17. mai 2021:

Slik skal de feire nasjonaldagen

Nasjonaldagen blir annerledes også i år.

17. MAI: Onsdag ble den norske kongefamiliens planer for nasjonaldagen kjent. Foto: Lise Åserud / NTB
17. MAI: Onsdag ble den norske kongefamiliens planer for nasjonaldagen kjent. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var liten tvil i fjor om at tradisjonene måtte rokkes om på for hele landet når det kom til feiringen av nasjonaldagen 17. mai.

Det gjaldt naturligvis også for kongefamilien, som likevel klarte å overraske folket opptil flere ganger både på Slottsbalkongen og i bil gjennom Oslos gater.

Onsdag melder kongehuset at også i år vil kongefamilien komme ut på Slottsbalkongen. Det gjør de klokken 11.30 for å overvære en nasjonaldagsmarkering på Slottsplassen. De vil også synge nasjonalsangen sammen med resten av landet klokken 12.00.

17. MAI: Dronning Sonja hadde et spesifikt krav til kjendisdattera som var kokkelærling på Kongsgaarden. Vis mer

Tradisjonen tro innledes nasjonaldagen med et kort program utendørs på Skaugum.

I likhet med i fjor vil kongefamilien i løpet av nasjonaldagen gjennomføre kjøreturer i Asker og Oslo. De vil også være til stede under båtparaden i Oslofjorden med Kongeskipet Norge.

Kongehuset skriver videre at markeringen er utarbeidet i samarbeid med Oslo kommune, og at den vil formidles via direktesendte TV. På grunn av smittevernreglene oppgir de ikke klokkeslett og nøyaktig sted for kjørerutene i Oslo og Asker.

Lange tradisjoner

I over 100 år har kongefamilien tatt imot barnetoget i Oslo fra Slottsbalkongen. Dette ble innstiftet som tradisjon av kong Haakon i 1906, men det første barnetoget ble arrangert i Oslo allerede i 1870 etter initiativ fra Bjørnstjerne Bjørnson.

Den gang var det bare gutter som fikk lov til å gå i tog, og først i 1889 fikk jentene også lov til å gå. I 1902 ble Møllergata skole første skole ut med eget musikkorps, og tre år senere startet tradisjonen med at rødrussen deltar i toget.

FLETTEFIN: Cecilie Krogh gir deg en mindre ting å tenke på med en flette som holder hele nasjonaldagen. Vis mer

Bare et par ganger tidligere har balkongen stått tom på nasjonaldagen. Det var da Dronning Mauds far, den engelske Kong Edward, ble gravlagt, og i krigsårene fra 1940 til 1944.

Det er imidlertid ikke bare på Slottsbalkongen de kongelige hilser på barna. Helt siden 1946 har nemlig kronprinsfamilien hilst på toget utenfor Skaugum også.

Den gang var det daværende kronprins Olav som ble spurt av Asker kommune om familien kunne tenke seg å ta imot barnetoget.

BUNADSSKJEF: Kjendis-stylist og skjønnhetsekspert Cecilie Krogh Sundbø kommer med 17. mai-tips. Video: Cecilie Krogh Sundbø / Dagbladet TV. Vis mer

- Ja, gjerne, men da må det skje tidlig, før vi må reise til Slottet å hilse barnetoget der, var svaret han ga.

Siden har det vært slik, og i dag er det kronprins Haakon og hans familie som holder fast ved skikken.

LES OGSÅ: - Angrer veldig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer