Dronning Silvia og kong Carl Gustaf:

Slik holdt de forholdet «skjult»

- Jeg forsto at det ville være vanskelig å treffes hvis jeg ikke klarte å være diskré, forteller den svenske dronningen.

HEMMELIG FORHOLD: Svenske dronning Silvia og kong Carl Gustaf holdt forholdet «skjult» i mange år, før de forlovet seg i 1976. Foto: NTB Scanpix
HEMMELIG FORHOLD: Svenske dronning Silvia og kong Carl Gustaf holdt forholdet «skjult» i mange år, før de forlovet seg i 1976. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lille julaften fyller svenske dronning Silvia hele 75 år. Feiringen blir selvsagt markert på kongelig vis på den store dagen, men allerede nå har svenskene startet markeringen.

I forbindelse med jubileet har den svenske kanalen SVT gjort et stort intervju med dronningen, der den svenske journalisten Claes Elfsberg har stilt spørsmålene. Han intervjuet også Silvia da hun giftet seg kong Carl Gustaf (72) for 42 år siden.

Sammen mimrer de tilbake til tiden da pressen var svært nysgjerrige på kvinnen som noe overraskende hadde kapret hjertet til Sveriges konge.

De to hadde nemlig gått under radaren for de aller fleste, selv om spekulasjonene om at kongen hadde møtt sin fremtidige kone, allerede lå i luften.

Forsøkte å skjule forholdet

I intervjuet avslører den svenske dronningen at det slettes ikke var enkelt å skjule forholdet hun hadde til kongen.

- En gang var jeg på flyplassen i Hamburg. Jeg hadde et spørsmål jeg trengte å få svar på, og da svarte de med: «Frøken Sommerlath» (dronning Silvias tidligere etternavn, journ.anm.), selv om jeg hadde parykk på meg. Da la jeg merke til at det egentlig ikke hjalp så mye å skjule forholdet, forteller hun til kanalen, gjengitt av den svenske avisen Expressen.

GIFT I 42 ÅR: Kong Carl Gustaf og dronning Silvia møttes for aller første gang i 1972. De giftet seg fire år etterpå. Foto: NTB Scanpix
GIFT I 42 ÅR: Kong Carl Gustaf og dronning Silvia møttes for aller første gang i 1972. De giftet seg fire år etterpå. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge avisen viser Silvia deretter frem et av de mest kjente fotografiene som er tatt av det svenske kongeparet, til journalist Claes Elfsberg.

Ble tatt på fersken

- Det her kjenner nok mange igjen. I hvert fall den eldre generasjonen. Det er det berømte bildet som ble tatt på Öland. Jeg hadde vært i Sverige ganske ofte, og ble egentlig aldri oppdaget. Men så plutselig, i porschen, sier dronningen.

Bildet dronning Silvia refererer til, er det aller første bildet som er tatt av kongeparet. Dronningen, som opprinnelig er fra Tyskland, hadde kommet på besøk til den svenske kongefamiliens sommersted, da en fotograf tok dem på fersken.

MYE OMTALT: Dette er den mye omtalte porschen til Carl Gustaf, der Silvia var passasjer. Foto: NTB Scanpix
MYE OMTALT: Dette er den mye omtalte porschen til Carl Gustaf, der Silvia var passasjer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Øyeblikket med den svarte porschen til Carl Gustaf har kongen selv dratt opp som et av hans beste minner fra det kjente sommerstedet.

- Senere viste det seg at hun kom til å bli min kone, og Sveriges dronning, fortalte kongen under en tale i 2016, ifølge Svensk Damtidning.

Saken fortsetter nedenfor.

I BRYLLUP: Dronning Silvia og kong Carl Gustaf har holdt sammen i mer enn 42 år. Her er de i bryllupet til sønnen, prins Carl Phillip, i 2015. Foto: NTB Scanpix
I BRYLLUP: Dronning Silvia og kong Carl Gustaf har holdt sammen i mer enn 42 år. Her er de i bryllupet til sønnen, prins Carl Phillip, i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vil ikke svare

På spørsmål om hvorfor dronningen ønsket å være diskré med forholdet hun hadde med den svenske kongen, svarer hun noe unnvikende.

- Det var mange som hadde sett meg, det var ikke noen hemmelighet på den måten, men det vil jeg gjerne holde for meg selv (...) Man gjør det man kan. Jeg forsto at det ville være vanskelig å treffes hvis jeg ikke klarte å være diskré, sier hun, ifølge Expressen.

Det var under de olympiske sommerlekene i München i 1972 det sies at Silvia møtte Carl Gustaf for aller første gang. På det tidspunktet het hun Silvia Renate Sommerlath, og var involvert i organiseringen av de olympiske lekene.

Siden den gang møtte duoen hverandre i skjul, før de fire år senere forlovet seg.

I 1976 giftet de seg i Storkyrkan i Stockholm. På det tidspunktet var Carl Gustaf allerede blitt konge. Et år senere fikk de sitt første barn sammen, kronprinsesse Victoria (41). To år senere fikk de sønnen prins Carl Philip (39), og i 1982 kunne de ønske prinsesse Madeleine (36) velkommen til verden.

LES OGSÅ: Slik feirer kongefamilien julen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer