Kongefamilien:

Slik skal de feriere i sommer

Nå er kongefamiliens ferieplaner avslørt.

SOMMERFERIE: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus under fjorårets ferie på landstedet på Dvergsøya utenfor Kristiansand.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SOMMERFERIE: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus under fjorårets ferie på landstedet på Dvergsøya utenfor Kristiansand. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fellesferien nærmer seg med stormskritt her til lands, og de fleste har nok spikret ferieplanene sine for sommeren. Det skal imidlertid nevnes at det blir en noe annerledes ferie for befolkningen enn tidligere, ettersom vi fortsatt står midt oppi coronapandemien.

Til tross for at regjeringen har annonsert at de opphever innreiserestriksjonene fra 15. juli for innbyggere i EØS- og Schengen-området, og dermed gjør det mulig for nordmenn å reise til Europa om smittesituasjonen i landene oppfyller kravene, anbefaler ikke myndighetene at man tar turen sørover.

Dermed er det nok utallige nordmenn som har tatt til takke med å planlegge en ferie for å oppleve det Norge har å by på - blant dem den norske kongefamilien.

Nå har det nemlig blitt avslørt hva slags planer kongefamilien har for årets sommerferie.

Det var NRK som først omtalte saken.

HALLING: Mens kongefamilien, sammen med Kate og William, går gjennom Ingrid Alexandras skulpturpark, briljerer dronning Sonja med kunnskaper om... hallingdans? Video: Ruben Pedersen Vis mer

Ferierer i Norge

Overfor Se og Hør forteller Slottets kommunikasjonssjef, Guri Varpe, at kongefamilien vil tilbringe årets sommerferie i Norge.

- Kongeparet skal være på sitt landsted på Mågerø i store deler av ferien, mens kronprinsfamilien ferierer på Sørlandet. Kongefamilien vil også tilbringe tid om bord i Kongeskipet Norge, sier Varpe til Se og Hør.

Selv om det ikke er bekreftet, kan det tenkes at kronprinsfamilien skal feriere på samme landsted som forrige sommer - på Dvergsøya, som befinner seg like utenfor kronprinsessas fødeby, Kristiansand.

VOGTS VILLA: På Dvergsøya like utenfor Kristiansand pleier kronprinsfamilien å feriere hver sommer. Foto: NTB Scanpix
VOGTS VILLA: På Dvergsøya like utenfor Kristiansand pleier kronprinsfamilien å feriere hver sommer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge NRK har kronprinsfamilien leid villaen fast hver sommer siden 2010, og de eier også en rekke andre eiendommer som de bruker som feriesteder, deriblant et privat sted i Uvdal.

Kronprinsfamilien har riktignok ikke øya helt for seg selv, selv om eiendommen ligger skjermet til.

FERIEPARADIS: Her er kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon og deres to barn, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus avbildet i fjor på landstedet på Dvergsøya. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FERIEPARADIS: Her er kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon og deres to barn, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus avbildet i fjor på landstedet på Dvergsøya. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

I april ble det kjent at kronprinsparet fikk inngå en ny leieavtale for Vogts villa på Dvergsøya. Det meldte Fædrelandsvennen. Den tiårige leieavtalen utløp i april, og overfor Kristiansand kommune bekreftet Slottet at kronprinsparet ønsket å bli værende på feriestedet, og at leieavtalen forlenges.

Ifølge avisen betalte kronprinsparet drøyt 200 000 kroner for å leie eiendommen som inneholder både en villa, to båtplasser og et område på totalt 22 mål. Leieprisen vil imidlertid være på samme nivå i den nye avtalen.

RØRT: Kronprinsesse Mette-Marit ble rørt til tårer da datteren hennes holdt en tale etter konfirmeringen. Video: NRK. Vis mer

Skal nyte ferien på Tjøme

Kong Harald (83) og dronning Sonja (82) skal på sin side skal som nevnt feriere på sitt private sommersted med navn Mågerø. Sommerstedet befinner seg på en odde på Tjøme sør for Tønsberg.

Ifølge Kongehusets nettsider ble kongeparets private sommersted for første gang tatt i bruk i 1993 og består av flere bygninger.

Det kan også tenkes at dronning Sonja vil invitere resten av kongefamilien samt gode venner til sin årlige bursdagsfeiring på hytta på Mågerø. Ifølge Se og Hørs kongehusekspert har dette blitt en tradisjon ettersom dronning Sonja har bursdag midt i sommerferien, nærmere sagt 4. juli.

MÅGERØ: På denne hytta skal kongeparet tilbringe store deler av sommerferien. Foto: NTB Scanpix
MÅGERØ: På denne hytta skal kongeparet tilbringe store deler av sommerferien. Foto: NTB Scanpix Vis mer
RETT VED SJØEN: Kongeparets hytte på Mågerø befinner seg på en odde utenfor Tjøme. Foto: NTB Scanpix
RETT VED SJØEN: Kongeparets hytte på Mågerø befinner seg på en odde utenfor Tjøme. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hit inviterer hun familie og gode venner, og vanligvis står både båttur og smokingmiddag på programmet, har Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle tidligere uttalt om dronningas bursdagstradisjon.

BURSDAGSFEIRING: Da kronprins Haakon fylte 45 år i 2018, fant bursdagsfeiringen sted på Mågerø. Foto: NTB Scanpix
BURSDAGSFEIRING: Da kronprins Haakon fylte 45 år i 2018, fant bursdagsfeiringen sted på Mågerø. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Godt eksempel

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, mener at kongefamilien i år går foran med et godt eksempel ved å feriere i hjemlandet.

- De kongelige kan velge mellom en rekke luksuriøse eiendommer både til fjells og ved sjøen, og får nok en strålende ferie her i Norge, forteller han.

Videre påpeker Stavseng at kong Harald eier Kongeskipet hvor besetningen står klare til å frakte dem hvor enn de ønsker å reise.

- Dronning Sonja har de siste ukene vært på seilas rundt norskekysten, og kongeparet kommer nok til å invitere med både Haakon og Märthas familie til noen dager på vannet, fortsetter han.

Videre legger Stavseng til at kronprinsfamilien helt sikkert kommer til å åpne dørene for slekta på den vakre eiendommen ved Dvergsøya.

Det er imidlertid uvisst hva slags ferieplaner prinsesse Märtha Louise har for sommerferien sin.

LES OGSÅ: Får bryte kongelig tradisjon etter 350 år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer