<strong>HEDRES:</strong> I forbindelse med prins Philips bursdag mandag 10. juni blir han gjort stas på i sosiale medier. Foto: NTB Scanpix
HEDRES: I forbindelse med prins Philips bursdag mandag 10. juni blir han gjort stas på i sosiale medier. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prins Philip:

Slik hylles han på 98-årsdagen

Om to år fyller den britiske prinsen 100.

Publisert

Den 20. november i 1947 ble et av vår tids mest kjente giftermål inngått. Prinsesse Elizabeth II av England fikk sin hertug Philip Mountbatten, etter at de hadde vært forlovet i bare et knapt halvår.

I år feirer den kongelige duoen 72 år som ektepar, og i dag, mandag, fyller dronningens prins 98 år.

I den anledning har familien gjort stor stas på bursdagsbarnet, som i begynnelsen av februar valgte å gi fra seg førerkortet etter å ha vært innblandet i en bilulykke måneden før. Det har de gjort ved å sende en rekke hilsener, hyllester og bilder via sosiale medier.

Den britiske kongefamiliens offisielle Instagram-profil deler blant annet to bilder av prinsen. Et tatt tidligere i år og et av ham som 32-åring:

- Ønsker Hans Kongelige Høyhet, hertugen av Edinburgh, en veldig fin 98-årsdag! Hertugen ble født på denne dag i 1921. På bilde nummer én er han avbildet i bryllupet til Lady Gabriella Windsor og Thomas Kingston tidligere i år. På bilde nummer to er Hans Kongelige Høyhet avbildet i 1953, for 66 år siden, står det skrevet til bildene.

Også Clarence House, som står bak prins Charles (70) og hertuginne Camillas (71) offisielle Instagram-konto, deler et bilde av bursdagsbarnet fra 50-tallet. Her går far og sønn hånd i hånd etter at prins Philip har kommet tilbake fra en tur til Malta.

Kensington Palace har publisert fire bilder av en smilende 98-åring sammen med henholdsvis sin kone, dronning Elisabeth (93), prins William (36), hertuginne Kate (37), samt et sammen med både barn, barnebarn og oldebarn.

Prins Harry (34) og hertuginne Meghan (37) gjør selvfølgelig også stas på bestefaren via sin sosiale plattform. De nybakte foreldrene til lille Archie (1 mnd.), som fikk møte oldefaren allerede to dager etter fødselen i mai, inkluderer to bilder i sin hilsen.

- Ønsker Hans Kongelige Høyhet, hertugen av Edinburgh, Sir og bestefar en veldig lykkelig 98-årsdag, står det i innlegget, som viser et koselig bilde av prins Harry og prins Philip sammen, samt et av dronning Elizabeth og ektemannen som smilende svinger seg på dansegulvet.

Harrys kusine, prinsesse Eugeine (29), har også rotet frem flere gamle bilder av seg selv og bestefaren:

Hennes far, prins Andrew (59), hyller faren sin med dette bildet:

Pensjonerte seg

I mai for to år siden slo en rekke medier slo full alarm da hoffsjefen ved det britiske slottet, og dronning Elizabeths nærmeste rådgiver, innkalte hoffansatte over hele Storbritannia til hastemøte.

Det ble spekulert heftig på hva møtet egentlig dreiet seg om. Mange mistenkte at dronningen selv eller prins Philip i verste fall hadde avgått ved døden.

Dette ble derimot raskt avvist av Buckingham Palace, som opplyste at det «ikke er grunn til bekymring» overfor nyhetsbyrået Associated Press. Og kort tid etterpå la kongehuset et endelig lokk på spekulasjonene da de kunngjorde at prins Philip trakk seg tilbake fra sine offisielle plikter for godt.

Saken fortsetter nedenfor.

STOLTE: Det var to tydelig stolte foreldre som viste fram babyen sin til pressen for første gang. Hertuginne Meghan Markle og prins Harry fikk en sønn mandag 6. mai. Video: AP DV/NTB Scanpix Vis mer

98-åringen hadde altså da stått ved dronningens side siden hennes tiltredelse i 1953.

- Prins Philip har sin fulle støtte fra dronningen i denne beslutningen, het det i pressemeldingen den gang.

Selv om prinsen skulle pensjonere seg lovet kongehuset at han ikke ville forsvinne helt fra offentligheten.

- Hertugen av Edinburgh er beskytter, leder eller medlem av mer enn 780 organisasjoner, som han fortsatt vil assosieres med. Han vil dog ha en mindre aktiv rolle framover, skrev kongehuset, som samtidig opplyste at dronning Elizabeth ville fortsette å utføre sine kongelige plikter som normalt.

LES OGSÅ: Gladmelding på prinsesse Madeleines bursdag

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer