».

Forrige uke kunne prinsen fortelle B.T. at han og moren er på talefot.

- Det er mye som må jobbes med. Kommunikasjon var det som manglet. Nå har vi møtt hverandre og er på rett vei.

LES OGSÅ: - Sa jeg trengte hjelp

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer