Kronprinsesse Mette-Marit:

Snakker om skilsmisse på Litteraturtoget

Mette-Marit møtte forfatter Monica Isakstuen til samtale som første stopp på dag to av Litteraturtoget.

FOLKEFEST: Det er tydelig at det er stas når kronprinsessen er på besøk. På Eigersund Folkebibliotek ble hun tatt imot av både store og små. Forfatter Monica Isakstuen (til venstre bak) var med kronprinsessen for samtale på biblioteket. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
FOLKEFEST: Det er tydelig at det er stas når kronprinsessen er på besøk. På Eigersund Folkebibliotek ble hun tatt imot av både store og små. Forfatter Monica Isakstuen (til venstre bak) var med kronprinsessen for samtale på biblioteket. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

EGERSUND (Se og Hør): Dag to av kronprinsesse Mette-Marits (44) litteraturtog er godt i gang, og dagen ble sparket i gang av henne selv og forfatter Monica Isakstuen på Eigersund Folkebibliotek.

Isakstuens bok, «Vær snill med dyrene», var samtalens hovedtema, en bok som omhandler Karen - som under og etter en skilsmisse strever med å forholde seg til barnefordeling, barnets far, sin egen mor, og ikke minst morsrollen.

Under samtalen kunne man tydelig merke hvor interessert kronprinsessen var i både samtalen og bokens tema.

I boken tas det nemlig, blant annet, opp hvordan man deler ansvaret for barna ved en skilsmisse.

- Jeg får lyst til å brøle når jeg leser teksten, er en av kronprinsessens kommentarer til forfatteren.

Saken fortsetter under bildene.

GULL: Kronprinsesse Mette-Marit gikk for gull to på dag to av litteraturtoget. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
GULL: Kronprinsesse Mette-Marit gikk for gull to på dag to av litteraturtoget. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
STILIG: Kronprinsessen har allerede imponert med antrekkene på to dager. I dag gikk hun for gullsko. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
STILIG: Kronprinsessen har allerede imponert med antrekkene på to dager. I dag gikk hun for gullsko. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Mette-Marit ble nok en gang mottatt av store folkemengder som håpet å få et glimt av landets kronprinsesse.

Ikke uvant imponerte 44-åringen nok en gang i klesveien, og torsdag gikk kronprinsessen for gull - i form av et par lekre sandaler med liten hæl.

Tilbake på gamle trakter

Allerede onsdag var Litteraturtoget i gang, og ble startet på kronprinsessens gamle ungdomsskole, Fiskå skole i Kristiansand. Stemningen var til å ta og føle på da kronprinsessen ankom skolen, og elevene var i feststemning.

Tema for årets reise er «relasjoner», mot fjoråret der temaet var «hjem».

Kronprinsessen følte seg virkelig som hjemme da hun besøkte skolen i går, og kunne fortelle til publikum at hun blir svært påvirket av å være på Sørlandet.

- Jeg merker at jeg legger om dialekten min med en gang og snakker mye bredere enn jeg gjør til vanlig, sa hun lattermildt.

Leseglede

44-åringen holdt lenge en dialog med elevene, før hun valgte å snakke om sine lesevaner, som begynte i tidlig alder.

- Jeg er utrolig glad for å være tilbake på min gamle ungdomsskole, når vi nå starter på årets litteraturtog. Vi har en liten bokfestival på skinner, sa kronprinsessen, og la til at turen arrangeres for femte år på rad.

FESTKVELD: Onsdag kveld var det duket for samtale mellom forfatter Dag Solstad og Alf van der Hagen. Kronprinsesse Mette-Marit introduserte de to forfatterne, og var tydelig preget av samtalen deres da den var ferdig. Her var kronprinsessen på vei inn i Buen kulturhus i Mandal. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
FESTKVELD: Onsdag kveld var det duket for samtale mellom forfatter Dag Solstad og Alf van der Hagen. Kronprinsesse Mette-Marit introduserte de to forfatterne, og var tydelig preget av samtalen deres da den var ferdig. Her var kronprinsessen på vei inn i Buen kulturhus i Mandal. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

I år går turen fra Kristiansand til Stavanger, og Mette-Marit skal treffe «vanlige folk», forfattere og andre som er like glad i bøker som henne selv.

- Jeg hadde lyst til å begynne her (på Fiskå skole, journ.anm.), fordi vi sluttet fjorårets litteraturtog på min gamle videregående skole, Kristiansand katedralskole. Da tenkte jeg det var fint å begynne her, og dra enda lenger tilbake, sa kronprinsessen, som også fikk sitt vitnemål fra ungdomsskolen utlevert på nytt.

Ønsket til Mette-Marit ved Litteraturtoget, er å spre leseglede til folket.

- Det å forsvinne inn i bøkenes verden, sa hun.

LATTERKRAMPE: Kronprinsesse Mette-Marit reiser med Litteraturtoget for femte gang. Første stopp er et skrivekurs på Mette-Marits gamle ungdomsskole, Fiskå skole. Her leser hun lattermildt opp en av sine egne tekster fra 9. klasse. Vis mer

- Alle trenger kjærlighet

Hun forklarte imidlertid at det ikke er så viktig hva man leser, men at man leser noe som er viktig for seg selv. Videre sa kronprinsessen at det er nettopp det som er noe av det fine med litteraturen - det finnes en bok for alle.

- Vi lærer mye av å lese. Vi lærer om oss selv, vi lærer om forhold til andre mennesker, også tror jeg vi blir litt bedre mennesker, fortalte hun.

- Om vi ser oss rundt i verden i dag kan det være lett å tenke at alt blir mer oppstykket og delt. At det er mer som skiller oss enn forener oss. Men vi trenger hverandre. Barn trenger voksne, de trenger gode venner og familie. Man trenger en mann, man trenger kjæreste og vi trenger noen som kommer på besøk. Mange trenger et kjæledyr og alle trenger kjærlighet, fortsatte hun.

POPULÆR: Kronprinsesse Mette-Marit møtte mange barn under onsdagens program på litteraturtoget. De snakket blant annet om sommerferien, skole og hva de liker å lese. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
POPULÆR: Kronprinsesse Mette-Marit møtte mange barn under onsdagens program på litteraturtoget. De snakket blant annet om sommerferien, skole og hva de liker å lese. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Etter en tale trakk kronprinsessen frem en boks som hennes mor, Marit Tjessem, har spart på for henne. Der har de bevart gamle skolesaker og andre ting fra 44-åringens barndom.

Blant en av de mange tingene, ligger hennes skrivebok fra niende klasse. Det ble lattermildt på Fiskå skole da kronprinsessen valgte å lese en av sine historier høyt for både elever og oppmøtt presse.

LES OGSÅ: - Vi føler oss hardt rammet