Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary:

Slik startet eventyrromansen

I dag feirer det danske kronprinsparet sin 16 års bryllupsdag.

ROMANTIKK: I dag er det nøyaktig 16 år siden det danske kronprinsparet giftet seg. Slik startet eventyrromansen. Foto: NTB Scanpix
ROMANTIKK: I dag er det nøyaktig 16 år siden det danske kronprinsparet giftet seg. Slik startet eventyrromansen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I dag er det 16 år siden kronprins Frederik (51) og kronprinsesse Mary (48) giftet seg i Vor Frue kirke i København. Ikke et øye var tørt da kronprinsparet ga hverandre sitt «ja» til å tilbringe resten av livet sammen.

Paret møttes for første gang sommeren 2000, hvor den da unge Mary Donaldson levde et tilsynelatende normalt liv i Australia og jobbet som PR-konsulent i et mediebyrå.

Lite visste hun nok den gang om at livet kom til å bli snudd helt på hodet.

Kjærlighet ved første blikk

Frederik og Mary har tidligere fortalt om deres første møte i boken «Under bjælken: Et portræt af Kronprins Frederik» fra 2017. Der kom det frem at de møttes for første gang på en restaurant.

Kronprinsen var svært trøtt denne kvelden, men valgte likevel å bli værende for å snakke med Mary.

NYFORELSKET: Her er Mary og Frederik avbildet sammen idet de ankom en middag på slottet Chateau de Mercures i Frankrike i 2003. Foto: NTB Scanpix
NYFORELSKET: Her er Mary og Frederik avbildet sammen idet de ankom en middag på slottet Chateau de Mercures i Frankrike i 2003. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det hele endte med at jeg, Frederik og to andre dro på en nattklubb hvor vi fortsatte å danse og snakke. Jeg var først hjemme ved tre-fire tiden. Frederik satte meg av i en taxi, og innen den forsvant rundt hjørnet, ba han om telefonnummeret mitt. Jeg ga ham det, og fikk et lite godnattkyss på kinnet, har Mary beskrevet i boken, ifølge danske BT.

Dagen etter ringte Frederik, og det var altså her kjærlighetseventyret startet for kronprinsparet.

For kronprins Frederik var det kjærlighet ved første blikk, og i boken la han ikke skjul på at det var noe ved Mary som bergtok ham.

- Det var alt ved henne som tiltrakk meg. I begynnelsen var det øynene hennes og den relativt dype stemmen. Det var jo ikke bare kjærlighet, men like mye følelsen av å ha møtt en sjelevenn, fortalte han i boken.

De neste tre årene tilbrakte de to turtelduene i både Australia og Danmark. Romansen ble hyppig omtalt i tabloidpressen, og ryktene florerte om at en mulig forlovelse lå i kortene.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

- Gråt som en liten jentunge

Det var imidlertid først 3. oktober i 2003 at forholdet ble offentliggjort, og det ble kjent at kronprinsen hadde fridd til sin utkårede. Frieriet fant sted under en romantisk ferie i Roma foran en gammel kirke.

- Jeg husker at jeg gråt som en liten jentunge da han hadde gjort det. Vi ble begge to veldig glade, har Mary tidligere uttalt om frieriet, ifølge Billedbladet.

Mary pakket tingene sine og forlot Australia, til fordel for Danmark. Hun har tidligere uttalt at det ikke var like enkelt for henne i starten.

Å flytte til et helt nytt land for kjærligheten er en ting, men når man i tillegg skal bli kongelig på kjøpet, kan det koste mye.

- Da forlovelsen ble offisiell, var det fortsatt ganske rart og veldig nytt. Jeg klarte ikke å fatte hva som skjedde. Jeg var så fokusert på å gjøre det riktige. Når man først er det, blir man veldig usikker på seg selv, fortalte kronprinsessen ærlig til magasinet Ut & Se i 2017, og fortsatte:

- Man tør kanskje ikke å vise at man også kan være litt tullete … You know. Og fordi man ikke tør å trå ut i det usikre, viser man seg som litt mer kontrollerende eller seriøs.

STORSLÅTT BRYLLUP: Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik giftet seg i 2004. I dag feirer de sin 16 års bryllupsdag. Foto: NTB Scanpix
STORSLÅTT BRYLLUP: Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik giftet seg i 2004. I dag feirer de sin 16 års bryllupsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Som nevnt fant bryllupet sted i 2004. Verdenspressen sto samlet i flokk utenfor kirken, og danskene satt klistret fast til tv-skjermen for å få med seg den kongelige vielsen.

På den store dagen hadde Mary på seg en kjole designet av den danske designeren Uffe Frank. På hodet hadde hun et langt slør som først ble brukt av kronprinsesse Margaret av Sverige i 1905. Brudebuketten besto av australske eukalyptus og kongelige blomster fra slottshagen.

FRIERI: Det var flere som sperret opp øynene da de så Aleksander Sæterstøls siste video på Instagram, sammen med kjæresten Martine Lunde. Video: Rød Løper Vis mer

Stor familie

Året etter bryllupet kom parets første barn til verden, prins Christian Valdemar Henri John (14). To år senere kom datteren, prinsesse Isabella Henrietta Ingrid Margrethe (13), før de i 2011 fulgte opp med tvillingene prins Vincent og prinsesse Josephine (9).

Kronprinsessen har flere ganger uttalt seg om morsrollen, og hun har aldri lagt skjul på at det å prioritere morsrollen har vært avgjørende for henne.

- For meg har det alltid handlet om å være sammen med barna mine så mye som mulig. Det har jeg vært opptatt av siden Christian ble født og er fremdeles med de neste to, tre, fire, sa Mary, ifølge BT.

I samme bok røpet kronprinsessens også hvordan hun og Frederik er på privaten som foreldre til sine fire barn.

SAMLET: Her er hele familien bestående av kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og de fire barna prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine. Foto: NTB Scanpix
SAMLET: Her er hele familien bestående av kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og de fire barna prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg kan komme inn i rommet sent på kvelden, og så sitter de alle der i sofaen med skjermene sine rundt pappa. Veldig hyggelig, men hva med prinsippene? På det tidspunktet er Frederik mer avslappet, og da ender jeg opp med å være den strenge, fortsatte hun.

Mary påpekte imidlertid at selv om det kan være irriterende, er kronprins Frederik fremfor alt en god far for barna deres.

LES OGSÅ: Kronprinsen røper ulykkeshistorien

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer