10 år siden 22. juli 2011:

Slik minnes kongefamilien ofrene

I dag markeres det at det er 10 år siden terrorhandlingene ved regjeringskvartalet og på Utøya.

MINNEMARKERING: Kronprinsparet var torsdag til stede under en minnemarkering utenfor regjeringskvartalet. Her sammen med AUF-leder Astrid Hoem og statsminister Erna Solberg. Foto: Geir Olsen / NTB
MINNEMARKERING: Kronprinsparet var torsdag til stede under en minnemarkering utenfor regjeringskvartalet. Her sammen med AUF-leder Astrid Hoem og statsminister Erna Solberg. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, torsdag 22. juli, markeres det at det er 10 år siden 77 mennesker mistet livet, da de ble drept ved regjeringskvartalet og på Utøya.

I den anledning blir det arrangert nasjonale arrangementer, for å minnes de som måtte bøte med livet den regnfulle fredagen i 2011. I Oslo har det fra morgenen av blitt avholdt minnesmarkering ved regjeringskvartalet.

Der møtte blant andre statsminister Erna Solberg (60), tidligere Arbeiderparti-leder og nå generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg (62) og medlemmer fra AUF.

Kronprins Haakon (48) og kronprinsesse Mette-Marit (47) var også til stede, og representerte kongehuset. Kongefamilien skal også delta på flere arrangementer utover dagen, ifølge Kongehuset.

VANSKELIG: Sofie Nilsen forteller om det vanskelige året etter at hun var på Utøya 22. juli 2011. Reporter: Emma Eriksson. Video: Steffen Pettersen Vis mer

Holdt fast i Haakon

Under minnemarkeringen var det et tydelig berørt kronprinspar som møtte opp. De var plassert på fremste rad, sammen med blant andre Erna Solberg og AUF-leder Astrid Hoem (26).

Der ble det holdt taler, og kronprinsparet deltok også på ett minutts stillhet foran blomsterkransene som var satt frem.

STILLHET: Kronprinsparet mintes ofrene med ett minutts stillhet under minnemarkeringen ved regjeringskvartalet i formiddag. Foto: Geir Olsen / NTB
STILLHET: Kronprinsparet mintes ofrene med ett minutts stillhet under minnemarkeringen ved regjeringskvartalet i formiddag. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Da AUF-ere fra hele landet sto og leste opp navnet til alle de 77 ofrene, kunne man også se kronprinsessen stå bak kronprinsen, mens hun holdt et godt grep om hånda hans.

De var imidlertid bare til stede i første omgang, i motsetning til senere i dag, da kronprins Haakon skal holde tale. Det skal han under en markering på Utøya klokken 15.00.

Før den tid er kronprinsen ventet å ta del i en gudstjeneste i Hole kirke klokken 13.00, ikke langt unna Utøya. Der går turen altså videre til Utøya for nok en markering, hvor Mette-Marit etter planen også skal delta.

Hun skulle i utgangspunktet være til stede under gudstjenesten i Hole kirke, men på grunn av sin helsetilstand uteblir hun. Kommunikasjonssjef ved Slottet Guri Varpe sier følgende til Se og Hør:

- På grunn av hennes helsetilstand har legene anbefalt at hun begrenser programmet i da. Kronprinsessen deltar som planlagt ved markeringene på Utøya.

BERØRT: Det var et tydelig berørt kronprinspar som torsdag forlot minnemarkeringen ved regjeringskvartalet. Foto: Geir Olsen / NTB
BERØRT: Det var et tydelig berørt kronprinspar som torsdag forlot minnemarkeringen ved regjeringskvartalet. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Reiser rundt

Også kong Harald (84) og dronning Sonja (84) blir å se i løpet av dagen. De deltok blant annet på en minnegudstjenesten i Oslo domkirke fra klokken 11.00.

Dette ble kongefamiliens første stopp for dagen.

De skal også være til stede under et nasjonalt minnearrangement i Oslo Spektrum i kveld, der kongen selv er ventet å holde tale. Der vil også kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra (17) være til stede.

Minnearrangementet sendes på NRK fra klokken 19.55 i kveld. Du kan også få med deg minnegudstjenesten fra Oslo domkirke klokken 11.00 på samme kanal.

LES OGSÅ: Deler nytt bilde av prinsen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer