Den norske kongefamilien:

Slik ferierer kongefamilien

- Bruker gjerne sommeren på å jakte de gode bølgene.

PÅ FERIE: Kronprinsfamilien nyter ofte sommeren på sørlandshytta. Foto: Lise Åserud / NTB
PÅ FERIE: Kronprinsfamilien nyter ofte sommeren på sørlandshytta. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Sommeren er i gang for fullt, og selv de kongelige nyter noen late feriedager i løpet av årets varmeste årstid. Kongefamilien har flere hytter de kan tilbringe ferien på, i tillegg til kongeskipet «Norge».

I fjor sommer benyttet kongeparet seg av skipet, sammen med kronprinsfamilien, prinsesse Märtha Louise (50) og hennes døtrene Leah Isadora (17) og Maud Angelica (19).

Kongefamilien var også på ferietur i Nord-Norge og Lofoten med kongeskipet, og flere av de kongelige gikk i land i Bodø og Tromsø. I tillegg til skipet har de kongelige flere favorittreisemål.

OL-VINNER: Freestyle-kjører Birk Ruud var i det lystige hjørnet da Rød Løper pratet med ham før feiringen av prinsesse Ingrid Alexandra i Deichman Bibliotek torsdag 17. juni. Video: Luna Lea Vis mer

- Spania eller Italia

Kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, ønsker ikke å kommentere kongefamiliens ferieplaner.

- Sommerferien er privat, forteller hun til Se og Hør.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, kan imidlertid fortelle at kongeparet pleier å feriere på sommerhytta på Mågerø, som ligger på en odde på Tjøme sør for Tønsberg.

Den har de brukt flittig siden 1993, ifølge Kongehusets nettsider.

PÅ FERIE: Kong Harald, dronning Sonja, prinsesse Märthas Louise og kronprins Haakon på landsstedet Berget på Tjøme i juli 1991. Foto: Morten Holm/NTB
PÅ FERIE: Kong Harald, dronning Sonja, prinsesse Märthas Louise og kronprins Haakon på landsstedet Berget på Tjøme i juli 1991. Foto: Morten Holm/NTB Vis mer

Men kong Harald (85) finner også tid til å seile.

- Dessuten er kongen ofte utenlands for å seile seilas. Han tar seg også gjerne en tur på laksefiske et sted i Norge, sier Vagle.

Dronning Sonja (85) på sin side trekkes mot fjellet.

- Dronningen pleier ofte å reise med kongeskipet nordover, hvor fjellgåing står i sentrum. Kongeparet sørger også for å få tid med barn og barnebarn, og inviterer ofte til norgescruise med kongeskipet, fortsetter Vagle.

SOMMER PÅ SØRLANDET: Kronprinsfamilien på Dvergsøya i 2020. Foto: Lise Åserud / NTB
SOMMER PÅ SØRLANDET: Kronprinsfamilien på Dvergsøya i 2020. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Sørlandsferie

Også kronprinsfamilien trives på ferie i eget land, mer spesifikt norsk sørlandssommer på hytta på Dvergsøya utenfor kronprinsesse Mette-Marits (48) hjemby Kristiansand.

Den har kronprinsfamilien leid fast hver sommer siden 2010. I tillegg eier de også en rekke andre eiendommer som de bruker som feriesteder, deriblant et privat sted i Uvdal.

SØRLANDSHYTTE: PÅ Dvergsøya har kronprinsfamilien feriert i årevis. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB POOL
SØRLANDSHYTTE: PÅ Dvergsøya har kronprinsfamilien feriert i årevis. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB POOL Vis mer

- De tar seg ofte en utenlandstur også, som for eksempel til Italia eller Spania. De elsker å surfe og bruker gjerne sommeren på å jakte de gode bølgene både innenlands og utenlands, sier Vagle.

VÅGAL: Kronprins Haakon hoppet fra en ni meter høy bro da han besøkte Dale Oen-senteret i Øygarden. Video: Andreas Fadum Vis mer

Spesielt prinsesse Ingrid Alexandra (18) er en engasjert surfer, og har tidligere vunnet NM-finalen i surfing for juniorkvinner. Ifølge Kongehusets nettsider har familien tidligere surfet i Mexico.

Kronprinsparet har også en nær relasjon til den svenske kronprinsessefamilien, og har tidligere tilbrakt sensommerdager på Gotland i Östersjöen, der kronprinsesse Victoria (45) og prins Daniel (48) har bygd hus.

LES OGSÅ: Skjult detalj vekker oppsikt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer