Den britiske kongefamilien:

Slik skjulte kongefamilien kronjuvelene fra nazistene

Familien til dronning Elizabeth gjemte unna kronjuvelene i en kakeboks under krigen.

GLITTER: Dronning Elizabeth II bruker ofte smykker, gjerne med store og dyre edelstener på. Da hun var tenåring, under krigen, ble derimot kronjuvelene gjemt unna. Ikke i et hvelv eller i en safe, men i en kakeboks. Foto: NTB scanpix
GLITTER: Dronning Elizabeth II bruker ofte smykker, gjerne med store og dyre edelstener på. Da hun var tenåring, under krigen, ble derimot kronjuvelene gjemt unna. Ikke i et hvelv eller i en safe, men i en kakeboks. Foto: NTB scanpix Vis mer

(Se og Hør): Andre verdenskrig bød på problemer for store deler av Europas befolkning, også for de kongelige. Kong Olav, den gang kronprins, flyktet som kjent til England med familien.

Den britiske kongefamilien valgte å bli igjen i moderlandet, men oppholdet brakte med seg flere problemer.

London ble ved flere anledninger truffet av bomber fra tyske militærfly, og det ble i en periode fryktet at nazistene skulle invadere landet.

Med verdier til milliarder av kroner, i alt fra eiendom til juveler, så kongefamilien seg nødt til å utføre enkelte tiltak. En av dem var å gjemme de uvurderlige kronjuvelene.

For å holde nazistene unna, kom kongen fram til en nokså uortodoks løsning. Redningen ble noe så banalt som en kakeboks.

JUVELER: Da dronning Elizabeth ble kronet i 1953, var ikke det helt uten glitter og stas. Hun hadde på seg krone og kappe med juveler, samt flere sermonielle gjenstander. Et par år tidligere ble disse gjemt i en kakeboks. Foto: NTB scanpix
JUVELER: Da dronning Elizabeth ble kronet i 1953, var ikke det helt uten glitter og stas. Hun hadde på seg krone og kappe med juveler, samt flere sermonielle gjenstander. Et par år tidligere ble disse gjemt i en kakeboks. Foto: NTB scanpix Vis mer

Smykkehemmelighet

Det er The Times of London som først omtaler saken, gjenfortalt av People. Det er i anledning en fersk dokumentar at saken har kommet fram.

I dokumentaren snakker dronning Elizabeth (91) for første gang åpent om kroningsseremonien i 1953, da hun hadde på seg en av verdens mest kjente kroner - spekket til randen med diamanter, safirer og rubiner.

Få år før dette hadde noen av Storbritannias velkjente kronjuveler vært i en kakeboks, begravd under jorda.

Det forteller Alastair Bruce, som er ekspert på den store juvelsamlingen. Kolleksjonen består av flere kroner, septre, riksepler, sverd, ringer og diademer, og er en av verdens største samlinger av juveler og edelt metall som gull.

DYR SAMLING: Det er ingen som har klart å anslå hvor mye de britiske kronjuvelene er verdt. Her ser man et lite utvalg av samlingen, som består av kroner, septre, diademer, ringer og lignende. Foto: NTB scanpix
DYR SAMLING: Det er ingen som har klart å anslå hvor mye de britiske kronjuvelene er verdt. Her ser man et lite utvalg av samlingen, som består av kroner, septre, diademer, ringer og lignende. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det har vært ryktet at juvelene under krigen ble gjemt i huler i Wales eller i et hemmelig hvelv i Canada, men eksperten har en annen historie. Han har lest brev skrevet av dronning Mary, der de bortgjemte smykkene omtales.

Ifølge brevene ble det gravd en slags hemmelig kjeller på området til Windsor Castle like utenfor London. Hullet ble gravd like ved en av inngangene til slottet, og besto av en trapp, fallemmer og et oppbevaringsrom. Smykkene ble deretter plassert i en kakeboks fra produsenten Bath Oliver, før de ble begravet igjen.

GJEMT HER: Windsor Castle er en stor bygning, og er en av eiendommene den britiske kongefamilien benytter seg av som boligområde. Det er som regel åpent for publikum, men mindre noen i familien er «hjemme». I en av disse hagene ble milliardverdier gravd ned i en kakeboks under krigen. Foto: NTB scanpix
GJEMT HER: Windsor Castle er en stor bygning, og er en av eiendommene den britiske kongefamilien benytter seg av som boligområde. Det er som regel åpent for publikum, men mindre noen i familien er «hjemme». I en av disse hagene ble milliardverdier gravd ned i en kakeboks under krigen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Svært få skal ha visst om hemmeligheten, som ifølge brevene og eksperten ble utført som følge av en ordre kong George VI hadde kommet med. Han var dronning Elizabeths far.

- Han dro juvelene ut, fordi han forsto at det ville komme flere sjanser til å legge dem tilbake. Han pakket dem inn og la dem i kakeboksen, sier eksperten.

Han sammenlikner handlingen med Oliver Cromwells handlinger, som på 1600-tallet ba om at kronjuvelene skulle smeltes om. Det er umulig å fastslå hvor mye kolleksjonen av over 140 seremonielle objekter og 23 000 edelstener er verdt.

De er ikke forsikret, og det er derfor vanskelig å koke ned en konkret verdi. Overordnet er den britiske kongefamilien verdt over 700 milliarder kroner, ifølge Forbes.

Saken fortsetter under bildet.

GJEMT SAFIR: Safiren på toppen av denne krona var blant edelstenene som ble gjemt unna i krigen. Dronningen bruker krona tidvis, sist i 2015. Foto: NTB scanpix
GJEMT SAFIR: Safiren på toppen av denne krona var blant edelstenene som ble gjemt unna i krigen. Dronningen bruker krona tidvis, sist i 2015. Foto: NTB scanpix Vis mer

Blant de gjemte smykkene finner vi St. Edwards safir, som i dag befinner seg på en av samlingens mest kjente kroner. Dronningen hadde denne sist på seg i 2015. Hun skal ikke ha visst hvor juvelene befant seg i krigens tidlige fase, før innspillingen av nevnte dokumentar startet.

Da ble hun nemlig konfrontert med opplysningene. Det er kanskje ikke så rart at hun ikke hadde kjennskap til den spennende historien, da hun bare var 14 år på tidspunktet.

ET BUDSKAP?: Dronning Elizabeth holdt «Dronningens Tale» under parliamentsåpningen 21. juni. Hodepynten hun bar har fått nettet til å koke. Video: CNN Vis mer

- Forferdelig

Dette er ikke det første nye som kommer fram som følge av den nye dokumentaren. Dronning Elizabeth var bare 25 år gammel, da hun i 1953 ble kronet til dronning. Til tross for at hun har sittet på tronen i 65 år, har 91-åringen minnene fra kroningsdagen friskt i minne.

Ifølge dronningen selv, var ikke selve kroningsdagen bare en glede. Hun kjørte nemlig hest og kjerre gjennom Londons gater fra Westminster Abbey til Buckingham Palace, og sier i dokumentaren at turen var langt fra behagelig.

- Forferdelig. Den sitter bare og vipper på ei stang. Ikke veldig behagelig, sier hun.

Dronningen arvet tronen etter sin far kong Georg, som gikk bort 6. februar i 1952. Hun var bare ti år gammel da faren ble konge, men har likevel både bevitnet en kroning og blitt kronet selv. Det er mer enn folk flest bare kan drømme om.

- Det er ganske bemerkelsesverdig, sier hun om at hun har fått mulighet til å oppleve begge deler.

- Det er på en måte begynnelsen av livet til en som monark, fortsetter hun.

Som kongelig er tiara, kroner og overdådige smykker en stor del av livet. Likevel legger ikke dronningen skjul på at det er noen ulemper med de store kronene.

- Men de er ganske viktige, la hun til.

Dronningen fikk sin prins i 1947, da et av vår tids mest kjente giftemål ble inngått. Prinsesse Elizabeth II av England fikk sin hertug Philip Mountbatten, etter at de hadde vært forlovet i bare et knapt halvår.

LES OGSÅ: Dette er verdens dyreste bolig