Slottsplassen stenges

I mai starter arbeidene med å legge nytt belegg på Slottsplassen.

GRUSEN RENNER: Slik ser Slottsplassen ut i dag - med rød grus som renner nedover mot Karl Johans gate. Nå skal ny grus limes fast på ny asfalt. Foto: Se og Hør
GRUSEN RENNER: Slik ser Slottsplassen ut i dag - med rød grus som renner nedover mot Karl Johans gate. Nå skal ny grus limes fast på ny asfalt. Foto: Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: Slottsplassen blir fra og med 21. mai stengt av, og en omfattende rehabilitering av Slottsplassen starter.

I mange år har grusen på Slottsplassen flommet nedover mot Karl Johans gate og tettet rør og avløp. I tillegg har støv fra Slottsplassen kommet inn i Slottet og ødelagt antikke møbler. Det er derfor lufteforbud sommerstid.

Hver måned fylles det på 10-12 lastebillass med grus, til sammen 150 tonn grus.

Etter mange års diskusjon om hva som skal skje er det endelig bestemt at eksisterende dekke skal graves opp og fjernes, og erstattes med en helt ny løsning.

Under det eksisterende laget ligger det giftig tjæregrus, som skal kjøres bort og destrueres. Ny fiberduk skal legges, pukk fylles på, og Slottsplassen skal så asfalteres. Først med et ordinært lag sort asfalt før det toppes med en rødlig variant.

Til slutt skal en rødaktig grus - med samme farge som i dag - «limes» på toppen. Samme metode er med hell utprøvd både i Botanisk hage i København og foran Kensington Palace i London.

I tillegg vil det bli lagt avløpsrenner med granittlokk, og øverst i slottsbakken vil det bli støpt et reservoar som samler opp regnvann, slik at det aldri vil bli sluppet ut mer enn grensen på 20 liter vann i sekundet til Oslo kommunes avløpssystem.

Under arbeidene, som er ventet å vare til november, blir Slottsplassen helt stengt for publikum. Det vil bli skiltet alternative ruter, ettersom svært mange benytter Slottsplassen og Slottsparken som gjennomgangsåre til og fra jobb.

Gardistenes daglige vaktskifte vil imidlertid gå som normalt, men vil bli lagt til nordsiden av Slottet, ved gardestuen.

17. mai 2014 er ny beplantning på plass, og det vil bli høytidelig åpning av Slottsplassen.

Da vil også kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit slippe å få støv i øynene på balkongen under 17. mai-feiringen.

LES MER: Oppgraderingen koster 70 millioner

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer