Meghan Markle:

Slik gir Meghan blaffen i den kongelige nei-listen

- Et forbilde for jenter over hele verden.

LAR SEG IKKE PILLE PÅ NESEN: Hva som gjelder innenfor kongelig etikette, er det delte meninger om. Selv om hertuginne Meghan har måttet gjøre klesstilen sin mer konservativ det siste året, mener moteekspertene at hun samtidig bidrar til å modernisere kongehuset. Foto: NTB Scanpix
LAR SEG IKKE PILLE PÅ NESEN: Hva som gjelder innenfor kongelig etikette, er det delte meninger om. Selv om hertuginne Meghan har måttet gjøre klesstilen sin mer konservativ det siste året, mener moteekspertene at hun samtidig bidrar til å modernisere kongehuset. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tilværelsen som inngiftet kongemedlem har så vidt begynt for den tidligere skuespilleren Meghan Markle (36), som i løpet av det siste året gått fra å være Hollywood-stjerne til å bli britisk hertuginne.

Etter at Meghan giftet seg med prins Harry (33) 19. mai, der tittelskiftet formelt sett ble endelig, har verdens øyne vært rettet, om ikke enda mer, mot den amerikanske kjendiskvinnen.

36-åringen får knapt gå et skritt i offentligheten uten at mediene omtaler hva hun gjør eller har på seg, noe man kanskje må regne med når man kaprer en verdenskjent prins.

At Meghan stadig bryter kongelig etikette og klesprotokoll, gjør henne trolig ikke noe mindre interessant.

Strømpebukse og neglelakk

Som Se og Hør tidligere har skrevet, har Meghan måttet gjennomgå en rekke omveltninger for å bli medlem av verdens mest konservative kongefamilie.

Og selv om vi er kommet til 2018, og Europas kongehus stadig moderniseres, har 36-åringen også måttet finne seg i å gjøre en rekke motemessige endringer.

2012: Hertuginne Meghan vil trolig ikke bli sett i et antrekk som dette lenger. Bildet er seks år gammelt, tatt lenge før skuespilleren møtte prins Harry. Foto: NTB Scanpix
2012: Hertuginne Meghan vil trolig ikke bli sett i et antrekk som dette lenger. Bildet er seks år gammelt, tatt lenge før skuespilleren møtte prins Harry. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Business Insider anses det for eksempel som et brudd på kongelig klesprotokoll å vise bare legger. Uavhengig av temperatur og vær, skal kongelige kvinner helst bruke gjennomsiktig strømpebukse, skriver nettstedet. Meghan ga for øvrig blaffen i dette under den offisielle forlovelsesannonseringen i fjor høst.

Farget neglelakk skal være noe annet Meghan har måttet vinke farvel til, ifølge Glamour. Dronning Elizabeth (92) sverger visstnok til farger som blekrosa eller hudfarget når neglene skal lakkes, noe Meghan senere har kopiert - også i sitt eget bryllup.

Også når det gjelder håret har det stadig vært diskusjoner omkring hvordan en kongelig frisyre skal, eller kan se ut. Meghan ble eksempelvis møtt med kritikk da hun dukket opp med en mer avslappet hårknute - fremfor en stram variant - i mars. Kjoler som viser for mye lår, nakne skuldre og utringning er andre ting som angivelig står på nei-listen.

- Fått en strammere stil

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, har sett en betydelig endring i Meghans stiluttrykk etter bryllupsdagen.

- Hun har lagt til seg en strammere og kongelig stilretning. Da hun deltok på dronningens bursdagsparade sammen med resten av den britiske kongefamilien tidligere i måneden, hadde hun for eksempel både strømpebukse - til tross for sommervarmen - og stramt, oppsatt hår, sier Vagle, og fortsetter:

STJAL SHOWET: Et av Meghans første oppdrag som hertuginnen av Sussex, var under dronningens høytidelige bursdagsparade tidligere i måneden. Foto: NTB Scanpix
STJAL SHOWET: Et av Meghans første oppdrag som hertuginnen av Sussex, var under dronningens høytidelige bursdagsparade tidligere i måneden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det britiske kongehuset er og blir et av de mest konservative, og dronning Elizabeth har sine regler hun følger til punkt og prikke. Det er imidlertid ikke de samme «reglene» som praktiseres i de ulike kongehusene. Vår egen dronning Sonja bruker for eksempel ofte rød neglelakk, og går langt oftere i langbukser enn sin britiske dronningkollega.

Kongehuseksperten tror likevel at Meghan, som hun flere ganger har gjort, kommer til å utfordre de konservative «reglene».

Hodeskaller i ørene

- Hun er en moderne, voksen og sterk kvinne, og vil nok neppe gi slipp på stilen sin. I motsetning til svigerinnen Kate, er hun ikke gift med tronarvingen. Noe som også gjør at hun i større grad kan utfordre rollen sin, uten at det blir ramaskrik av den grunn, sier hun.

Vagle viser til et nytt eksempel som visstnok er «fy-fy» i kongelige kretser, nemlig gjennomsiktige klær. Meghan valgte å gå for transparent stoff allerede under sitt første oppdrag som hertuginne - det samme gjelder de offisielle forlovelsesbildene.

Også vår egen Mette-Marit (selv om det tok noe lengre tid enn hos ovennevnte) har vist at hun ikke er redd for å utfordre kleskodene, forteller Vagle.

BRYTER KONGELIG ETIKETTE: Meghan Markle uttalte seg politisk på pressekonferansen den 28. februar. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Hun hadde en periode i begynnelsen der hun stilte i drakter som jeg ikke tror hun følte seg helt vel i. I dag har hun for lengst vokst seg inn i kronprinsesserollen, og har for eksempel stilt med svarte negler på slottet. Hun er heller ikke redd for å bruke plagg og tilbehør som er i trenden, som da hun stilte med hodeskaller i ørene under dronning Margrethes 75-årsfeiring.

- Konstant endring

Selv om offentligheten henger seg opp i hva som er lov og ikke lov, påpeker Vagle at skikk og bruk er i konstant endring.

- Se bare på svenskene. Prinsesse Sofia har representert i gallakjole med gjennomsiktige partier, slik Meghan gjorde på forlovelsesbildene.

- Prinsesse Madeleine stilte opp med dyp kløft på Nobel-gallaen for noen år siden, og storesøster Victoria hadde brudekjole uten ermer. Denne utviklingen synes jeg er bra. Hvis kongehusene skal overleve til neste generasjon, må de utvikle seg i takt med tida, også på dette området, konstaterer Vagle.

Redaktør for motenettsiden Melk & Honning, Ida Elise Eide Einarsdóttir, er enig.

AVSLAPPET STIL: Hertuginne Meghan balanser stadig det stramme og konservative med det personlige og moderne, som her, i et bryllup 16. juni, der hun gikk for et mer komfortabelt uttrykk. Foto: NTB Scanpix
AVSLAPPET STIL: Hertuginne Meghan balanser stadig det stramme og konservative med det personlige og moderne, som her, i et bryllup 16. juni, der hun gikk for et mer komfortabelt uttrykk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Meghans mot når det kommer til å ta egne valg, og ikke slavisk følger regler og etikette, gjør henne ikke bare til et forbilde for jenter over hele verden, men er også et stort og viktig steg på veien til et mer moderne britisk kongehus, sier Einarsdóttir.

- Mote er makt

At Meghan likevel har måttet gjøre klesstilen sin mer konservativ det siste året, er det ingen tvil om. Moteredaktøren har lagt spesielt merke til hvordan 36-åringen balanserer det mange mener er til dels utdaterte tradisjoner, med et mer personlig og moderne preg.

- Bryllupsdagen er et tydelig eksempel på det, både når det kommer til det utradisjonelle valget av båthals eller silke, fremfor typiske blonder på kjolen. For ikke å nevne valget av et fransk couture-hus framfor et britisk motehus, sier Einarsdóttir, og tilføyer:

GÅR SINE EGNE VEIER: Også når det gjaldt valg av brudekjole, ifølge moteredaktør. Foto: Reuters / NTB Scanpix
GÅR SINE EGNE VEIER: Også når det gjaldt valg av brudekjole, ifølge moteredaktør. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Hun har også latt seg avbilde i alt fra hullete jeans til løsere klær, eller uten sminke. «Peanuts», kanskje - men samtidig ikke. For mote er makt.

Ved siden av kongelig stiluttrykk følger også en rekke praktiske elementer, for øvrig. Overskrifter om «puppeglipper» og «utfordrende antrekk» hører for eksempel sjelden hjemme i et kongehus.

Og både hertuginne Kate og dronning Elizabeth pleier å plassere små vekter(!) under skjørtet for å unngå Marylin Monroe-øyeblikk. Kate bruker visstnok også gjennomsiktige hårnett, og store mengder hårspray, når vinden ikke vil spille på lag.

Motepressen har dessuten allerede plukket opp hertuginne Meghans triks for å unngå gnagsår og blemmer på føttene, der det visstnok gjelder å bruke litt for store sko.

LES OGSÅ: - Alt Meghan gjør er falskt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer