- Slottet er i ferd med å pådra seg et forklaringsproblem

Se og Hør-sak om kronprinsparets luksusferie i Italia skaper debatt.

SKAPER DEBATT: Flere synes det er bemerkelsesverdig at slottet ikke ønsker å svare på hvem som har finansiert luksusyacht-ferien kronprinsfamilien har vært på i sommer. Foto: Sølve Sundsbø / Det kongelige hoff
SKAPER DEBATT: Flere synes det er bemerkelsesverdig at slottet ikke ønsker å svare på hvem som har finansiert luksusyacht-ferien kronprinsfamilien har vært på i sommer. Foto: Sølve Sundsbø / Det kongelige hoff Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Tirsdag denne uken publiserte Se og Hør en sak om kronprinsfamilien, som dro rett fra jetsett-bryllup, til overdådig luksusferie i Italia.

Kronprinsesse Mette-Marit (42) og kronprins Haakon (42) hadde tatt med seg barna Marius Borg Høiby (18), prinsesse Ingrid Alexandra (11) og prins Sverre Magnus (9) - og Italia-ferien ble tilbrakt på en luksusyacht i mangemillion-klassen.

Se og Hør konfronterte slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen med hvem som finansierte oppholdet på luksusyachten - som leies ut for to millioner kroner i uken - og til det svarte hun:

- Vi kommenterer ikke privat program. Kronprinsparet har ikke leid noen båt i sommer.

På spørsmål om hvem som hadde invitert kronprinsfamilien på luksusyachten svarte hun ordknapp:

- Vi kommenterer ikke privat program.

TRIO PÅ TUR: Kronprinsparet og eldstesønn Marius fotografert på Malpensa flyplass i Milano i forbindelse med Pierre Casiraghi og Beatrice Borromeos bryllup nummer to i begynnelsen av august. Ingrid Alexandra og Sverre Magnus kom til Italia i etterkant, for å være med på resten av ferien. Foto: Faksimile / All Over Press
TRIO PÅ TUR: Kronprinsparet og eldstesønn Marius fotografert på Malpensa flyplass i Milano i forbindelse med Pierre Casiraghi og Beatrice Borromeos bryllup nummer to i begynnelsen av august. Ingrid Alexandra og Sverre Magnus kom til Italia i etterkant, for å være med på resten av ferien. Foto: Faksimile / All Over Press Vis mer

Reagerer på manglende åpenhet

Denne saken har nå skapt debatt blant kongehuseksperter og medieforskere - skriver Dagbladet - og også hos det norske folk via sosiale medier.

Kongehusekspert Kjell Arne Totland sier til Dagbladet at kongehuset begynner å pådra seg et forklaringsproblem:

- I utgangspunktet har jeg stor forståelse for at kongefamilien vil ha sitt privatliv i fred. Jeg opplever imidlertid at Slottet, kongehuset generelt, og kanskje spesielt kronprinsparet, er i ferd med å pådra seg et forklaringsproblem når det gjelder ulike saker som gaver, utlån og sponsing, sier han til avisen.

Også medieforsker Carl Erik Grimstad reagerer på den manglende åpenheten, og sier at kongehuset burde være underlagt offentlighetsloven.

LUKSUSFAVORITT: Kronprinsfamilien ferierte på den luksuriøse båten «Mia Elise», som kan leies for over to millioner kroner i uken. Foto: Utleiebrosjyre
LUKSUSFAVORITT: Kronprinsfamilien ferierte på den luksuriøse båten «Mia Elise», som kan leies for over to millioner kroner i uken. Foto: Utleiebrosjyre Vis mer- Det er ikke sikkert at dette er problematisk i det hele tatt. Men det er mangelen på åpenhet rundt det som er problemet. Vi må vite at dette ikke er noen som i neste omgang krever oppmerksomhet fra kongehuset, som igjen utløser økonomiske eller andre gevinster, sier han, og legger til:

- Så lenge man er åpen om sånne ting, så godtar mange nordmenn at kongehuset har en høyere luksusfaktor i sitt liv enn andre mennesker. Men det er bindingene rundt det som er problemet. Det er ubegripelig at kongehuset ikke er underlagt offentlighetsloven. Da ville det vært offentlig, sier han til Dagbladet.

LUKSUS: På «Mia Elise» var det god plass til kronprinsfamilien. Foto: Utleiebrosjyre
LUKSUS: På «Mia Elise» var det god plass til kronprinsfamilien. Foto: Utleiebrosjyre Vis mer

Dobbeltmoralsk holdning

Grimstad mener paret utviser en dobbeltrolle - ved å offentlig «tale de svakes sak», men at de på privaten «velter seg i luksus»:

- De kongelige har alltid gitt signaler om eksklusivitet. Men det er klart at i jo større grad de markedsfører seg som de svakes forsvarere, jo større blir fallhøyden når man står overfor integritetstap som ved denne saken, hevder han. 

Dagbladet har også snakket med den danske journalisten og forfatteren Jens Høvsgaard, som i 2013 skrev en artikkel for NRK med tittelen «Monarkiet trenger kritisk boksettersyn». Han mener at kongehuset prøver å skjule noe:

- Når man svarer «ingen kommentar» på et spørsmål, så er det et reelt uttrykk for at man forsøker å skjule en ubehagelig sannhet, hevder han.

UTESALONG: Luksusen er det ingenting å si på. Foto: Utleiebrosjyre
UTESALONG: Luksusen er det ingenting å si på. Foto: Utleiebrosjyre Vis mer

Se og Hør ble klaget inn til PFU

I mars 2013 klaget det kongelige hoff inn Se og Hør til Pressens Faglige Utvalg (PFU), for åtte reportasjer kongefamilien mente krenket privatlivets fred.

Blant disse reportasjene var en luksusferie kronprinsfamilien hadde på den karibiske øya St. Barts - hvor Se og Hør trykket flere bilder mens kronprinsfamilien hygget seg på den offentlige og folksomme stranden.

I juni samme år ble Se og Hør felt i PFU. Etter at fellelsen ble kjent sa Se og Hørs sjefredaktør Ellen Arnstad følgende:

«Vi er tilfredse med at et samlet PFU har slått fast at Se og Hørs omtale av kronprinsparets feriereise til St Barts hadde nyhetsinteresse og at vi var i vår fulle rett til å omtale saken. Vi registrerer imidlertid at utvalgets flertall mente at publiseringen av enkelte av bildene i den første reportasjen ikke var i tråd med god presseskikk, men at mindretallet her var enige med oss i at disse presseetisk sett var akseptable».

SOV SØTT: «Mia Elise» inneholder seks soverom, hvor det i aller høyeste grad innbyr til god nattesøvn i deilige senger. Foto: Utleiebrosjyre
SOV SØTT: «Mia Elise» inneholder seks soverom, hvor det i aller høyeste grad innbyr til god nattesøvn i deilige senger. Foto: Utleiebrosjyre Vis mer

Sjefredaktør Ellen Arnstad forklarte i tirsdagsutgaven hvorfor Se og Hør har valgt å trykke bildene fra lukusyacht-ferien til kronprinsfamilien:

«Se og hør har valgt å trykke en reportasje fra kronprinsfamiliens ferie i Middelhavet fordi vi mener den har offentlig interesse. Se og Hør har redigert artikkelen så kronprinsparets privatliv er ivaretatt. Og vi har utelatt å publisere bilder av barna. Bildene er tatt i et område hvor det frekventerer mange kjendiser, og det er derfor påregnelig at man blir fotografert».

LES OGSÅ: Mette-Marit kastet glans over kinopremiere

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer