Den norske kongefamilien:

Slik skal kongefamilien feire påsken

Kongefamilien har lange påsketradisjoner. Dette skal de gjøre i år.

TIL HYTTA: Kongeparet skal nok en gang feire påska på hytta i Sikkilsdalen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen / Det kongelige hoff / NTB
TIL HYTTA: Kongeparet skal nok en gang feire påska på hytta i Sikkilsdalen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen / Det kongelige hoff / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bølgesus og paraplydrink eller langrennsløyper, Kvikk Lunsj og afterski? Tradisjonene er mange når det kommer til nordmenns påskefeiring, men for andre år på rad ser det ut til at den norske påsken overhodet ikke blir slik mange kjenner den.

Restriksjoner på både antall gjester og utenlandsreiser preger naturligvis hverdagen i takt med at coronasmitten øker - og det kan derfor bli en nedtonet påskeferie for flere.

Det gjelder også for den norske kongefamilien.

I år reiser kongeparet, ifølge NRK, til Prinsehytta i Sikkilsdalen i Jotunheimen, mens kronprinsfamilien skal til hytta i Uvdal.

«Kongefamilien følger regjeringens og kommunenes smittevernregler og råd, også med hensyn til besøk», sier Slottet til NRK.

DUREK: I andre episode av «Helt Harald» forteller prinsesse Märtha Louise om hvordan hun møtte sjaman Durek. Vis mer

Endrede tradisjoner

Kong Harald og dronning Sonja har i alle år dratt til Prinsehytta i Sikkilsdalen fredag før påske, en tradisjon kongen har holdt på siden barndommen.

PÅSKEHILSEN: Dronning Sonja og kong Harald i forbindelse med påsken i fjor. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen / Det kongelige hoff / NTB
PÅSKEHILSEN: Dronning Sonja og kong Harald i forbindelse med påsken i fjor. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen / Det kongelige hoff / NTB Vis mer

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, har tidligere fortalt at kongeparet som regel går på ski, koser seg med god mat og godt selskap med venner og familie.

I fjor ble imidlertid påska tilbrakt på Kongsseteren på Voksenkollen i Oslo.

Tidligere pleide barn og barnebarn å være med til Sikkilsdalen, men de siste åra har kongeparet i hovedsak vært der med gode venner.

Den flotte hytta i Sikkilsdalen ble ifølge kongehuset designet av slottsforvalter Hjalmar Welhaven, og byggingen sto ferdig i 1902. Den gang ble den gitt i gave til de svenske prinsene Gustaf Adolf, Wilhelm og Erik.

Kronprins Gustaf Adolf ga senere hytta videre til daværende kronprins Olav, da han ble myndig i 1924.

Fredag dro kong Harald og dronning Sonja avgårde til påskeferie på prinsehytten i Sikkisdalen i Jotunheimen. Med politi og presseoppbud tilstede dro de med et eget tog kun for kongeparet og venneparet de har med seg på ferien. Vis mer

Hemmelig ferie

I 2014 brøt kong Harald og dronning Sonja påsketradisjonen, og reiste på en hemmelig påskeferie i utlandet.

Flere måneder senere ble det avslørt at kongeparet hadde oppfylt en langvarig drøm, nemlig å gå Thor Heyerdahls fotspor på Påskeøya i Stillehavet.

- Det var en utrolig opplevelse å reise til Påskeøya. Det var en praktfull øy. Da Thor Heyerdahl var der, var den brun og det fantes omtrent ikke et grønt gresstrå eller et tre. Nå er det en helt annen øy. Det var et grønt og nydelig sted med mange trær, sa Kong Harald den gang.

LES OGSÅ: - Jeg gråt og bare skrek

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer