Kong Harald 83 år:

Slik feires dagen

Kong Harald fyller 83 år i dag.

BURSDAGSKONGEN: Kong Harald fyller hele 83 år i dag. Det feires privat, opplyser Slottet. Her er kongen og dronning Sonja fotografert sammen i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BURSDAGSKONGEN: Kong Harald fyller hele 83 år i dag. Det feires privat, opplyser Slottet. Her er kongen og dronning Sonja fotografert sammen i 2018. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, fredag 21. februar, er det hele 83 år siden Norges sittende monark så dagens lys for første gang. Da kronprinsesse Märtha fødte ham på Skaugum i Asker, var det første gang på hele 567 år at en norsk prins ble født.

Det ble selvsagt feiret over hele landet, og siden den gang har vår nåværende konge vært folkekjær og elsket.

OVERRASKET: United-supportene på vei hjem fra kamp fikk seg litt av en overraskelse da kong Harald plutselig kom inn på SAS-flyet som skulle ta dem hjem til Norge. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet TV Vis mer

Han er kjent gjennom det ganske land for sin vittige humor, kløkt og omtenksomhet, som muligens er grunnen til at åtte av ti fortsatt vil beholde monarkiet. Tallet er hentet fra en NRK-sak fra 2017.

Mens man over hele landet flagger i anledning kongens fødselsdag, er det nærliggende å anta at han også vil bli feiret av familie og venner. Kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Verpe, sier til Se og Hør at dagen skal feires privat, uten å utdype hva det eventuelt vil innebære.

Med kona

Kongehusekspert Anders Johan Stavseng i Se og Hør har derimot en klar formening om hvordan majestetens store dag vil bli.

- Kong Harald og dronning Sonja har lang tradisjon for å feire dagen sammen, og som regel feires den utenlands sammen med familie og venner. Dagen blir i år trolig feiret på varmere breddegrader, forteller han til Se og Hør.

Verpe vil ikke kommentere hvorvidt kongen er i utlandet. Han har ikke oppført noe i sitt offisielle program, og ferieturer legges aldri inn i kalenderen. Derfor er det godt mulig at 83-åringen har dratt på ferie - som sikkert også kan være bra for kropp og sjel.

Kongen har nemlig ikke hatt det beste året helsemessig. Tidligere i år ble han lagt inn på Rikshospitalet grunnet svimmelhet, og ble samtidig sykmeldt i to uker. Mens kongen kom seg på bena igjen steppet kronprins Haakon (46) inn for sin far og fungerte som regent, men 23. januar ble kongen friskmeldt.

Da NM på ski ble arrangert på Konnerud i starten av februar, viste kong Harald seg for første gang siden friskmeldingen. Programmet er tettpakket framover, så Stavseng tror regenten vil nyte bursdagen i ro og mak.

- Bedre middag

- Harald har den siste tiden slitt med helsa, men drar i begynnelsen av mars til Jordan på et flere dager langt statsbesøk sammen med dronning Sonja. Kongen lader nok opp til det travle programmet med en avslappende dag med noen få utvalgte gode venner, sier han, og fortsetter:

- Kongen feirer sannsynligvis dagen som folk flest. I tillegg til gratulasjoner og telefoner fra den nærmeste familie blir det nok en bedre middag på kvelden, kanskje etterfulgt av en romslig kongepjolter, vitser eksperten.

I fjor kunne kongens datter, prinsesse Märtha Louise (48), avsløre at de har faste tradisjoner for hvordan dagen feires. Hun fortalte at de alltid serverer en spesiell type kringle som hennes mormor pleide å lage. Prinsessa la også til at kongen er en vanskelig mann å kjøpe gave til, fordi han «stort sett har det meste han trenger».

Stavseng forklarer derimot at barna pleier å være flinke med overraskelsene.

- De kongelige i Norge har lang tradisjon for å ikke nødvendigvis gi hverandre dyre gaver. Penger har de nok av. Det er de personlige gavene som teller mest, og som varmer mest i hjertet. Tegninger fra barnebarna eller små praktiske ting. For hva gir man vel til en som har alt - og attpåtil et helt kongerike?, spør han retorisk.

EN REISE I TID: Se de historiske bildene fra kong Harald og dronning Sonjas femti år lange ekteskap. Video: Ingrid Cogorno, Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Se hvor stor bursdagsjenta har blitt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer