Fyrsteparet av Monaco:

Slik møttes fyrsteparet

Denne uken feirer Albert og Charlene ti år som gift. Kjærlighetshistorien startet imidlertid allerede for 20 år siden.

GODT GIFT: Denne sommeren er det ti år siden fyrst Albert fikk sin Charlene. Her avbildet i 2011, under den første av totalt to vielser. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB
GODT GIFT: Denne sommeren er det ti år siden fyrst Albert fikk sin Charlene. Her avbildet i 2011, under den første av totalt to vielser. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Det er ingen tvil om at fyrsteparet av Monaco er et svært populært par, og de er hyppig omtalt i verdens største medier.

Sammen lever fyrst Albert (63) og fyrstinne Charlene (43) sammen i sus og dus i en av verdens rikeste nasjoner, Monaco, der de velter seg i ellevill luksus og lever livets glade dager med tvillingene Gabriella og Jaques (6).

I år kan også paret glede seg litt ekstra over livet sammen, for denne sommeren feirer de ti års bryllupsdag.

23. juni i 2010 gikk fyrsten ned på kne og fridde til den olympiske svømmeren - og fikk ja. 1. og 2. juli året etter sto det storslagne bryllupet, og turtelduene kunne dermed offisielt glede seg til å tilbringe resten av livet sammen.

GIFT: 2. juli 2011 ga Charlene og Albert hverandre sitt ja. Foto: Jean Paul Pelissier / AP Photo / NTB
GIFT: 2. juli 2011 ga Charlene og Albert hverandre sitt ja. Foto: Jean Paul Pelissier / AP Photo / NTB Vis mer

Det mange imidlertid lurer på, er hvordan en svømmer fra Sør-Afrika blir en del av verdens rikeste kongefamilier.

Et kjapt søk på Google viser nemlig at spørsmålet «Hvordan møtte Charlene fyrst Albert?» er hyppig stilt. For å få svar på det, må vi skru tiden omtrent 20 år tilbake.

10 ÅR: I anledning deres tiende bryllupsdag deler Prins William og hertuginne Kate denne videoen. Vis mer

Satset på svømming

En januardag i 1978 blir Michael og Lynette Wittstock foreldre til den lille datteren Charlene. I årene etter får de også sønnene Gareth og Sean. Elleve år senere, i 1989, flytter familien på fem til Sør-Afrika.

Charlenes mor ble gjennom årene en svært dyktig atlet, der hun gjennom flere år deltok i ulike dykkekonkurranser. Ved siden av var hun svømmelærer - noe som etter hvert skulle vise seg å smitte over på datteren, skriver Royal Central.

I 1996 begynner nemlig Charlene å satse på en karriere i svømming, og hun innser raskt at hun har et talent for sporten. Gull-, sølv- og bronsemedaljene kommer på løpende bånd, og karrieren topper seg da hun får representere landet sitt i OL.

I år 2000 representerer hun nemlig Sør-Afrika i OL i Sydney, der laget hennes til slutt havner på en femte plass.

SVØMMETALENT: Charlene Wittstock ønsket tidlig å satse på en svømmekarriere. Foto: Willi Schneider / REX / NTB
SVØMMETALENT: Charlene Wittstock ønsket tidlig å satse på en svømmekarriere. Foto: Willi Schneider / REX / NTB Vis mer

Det er lett å tenke seg at suksessen i OL kan ha rot i den sjarmerende mannen hun møtte bare måneder tidligere. Den sommeren la hun nemlig øynene på Albert av Monaco for første gang.

Første møte

Under svømmekonkurransen Mare Nostrum i Monte Carlo, Monaco, sommeren 2000, møtes Charlene og Albert, ifølge Vogue.

Prins Albert, som den gang ikke hadde tatt over tronen til fyrstedømmet Monaco enda, har alltid hatt stor interesse for sport. Han har blant annet deltatt i fem olympiske mesterskap i bobkjøring, ifølge BBC. Derfor møtte han naturligvis opp da den årlige konkurransen skulle holdes i hjemlandet.

Vis mer

Kvinnen han senere skulle gifte seg med, konkurrerte side om side med lagkameratene fra Sør-Afrika, og viste seg gladelig opp for den oppmøtte prinsen.

Den gang var prinsen, sønn av Hollywood-stjernen Grace Kelly og fyrst Rainer, en av verdens mest ettertraktede ungkarer. Midt mellom oppvarming, pusteøvelser og svømmeforberedelser møter altså Charlene det som skulle vise seg å være den kommende fyrsten av Monaco.

KJÆRLIGHETEN BLOMSTRER: Paret møttes for 21 år siden. Her er de avbildet i 2009, året før de forlovet seg. Foto: Valery Hache / AFP Photo / NTB
KJÆRLIGHETEN BLOMSTRER: Paret møttes for 21 år siden. Her er de avbildet i 2009, året før de forlovet seg. Foto: Valery Hache / AFP Photo / NTB Vis mer

At hun vant gullmedalje i konkurransen bidro trolig ikke lite til å få oppmerksomhet fra prinsen, som kort tid senere stolt kunne ta med svømmeren på date - der de skal ha funnet tonen, skriver Royal Central.

VISSTE IKKE: Live Nelvik og Tore Sagen ble overrasket da Dagbladets reporter minte de på at de har bryllupsdag. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Emilie Rydning Vis mer

En brå vending

Til tross for den lange listen med anklager og rykter om Albert, som ofte ble kalt «Playboy-prinsen», var det utvilsomt kjærlighet i luften mellom ham og Charlene.

Turtelduene delte flere interesser, blant annet lidenskap for sport og miljøvern. Paret begynner derfor å møtes hyppigere, men klarer å holde forholdet godt under radaren.

I 2005, fem år etter at prinsen hadde møtt sin prinsesse, tok livet en brå vending. Fyrst Rainer går bort som følge av nyre- og hjertesvikt, og Albert må ta over stafettpinnen som monark etter faren. Grace Kelly døde i en bilulykke i 1982.

Dermed var det også på tide å slå seg til ro, og året etter gjør han sin aller første offisielle opptreden med Charlene ved sin side. Under åpningen av vinter-OL i Torino i 2006 bekrefter paret at de er i et forhold.

FORLOVET: I 2010 kom den hyggelige nyheten om at Charlene og Albert hadde forlovet seg. Dette er det offisielle forlovelsesbildet. Foto: Willi Schneider / REX / NTB
FORLOVET: I 2010 kom den hyggelige nyheten om at Charlene og Albert hadde forlovet seg. Dette er det offisielle forlovelsesbildet. Foto: Willi Schneider / REX / NTB Vis mer

Kort tid etter flytter de sammen, men det skal likevel gå noen år før de er helt klare for å slå seg til ro. I juni i 2010 kommer imidlertid den hyggelige nyheten.

Prinsen, som den gang var 52 år, har gått ned på kne for sin 32 år gamle utkårede, og får ja.

FORLOVET: Emilie Stordalen har forlovet seg! Det tok hele familien del i. Video: TV 2 Vis mer

Overdådig bryllup

Året som kommer blir derimot ikke helt uten drama for paret. Ryktene om at forholdet var i trøbbel, mye grunnet prinsens fortid, svirret.

Flere var også skråsikre på at Charlene ville trekke seg ut av forholdet lenge før bryllupet, ifølge The Guardian, som skriver at Charlene skal ha hatt kalde føtter før den store dagen.

Charlene Wittstock sto imidlertid fast på sin beslutning.

1. juli 2011 ga paret hverandre sitt ja i en delvis privat, seremoniell vielse. Dagen etter, 2. juli, feiret de kjærligheten med en religiøs vielse i det som fremdeles regnes som et av de mest overdådige og dyre kongelige bryllupene.

Dermed pleier også ekteparet å feire bryllupsdagen disse to dagene hvert år.

OVERDÅDIG: Da fyrst Albert endelig fikk sin fyrstinne i 2011, fulgte «hele verden» med. Foto: Emma Foster / Reuters / NTB
OVERDÅDIG: Da fyrst Albert endelig fikk sin fyrstinne i 2011, fulgte «hele verden» med. Foto: Emma Foster / Reuters / NTB Vis mer

«Hele verden» fulgte med da fyrsten fikk sin fyrstinne. De giftet seg i tronerommet, som ligger i palasset i Monaco. Kortesje gjennom byen er også obligatorisk når kongelige gifter seg, og flere hadde møtt opp for å feire det rojale paret.

OPERAEN: Bryllupet gikk over tre dager, og inneholdt blant annet en middag i operaen. Prislappen lå på elleville 607 millioner kroner. Foto: Eric Mathon / AFP Photo / Palais Princier / NTB
OPERAEN: Bryllupet gikk over tre dager, og inneholdt blant annet en middag i operaen. Prislappen lå på elleville 607 millioner kroner. Foto: Eric Mathon / AFP Photo / Palais Princier / NTB Vis mer

Det storslåtte bryllupet fant sted over tre dager, og hadde en prislapp på rundt 70 millioner dollar. Det tilsvarer om lag 607 millioner kroner. På gjestelisten fant man navn som nå avdøde motedesigner Karl Lagerfeld, modell Naomi Campbell og motedesigner Giorgio Armani.

Det er duket for en reunion for «The Kardashians» og der avslører Kim hemmelig drama før skandalebryllupet. «Bilder fra HayU hos TV 2 play». Vis mer

Feirer hver for seg

Denne helgen feirer altså paret ti år som gift - en markering ekteparet må feire hver for seg. Fyrstinnen har nemlig oppholdt seg i Sør-Afrika siden mai, der hun ble operert for en alvorlig øre-nese-hals-infeksjon.

Forrige uke gikk hun også gjennom en operasjon som følge av komplikasjoner fra en tidligere operasjon. Det bekreftet fyrstepalasset i en uttalelse til People.

Fyrstinnen selv fortalte overfor People at det blir tøft å tilbringe dagen uten ektemannen.

- Dette året vil bli det første året jeg ikke er sammen med ektemannen min på bryllupsdagen vår i juli, noe som er vanskelig og gjør meg veldig trist, sa fyrstinnen i uttalelsen til People forrige uke.

Hun fortsatte:

- Men Albert og jeg hadde ikke noe annet valg enn å følge instruksjonene fra legeteamet, selv om det var ekstremt vanskelig. Han har vært en fantastisk støtte for meg.

LES OGSÅ: Overrasket med privat bilde

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer