Prins Daniel:

Snakker ut om sykdommen

Fikk ny nyre for åtte år siden. 

SYK: For åtte år siden var Prins Daniel alvorlig syk. Foto: NTB scanpix
SYK: For åtte år siden var Prins Daniel alvorlig syk. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Seoghør.no): I 2009 gjennomgikk Prins Daniel av Sverige (43) en nyreoperasjon som en følge av en medfødt nyresykdom.

Prinsen har derimot aldri snakket offentlig om denne sykdommen. Nå har han gjort det for aller første gang, i et foredrag på et sykehus i Sverige, i forbindelse med verdens nyredag som er i dag.

Etter foredraget fikk han møte svenske Vilma Gustavsson som har gått igjennom samme operasjon som Daniel. Begge to fikk nyre fra sin far.

- Jeg har det kjempebra. Jeg er utrolig heldig som har vært frisk siden jeg fikk min nye nyre. Jeg håper bare det holder, sa han til Aftonbladet etter møtet, og fortsatte:

- Man blir jo ydmyk av en slik opplevelse, men det har ikke påvirket livet mitt på noe negativ måte. Jeg er frisk og har det bra.

Saken fortsetter under bildet.

ÅPEN: For aller første gang åpner Prins Daniel seg opp om sin egen nyresykdom. Foto: NTB scanpix
ÅPEN: For aller første gang åpner Prins Daniel seg opp om sin egen nyresykdom. Foto: NTB scanpix Vis mer

Og prinsen utnyttet muligheten med lille Vilma til å gi henne noen tips om tiden fremover.

- Jeg har jo litt erfaringer og tips til ting hun burde tenke over. Som for eksempel hva hun kan og ikke kan spise mens hun går på medisiner. Men hun er en smart jente, så jeg er ikke urolig, sa prinsen til bladet.

Fikk nyre av faren

Mens daværende forlovede, nå kone, kronprinsesse Victoria (39) av Sverige oppholdt seg på Grønland på offisielt oppdrag sammen med Danmarks kronprins Frederik (48) og vår egen kronprins Haakon (43), ble Daniel operert for en alvorlig nyresykdom, ifølge Aftonbladet.

Avisa hevdet sykdommen, som Westling har slitt med siden barndommen, skal ha forverret seg det siste året før operasjonen i 2009, og vært livstruende dersom han ikke fikk en ny nyre.

Det løste seg ved at den ene nyren til Daniels pappa Olle (72) ble satt inn i sønnens kropp - i en over tre timer lang operasjon.

Kun kronprinsesse Victoria og Daniels aller nærmeste familie og vennekrets skal ha visst om helseproblemene.

Saken fortsetter under bildet.

LIVREDDER: Uten nyren fra pappa Olle (ytterst til høyre) hadde kanskje ikke prins Daniel overlevd. Her fra bryllupet i 2010. Foto: NTB scanpix
LIVREDDER: Uten nyren fra pappa Olle (ytterst til høyre) hadde kanskje ikke prins Daniel overlevd. Her fra bryllupet i 2010. Foto: NTB scanpix Vis mer

Daværende Informasjonssjef ved det svenske hoffet, Nina Elidh, forsikret om at alt stod bra til med både Daniel og faren etter operasjonen.

Hun hevdet også at det ikke er grunn til å frykte at eventuelle framtidige svenske tronarvinger skulle arve sykdommen.

- Den er medfødt, men ikke arvelig, sa hun til Aftonbladet.

Sykdommen skal ha preget Daniel hele livet, blant annet skal den være grunnen til hans glødende interesse for idrett og helse, samt hans måteholdenhet med alkohol.

Ble foreldre

Onsdag kveld den 2. mars 2016, ble kronprinsesse Victoria og prins Daniel foreldre for annen gang.

Sveriges kronprinsesse, som fra før av er mor til prinsesse Estelle (5), fødte en liten prins på sykehuset Karolinska i Solna utenfor Stockholm klokken 20.28.

Under ett døgn senere offentliggjorde det svenske kongehuset det første bildet av den nyfødte. Ifølge Kungahuset.se besøkte prinsesse Estelle sin nye lillebror på sykehuset torsdag morgen, og raskt etterpå var de tilbake på Haga Slott igjen.

Kort tid etterpå stod nyheten om navnet for tur.

- Hans navn kommer til å være Oscar Carl Olof. Han kommer til å kalles Oscar. Han kommer til å bli hertug av Skåne, erklærte kongen i statsråd ifølge Expressen.

LES OGSÅ: - Jeg gispet da hun trådte inn på den røde løperen

SØT FAMILIE: I forbindelse med Estelles nylige femårsdag ble det sluppet nye søte bilder av familien. Foto: Anna Lena Ahlström / Kungahuset.se
SØT FAMILIE: I forbindelse med Estelles nylige femårsdag ble det sluppet nye søte bilder av familien. Foto: Anna Lena Ahlström / Kungahuset.se Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer