Den danske kronprinsfamilien:

Slik takler de coronakrisen

Snakker ut om hjemmeundervisning, omstilling og savn.

HJEMME IGJEN: De danske kronprinsbarna har siden januar vært bosatt i Sveits der de har gått på kostskole i de sveitsiske alpene. Nylig måtte familien vende hjem igjen på grunn av coronaviruset. Foto: NTB scanpix
HJEMME IGJEN: De danske kronprinsbarna har siden januar vært bosatt i Sveits der de har gått på kostskole i de sveitsiske alpene. Nylig måtte familien vende hjem igjen på grunn av coronaviruset. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Danmark, i likhet med en rekke andre land, har iverksatt strenge tiltak for å forhindre videre spredning av coronaviruset. I likhet med her hjemme i Norge er skoler blitt stengt, og elevene blir derfor nødt til å motta hjemmeundervisning.

Dette rammer naturligvis alle i samfunnet, også de kongelige. Når det gjelder den danske kronprinsfamilien, har muligens omstillingen vært litt ekstra stor, da kronprinsbarna siden starten av januar har vært bosatt i det sveitsiske skiparadiset Verbier, der de har gått på kostskole.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

Oppholdet skulle i utgangspunktet vare i 12 uker, altså ut mars, men på grunn av den kritiske situasjonen verden nå står overfor, måtte de avslutte oppholdet tidligere enn planlagt.

I et nylig tv-intervju røper kronprins Frederik (51), kronprinsesse Mary (48) og barna hvordan den annerledes hverdagen nå oppleves.

En omstilling

I det siste har programmet «Danmark står sammen» rullet over danske tv-skjermer. TV 2-programmet skal ha som formål å hylle folk som holder landet oppe i krisetider, og det er i den anledning den danske kronprinsfamilien snakker ut om sin opplevelse rundt corona-krisen.

Ifølge danske Se og Hør avslører familien blant annet at barna om dagen mottar hjemmeundervisning. Kronprinsesse Mary legger ikke skjul på at livet raskt tok en u-sving.

- Det har krevd en viss omstilling for både barna og foreldrene, forteller Mary, ifølge det danske ukebladet.

KOSTSKOLE: Kronprinsbarna har siden januar vært på kostskole i Sveits. Nå mottar de hjemmeundervisning i Danmark. Her avbildet før de møtte pressen i anledning første skoledag i januar. Foto: NTB scanpix
KOSTSKOLE: Kronprinsbarna har siden januar vært på kostskole i Sveits. Nå mottar de hjemmeundervisning i Danmark. Her avbildet før de møtte pressen i anledning første skoledag i januar. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kronprinsbarna, Christian (14), Isabella (12) og tvillingene Josephine og Vincent (9), forteller at de savner hverdagen som de brått fikk revet bort fra seg, i likhet med mange andre barn som ikke lenger kan møte vennene sine slik som tidligere.

Men selv om savnet etter lek og moro er der, er prinsesse Isabella likevel positiv til hjemmeundervisning.

- Jeg savner selvfølgelig vennene mine, men jeg synes at hjemmeundervisning er veldig hyggelig, sier hun i programmet.

Storebror Christian, derimot, virker å lengte tilbake til Sveits.

- Jeg savner å se venner og ha en variert hverdag, hvor man også får lov til å drive med sport og være aktiv, sier prinsen, ifølge danske Se og Hør.

Tvillingene på sin side er klare i sin tale. De synes hjemmeundervisningen er kjedelig, og skulle helst hatt selskap av vennene sine, istedenfor storesøsknene. Prinsesse Josephine avslører likevel at hun holder kontakten med vennene gjennom videosamtaler.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Vendte hjem

Det er imidlertid ikke bare kronprins Frederik og familien som har oppholdt seg i utlandet frem til viruset for alvor brøt ut i Europa. Hans bror, prins Joachim (51), og kona prinsesse Marie (44) har sammen med sine to barn vært bosatt i Paris siden august.

ANGRER: Ireland Tate var sikker på at hun ikke skulle bli syk. Så ble hun corona-smittet. Reporter: Marie Røssland / Dagbladet TV Vis mer

I den franske hovedstaden har danskeprinsen vært fullt opptatt med å ta landets høyest rangerte militære lederutdannelse. Selv om den i utgangspunktet skulle vare frem til sommeren, ble det forrige uke kjent at prins Joachim hadde vendt hjem til Danmark med familien. Dette til tross for at utdannelsen kan stå i fare.

Bakgrunnen for hjemkomsten skal ha vært at parets sønn, prins Henrik (10), viste tegn til sykdom. Dermed reiste de hjem til Danmark for å la prinsen bli undersøkt på Rigshospitalet. Der ble han testet for corona etter pusteproblemer. Testen kom tilbake negativ.

CORONA CHALLENGE: Influenser Ava Louise har lagt ut en video på TikTok der hun prøver å skape en ny trend hvor folk skal slikke på toalettsete. Vis mer

Dette mottok imidlertid prins Joachim sterk kritikk for av den danske kongehuseksperten Søren Jakobsen, som til danske Ekstra Bladet uttalte at prinsen istedenfor å komme hjem og snike i sykehuskøen, kunne fått like god behandling i Frankrike.

Jakobsen kalte det hele en panikkreaksjon, og var tydelig skuffet over danskeprinsen.

- Det er leger og sykepleiere som ber om tester. Vi blir fortalt at vi har en mangelsituasjon. Så de kunne i stedet ha gått til et sykehus i Frankrike. Paris er en verdensby, og der hadde de også fått VIP-behandling, mente han.

LES OGSÅ: - Trodde jeg skulle dø hver kveld

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer