Coronaviruset:

Slik skal hun bidra i coronakrisen

Svenske prinsesse Sofia har meldt seg til helsetjeneste i Stockholm.

BLIR SYKEHJEMSARBEIDER: Svenske prinsesse Sofia skal bidra som støttepersonell ved sykehjem i Stockholm. Foto: AFP/ NTB Scanpix
BLIR SYKEHJEMSARBEIDER: Svenske prinsesse Sofia skal bidra som støttepersonell ved sykehjem i Stockholm. Foto: AFP/ NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antall døde av coronaviruset øker kraftig i Sverige, og det er stort press på helsevesenet. Spesielt i Stockholm er situasjonen krevende.

Prinsesse Sofia (34) har nå meldt seg til tjeneste og skal jobbe som støttepersonell ved Sophiahemmet sykehus i hovedstaden, melder lokalavisen mitt i Östermalm.

Informasjonssjef ved det svenske hoffet, Margareta Thorgren, bekrefter overfor Expressen at prinsessen har vært gjennom et tredagerskurs ved Sophiahemmets Högskola.

- I den krisen vi befinner oss i, vil hun bidra med arbeidskraft innen omsorgen, sier Thorgren.

Omskolerer permitterte ansatte

Tilbudet om kursing i omsorgsarbeid ved Sophiahemmet ble igangsatt 30. mars, for å omskolere permitterte ansatte fra blant annet hotell- og restaurantbransjen, og avlaste ansatte i helse- og omsorgstjenesten.

Nå kurses 80 personer hver uke, og prinsessen deltok på kurset med en rekke permitterte SAS-ansatte. Ifølge Expressen får de lære basiskunnskaper innen flere områder, i tillegg til smittevern.

BIDRAR: Prinsesse Sofia har meldt seg til tjeneste og skal jobbe som støttepersonell ved Sophiahemmet sykehus i Stockholm. Her avbildet med ektemannen prins Carl Philip. Foto: NTB Scanpix
BIDRAR: Prinsesse Sofia har meldt seg til tjeneste og skal jobbe som støttepersonell ved Sophiahemmet sykehus i Stockholm. Her avbildet med ektemannen prins Carl Philip. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Onsdag ettermiddag er det registrert 1203 personer coronadødsfall i Sverige - 170 flere enn tirsdag. 11 927 personer er registrert smittet.

- Det er vanskelig å stole på tallene. Nå ser det ut som en nedgang, så jeg er forsiktig positiv. Selv om antall døde går oppover, er det ingen stor oppgang. Det er et etterslep i informasjonen, sier epidemiolog Anders Wallensten i Folkehelsemyndigheten.

Hovedstaden Stockholm er fortsatt hardest rammet.

Det er færre pasienter på intensivavdeling enn dagen før. Det er nå 525 pasienter innlagt på intensivavdeling, opplyser Socialstyrelsen. Johanna Sandwall i Socialstyrelsen understreker at det fortsatt er god kapasitet på sykehusene, og forteller at forsvarets helikopterressurser er tilgjengelig ved behov.

PÅSKESTEMNING: I en video publisert på Christine Koht sin Facebook-side, koser hun seg i solveggen med mamma Kirsti. Vis mer

Fjernet fra kongehuset

Et halvt år har gått siden kong Carl Gustav (73) tok beslutningen om å fjerne fem av sine barnebarn fra kongehuset.

Samme dag kom det også frem at barna til prinsesse Madeleine (37) og Chris O'Neill (45), og prins Carl Philip (40) og prinsesse Sofia i større grad vil betraktes som privatpersoner. De har alle vært positive til endringene.

ENDRINGER: Det svenske kongehuset skrev i en pressemelding 7.oktober at barna til prinsesse Madeleine og prins Carl Philip ikke lenger vil tilhøre kongehuset. Foto: NTB Scanpix
ENDRINGER: Det svenske kongehuset skrev i en pressemelding 7.oktober at barna til prinsesse Madeleine og prins Carl Philip ikke lenger vil tilhøre kongehuset. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I romjula kunne sistnevnte fortelle at hun og Carl Philip lekte med tanken om å flytte utenlands med barna, med den nye tilværelsen uten kongelige plikter.

- Vi kan flytte utenlands om vi vil, akkurat som Madeleine og Chris gjorde med sine barn. De kan gå på skolen uten å tenke noe nærmere på det. Det gir andre valgmuligheter, sa hun den gang.

Paret giftet seg i 2015 og har to sønner - prins Gabriel (2) og prins Alexander (3).

TALE: Dronning Elizabeth talte til det britiske folk under coronakrisen. Bilder fra BBC. Vis mer

Prinsesse Madeleine i Florida

Med resten av kongefamilien i Sverige, befinner prinsesse Madeleine seg i Florida der hun er bosatt med mann og barn. I en video publisert på Instagram viste familien hvordan de samlet seg til digital påskeferie i år.

- Jeg er veldig glad for å se dere. Dette skal vi gjøre oftere, sa dronning Silvia til barna og barnebarna sine.

Madeleine kunne fortelle at de hadde det bra, på tross av den dramatiske situasjonen i USA.

- Vi har det bra alle sammen, og kjemper på, sa hun.

LES OGSÅ: Mener corona er «Moder jords» straff

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer