Prinsesse Diana:

Slik var Dianas siste våkne minutter

En av de første på ulykkesstedet bryter tausheten etter 24 år.

DØDE UNG: Prinsesse Diana ble bare 36 år gammel. Foto: Nikos Vinieratos/REX/NTB
DØDE UNG: Prinsesse Diana ble bare 36 år gammel. Foto: Nikos Vinieratos/REX/NTB Vis mer
Publisert

Over 20 år er gått siden folkefavoritten, prinsesse Diana, omkom i en bilulykke. En hel verden var i sjokk og sorg, og fortsatt er detaljer fra prinsessens liv og død noe som opptar folk.

Hva som skjedde den skjebnesvangre dagen for over to tiår siden er fortsatt allmennkunnskap. Diana hadde vært på middag i Paris sammen med kjæresten, milliardærsønn Dodi Al-Fayed.

De skulle så bli kjørt til en leilighet ved Rue Arsène-Houssaye av sjåføren Henri Paul.

Dianas siste ord

Det hadde også paparazzifotografene fått med seg, og fulgte etter i det som nærmest ble en biljakt. Paul satte opp farten for å komme seg unna, og det hele endte fatalt i en betongstolpe i Pont de l'Alma-tunnelen i Paris.

Den svarte Mercedesen ble smadret, og både Paul og Al-Fayed mistet livet umiddelbart. Prinsesse Diana døde ikke før på sykehus den natten.

Da brannmannskapet kom til ulykkesstedet var Diana fortsatt i live. Det forteller brannsersjant Xavier Gourmelon, som for første gang har latt seg intervjue om hendelsen. Han har tidligere forklart seg til politiet, men pressen har han unngått i 24 år.

NYE KLIPP: Se traileren for «Diana: In Her Own Words» her. Dokumentaren blir sendt på Channel 4 6. august. Video: Channel 4 Vis mer

Ikke ante han hvem hun var, og ikke visste han hvor ille tilredt hun var. Det var tilsynelatende bare en skadet skulder som møtte ham i tunnelen den kvelden.

- Hun snakket engelsk og sa: «herregud, hva har skjedd», forteller Gourmelon til Daily Mail.

Det skulle bli prinsessens aller siste ord.

Først etter at han hadde hjulpet det som skulle vise seg å være en hardt skadet 36-åring, ble han fortalt at kvinnen var ingen ringere enn prinsesse Diana.

Tok imot Diana på sykehuset

Tabloidavisen har i anledning det som ville blitt Dianas 60-årsdag snakket med en rekke mennesker som tok del i slutten av hennes liv.

Flere nøkkelpersoner, som helsepersonell som tok henne imot på sykehuset, er intervjuet.

PRINS HARRY: Prins Harry prater med Oprah i en ny serie med Apple. Vis mer

En av dem er den britiske legen MonSef Dahman (56), som den gang var en ung allmennkirurg ved Pitie-Salpetriere-sykehuset i Paris.

Tidlig om morgenen den 31. august i 1997, ble han bedt om å haste til sykehusets akuttavdeling av senior-anestesilegen Bruno Riou, for å behandle en ung kvinne.

- Jeg ble ikke fortalt at det var Lady Diana, men at det hadde vært en alvorlig bilulykke som involverte en unge kvinne, sier han til Daily Mail, gjengitt av Independent.

Han forteller at sykehuset jobbet i et hierarkisk system. Det gjorde at han raskt forsto at det var alvorlig, siden han ble ringt fra en seniorlege. Da Dahman, som var 33 år den gang, ankom akutten, skal alvoret ha gått opp for ham ytterligere.

DUKKER OPP: I traileren til prins Harrys nye dokumentarserie om mental helse, «That me you can´t see», dukker Meghan og Archie opp. Video: Apple+ Vis mer

Fikk hjertestans

Doktor Riou var nemlig selv til stede og tok hånd om den unge kvinnen på båren. Etter kort tid ble han informert om at det var Diana, prinsessen av Wales.

- For enhver lege, og alle kirurger, er det veldig spesielt å bli møtt med en så ung kvinne i den tilstanden. Men selvfølgelig enda mer hvis hun er prinsesse.

Rundt klokken kvart over to fikk prinsessen hjertestans, og ble gitt ekstra blod for at hjertet skulle fungere ordentlig igjen. En operasjon viste at hun hadde en rift i perikarditt, som er bindevevsposen som beskytter hjertet.

Alain Paive, en av Frankrikes fremste hjertekirurger, ankom sykehuset for å operere prinsessen. Så stoppet hjertet hennes. Etter én time med hjerte- og lungeredning sto ikke Dianas liv til å redde.

OVERRASKER: I den første episoden av prins Harry og hertuginne Meghan sin podcast får vi høre noe helt uventet på slutten. Video: AP/ NTB SCANPIX Vis mer

- Vi kjempet hardt, vi prøvde masse, faktisk veldig mye. Vi prøvde alt. For å være ærlig, når du jobber i sånne situasjoner legger du ikke merke til tiden. Det eneste som betyr noe er å gjøre alt for denne unge kvinnen.

Klokken fire om morgenen ble hun erklært død.

LES OGSÅ: Avhørt etter rykter om Diana-drap

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer