Kongefamilien:

Slik håndterer de corona-situasjonen

I dag fikk prins Charles påvist corona. Det norske kongehuset tar sine forholdsregler.

TAR FORHOLDSREGLER: To kongelige har fått påvist smitte på verdensbasis. Her hjemme gjør den norske kongefamilien det de kan for å holde seg friske. Dette bildet ble tatt i sommer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TAR FORHOLDSREGLER: To kongelige har fått påvist smitte på verdensbasis. Her hjemme gjør den norske kongefamilien det de kan for å holde seg friske. Dette bildet ble tatt i sommer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ble det kjent at prins Charles (71) hadde testet positivt for coronaviruset. Han ble dermed den andre kongelige til å stå fram med diagnosen, etter at fyrst Albert av Monaco (62) forrige uke fortalte til folket at han var smittet.

Charles kunne heldigvis fortelle at han bare har milde symptomer, og at hans kone, hertuginne Camilla (72), foreløpig ikke har testet positivt. På grunn av prinsens hektiske timeplan, er det ikke mulig å spore smitten tilbake til en konkret kilde. Men han skal heldigvis ikke ha møtt sin mor, dronning Elizabeth (93), i perioden hvor han har vært smittefarlig.

Verken det britiske eller det monegaskiske kongehuset har overøst offentligheten med detaljer om sykdommen. Her hjemme i Norge har ingen i verken konge- eller kronprinsfamilien fått påvist at de er syke.

Tar forholdsregler

Se og Hør har vært i kontakt med kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, som sier de ikke ønsker å kommentere noe rundt prins Charles' sykdom. Hun kan derimot fortelle at den norske kongefamilien følger myndighetenes retningslinjer som alle andre:

- Når det gjelder smittevern rundt Kongehusets medlemmer, blir dette ivaretatt i samråd med lege. Vi følger myndighetenes retningslinjer og anbefalinger for både Kongehuset og hoffets ansatte, forteller hun i en tekstmelding.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

Konge- og kronprinsparet gjør også sitt for å isolere seg fra omverdenen. Kong Harald (83) og dronning Sonja (82) måtte først i karantene etter et statsbesøk til Jordan. De befinner seg nå isolert i trygge omgivelser på Kongsseteren, og der skal de bli til over påske.

For halvannen uke siden talte kongen til nasjonen fra Kongsseteren.

- Vi befinner oss i en situasjon som både er uvirkelig, fremmed og skremmende for oss alle. Vi kjenner verken igjen hverdagen vår eller verden rundt oss. Og fremdeles står vi bare ved begynnelsen av noe vi ikke fullt ut kjenner konsekvensene av, sa han blant annet i talen.

Hjemmekontor

Store deler av familiens offisielle program er også avlyst. Kongen skal i statsråd på fredag, men det blir via telefon. Kronprins Haakon (46) skal også være til stede, men like fysisk fraværende som faren.

Hva gjelder kronprinsfamilien, jobber de i den kommende perioden hjemmefra på Skaugum. På tampen av forrige uke bestemte de seg for å dele en hilsen med folket, mens de fortalte litt om hvordan den nye hverdagen utarter seg.

- Her kommer noen bilder herfra i denne spesielle tiden. Hos oss er det hjemmekontor, telefonmøter, lekser, turgåing, bading og rutiner som holder moralen oppe, skrev kronprinsesse Mette-Marit (46) på Instagram, sammen med en bildeserie.

Videre rettet hun en varm hilsen til det norske folk på vegne av både seg selv og resten av kronprinsfamilien.

- Haakon, barna og jeg sender mange gode tanker til alle som på hver sine vis holder hjulene i gang om dagen. En ekstra hilsen til dere som føler dere mer ensomme nå.

- Og til alle som har blitt syke: Måtte dagene bli lettere snart, skrev Mette-Marit avslutningsvis, før hun delte hvordan hun selv finner roen i disse dager.

Dette inkluderer blant annet en hjemmevev, som hun har fått låne av Asker Husflidlag. Hun anbefalte også ei bok skrevet av John Irving.

I høyrisikogruppen

Hva gjelder prinsesse Märtha Louise (48) og familien, holder de fortet i Lommedalen. Prinsessa har på sin side ikke delt noe om hvordan de takler den nye hverdagen.

Anders Johan Stavseng, kongehusekspert i Se og Hør, sier at det er viktig at kongelige går foran med et godt eksempel.

- Kongeparet har vært i karantene og Märtha er i karantene. Kongefamilien er påpasselig med ikke å la tronrekka sitte på samme fly, i tilfelle det verste skulle skje. Kongefamilien er nok også svært bevisst på å holde avstand og ikke besøke hverandre nå, sier han, og fortsetter:

- Kong Harald og dronning Sonja er over 80 år, og Mette-Marit lider av en lungesykdom. Alle er dermed i høyrisikogruppen, og de tar derfor alle forholdsregler de kan.

FÅR REFS: Kjendiser må også holdet seg hjemme i disse dager, og prøver derfor å spre kjærlighet og glede på andre måter. Det er likevel ikke alt som går helt hjem til folket. Video: Rød Løper Vis mer

LES OGSÅ: Betalte 100 000 for corona-test

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer