Slottsplassen pusses opp

Mange års debatt er over: Nå får kongeparet ny grus for 70 millioner!

NYTT DEKKE: Fredag kom statsråd Rigmor Aaserud med den nyheten om at Slottsplassen skal pusses opp. Foto: NTB scanpix
NYTT DEKKE: Fredag kom statsråd Rigmor Aaserud med den nyheten om at Slottsplassen skal pusses opp. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Slottsplassen har lenge vært et problem for miljøet i hovedstaden. 150 tonn grus hvert år renner ned fra plassen når det regner, og store mengder havner i gatene nedenfor Slottsplassen, og tetter kommunale avløp.

Men det er ikke bare når det regner at grusen er et problem. Også på tørre sommerdager, er kongeparet plaget av støvplager. Vinduene på Slottet må holdes lukket, og det fine støvet går utover inventaret.

Nå gjøres det endelig noe med problemet. Slottsplassen vil få ny grus for 70 millioner kroner.

Etter Statsrådet på slottet fredag, kom Rigmor Aaserud, fornyings-, administrajons- og kirkeminister ut på slottsplassen og gav pressen de gode nyhetene.

- Det har vært en lang prossess, men nå har vi endelig blitt enige, sier hun til Seoghør.no.

Aaserud sa at det fortsatt vil bli grus på Slottsplassen i fremtiden.

- Det vil bli brukt grus med bindemiddel, så grusen ligger stille.
 
Takket nei til brostein.
Debatten om oppussing av Slottsplassen har foregått lenge. For 16 år siden, i anledning kongeparets 60-årsdag, var det planer om å legge brostein på plassen som en folkegave til kong Harald og dronning Sonja.

Debatten raste.

- Å steinsette Slottsplassen er like vanvittig som om Slottets fasade skulle kles med stålplater, sa daværende daglig leder Jan Sigurd Østeng i Oslo Byes vel, til Dagbladet.

Kongen takket til slutt nei til den sjenerøse gaven.

Aaserud sier hun håper både kongeparet og folket nå blir fornøyd.

- Jeg håper kongen og dronningen blir fornøyd, men dette er noe vi primært gjør for folket.

Den nye Slottsplassen skal etter planen være ferdig senest 16. mai 2014.
 
Full av miljøgift
I november avslørte TV 2 at det er funnet farlig miljøgift under Slottsplassen.

I september i år ble det foretatt geotekniske undersøkelser av massene under Slottsplassen. Der kom fremgikk det at plassen foran Slottet i hovedstaden inneholder store konsentrasjoner av miljøgifter.

Til sammen ble det foretatt tolv prøver, hvor ni av dem inneholdt steinkulltjære og det miljøfarlige stoffet PAH. Rapporten var utarbeidet av Multikonsult, på oppdrag fra Statsbygg og Det kongelige hoff.

 – Det kommer opp i den høyeste tilstandsklassen, så dette er kraftig forurenset. Jeg ville ha anbefalt at det ble tatt vekk, sier professor ved Norges Geologiske Undersøkelse (NGU), Rolf Tore Ottesen til TV 2 Nyhetene.


SEOGHØR.NO:   

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer