<strong>MÅTTE ENDRE LIVET SITT:</strong> Etter at Linda Tånevik (bak t.h.) var forlover for kronprinsesse Mette-Marit da hun giftet seg med kronprins Haakon i 2001, følte hun seg tom - og innså at hun ville hjelpe andre. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
MÅTTE ENDRE LIVET SITT: Etter at Linda Tånevik (bak t.h.) var forlover for kronprinsesse Mette-Marit da hun giftet seg med kronprins Haakon i 2001, følte hun seg tom - og innså at hun ville hjelpe andre. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix Vis mer

Mette-Marit:

Slik gikk det med Mette-Marits forlover: - Kjente meg liten og tom

Linda Tånevik fikk et ærefullt oppdrag for 16 år siden. Etterpå snudde hun livet sitt på hodet.

Publisert
Sist oppdatert

(Seoghør.no): Da kronprins Haakon (43) giftet seg med Kristiansands-jenta Mette-Marit Tjessem Høiby (43) i august 2001, ble det nærmest ansett som en historisk begivenhet.

Paret hadde skapt mye debatt i forbindelse med forlovelsen, ettersom Mette-Marit hadde sønnen Marius Borg Høiby (20) fra et tidligere forhold og i ungdomstiden levde et «utsvevende» liv, ifølge seg selv.

Da bryllupsdagen endelig opprant, var det likevel kjærligheten mellom kronprinsen og hans brud som stod i fokus.

En annen som også fikk mye oppmerksomhet, var kronprinsesse Mette-Marits forlover, Linda Tånevik (44).

<strong>ÆREFULLT OPPDRAG:</strong> Linda Tånevik var kronprinsesse Mette-Marits støttespiller og hjelpende hånd under vielsen i Oslo Domkirke i 2001. Foto: Ørn Borgen/ NTB scanpix
ÆREFULLT OPPDRAG: Linda Tånevik var kronprinsesse Mette-Marits støttespiller og hjelpende hånd under vielsen i Oslo Domkirke i 2001. Foto: Ørn Borgen/ NTB scanpix Vis mer

Tånevik, som den gang var i slutten av 20-årene, bar slepet på kronprinsessens vakre brudekjole - designet av Ove Harder Finseth, og hun satt rett bak brudeparet under den følelsesladde vielsen i Oslo Domkirke.

- Kjente meg liten og tom

Det å få være gjest i et kongelig bryllup - og attpåtil forlover - er noe de fleste bare kan drømme om å få oppleve. Linda Tånevik var selvsagt også med på gallamiddagen på Slottet samme kveld - iført en gallakjole sydd av moren Unni, ifølge Lillesands-Posten .

Dagen etter det storslåtte bryllupet, svevde imidlertid ikke kronprinsessens forlover på noen rosa sky.

- Bryllupet var fantastisk, en så vakker opplevelse. Men da jeg våknet opp dagen derpå, kjente jeg meg bare liten og tom. Jeg tenkte at Mette-Marit var så heldig, som fikk muligheten til å hjelpe andre, til å gjøre en forskjell. Men hvem var egentlig jeg?, sier Tånevik til Dagbladet Magasinet.

Saken fortsetter under bildet.

<strong>PÅ SLOTTET:</strong> Linda Tånevik sammen med Danmarks kronprins Frederik på vei inn til gallamiddagen etter kronprinsparets bryllup i 2001. Kjolen hennes var det moren Unni som hadde sydd. Foto: Knut Falch/ NTB scanpix
PÅ SLOTTET: Linda Tånevik sammen med Danmarks kronprins Frederik på vei inn til gallamiddagen etter kronprinsparets bryllup i 2001. Kjolen hennes var det moren Unni som hadde sydd. Foto: Knut Falch/ NTB scanpix Vis mer

Hun forteller at hun opplevde at tilværelsen hennes virket meningsløs. Linda hadde jobbet som frisør på en av Oslos trendy frisørsalonger, og utdannet seg deretter til akupunktør.

Selv om hun hadde fullført studiene og var i jobb, syntes hun livet var tomt.

Tok ny utdanning - og reiste til Mosambik

Svaret på hva hun burde gjøre, kom en dag som lyn fra klar himmel, forteller hun i intervjuet med Dagbladet Magasinet. Hun ønsket å bli lege og reise til Afrika som hjelpearbeider.

Dermed ble det flere studier på Linda, som også fikk et personlig og nært forhold til Gud i denne perioden.

Etter at hun ble lege for fem år siden, har 44-åringen jobbet i Mosambik, med sykdomsforebygging og helsepleie.

- Da jeg kom til Mo­sam­bik ble jeg først over­vel­det av all nøden og de store be­ho­ve­ne, og tenk­te: Hva kan jeg som per­son ut­ret­te?

- Etter hvert gikk det opp for meg at det var stor uvi­ten­het om hiv og aids, og om enkle syk­dom­mer. Siden har det blitt min «pas­sion», kan du si, å jobbe med fore­byg­gen­de helse­ar­beid og under­vis­ning, sa hun til den kristne avisen Dagen i 2014.

Og i 2016 ble hun valgt inn i styret i hjelpeorganisasjonen Plan International Norge, ifølge Bistandsaktuelt.

<strong>I KONGELIG SELSKAP:</strong> To dager før kronprinsbryllupet ble det holdt fest på Skaugum. Der var Linda Tånevik til stede sammen med både brudeparet, kongeparet og prinsesse Märtha Louise. Foto: &nbsp;Terje Bendiksby/ NTB scanpix
I KONGELIG SELSKAP: To dager før kronprinsbryllupet ble det holdt fest på Skaugum. Der var Linda Tånevik til stede sammen med både brudeparet, kongeparet og prinsesse Märtha Louise. Foto:  Terje Bendiksby/ NTB scanpix Vis mer

Engasjert kronprinspar

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon har på sin side også vært opptatt av ulike former for veldedig arbeid.

Mette-Marit har engasjert seg i utviklingsspørsmål, HIV/AIDS-saken og arbeidet til Kirkens Bymisjon i flere år. Da hun ble tildelt Peder Dass-prisen i 2008, ble blant annet kronprinsessens innsats for Kirkens Bymisjon trukket frem av juryen.

I 2008 og 2009 hadde kronprinsessen et verv i styret til Kirkens Bymisjon. Dette provoserte enkelte, som mente at kongelige ikke burde være så direkte engasjert i en organisasjon.

Sammen med kronprins Haakon etablerte Mette-Marit stiftelsen Kronprinsparets Fond i 2001, i forbindelse med bryllupet sitt.

Fondet samarbeider med en rekke prosjekter som skal bidra til at ungdom i Norge har et godt liv, deriblant Pøbelprosjektet.

Før jul i 2014 besøkte hun og kronprinsen Blå Kors Kontaktsenter i Oslo Sentrum, for å servere mat til rusavhengige brukere.

- Det er veldig hyggelig at de kommer hit til oss, fortalte en av gjestene til Se og Hør den gang.

LES OGSÅ: Var allerede gift første gang hun møtte ektemannen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer