Kongelig jul:

Slik feirer Europas kongelige julen

Det er store forskjeller mellom de ulike kongefamiliene.

ANNERLEDES: I Spania får barna julegavene 5. januar - ikke på julaften. Foto: Marbella Photo/REX/NTB
ANNERLEDES: I Spania får barna julegavene 5. januar - ikke på julaften. Foto: Marbella Photo/REX/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig er julen her, og store deler av Europa går den første normale julefeiringen på et par år i møte. 2020 og 2021 var preget av coronaviruset og restriksjoner – men nå er ting stort sett tilbake til normalen.

Se og Hør har tidligere skrevet om den norske kongefamiliens juletradisjoner – men det finnes kongelige over hele Europa som feirer julen på en litt annen måte enn vi gjør i Norge.

I Spania har de kongelige litt annerledes juletradisjoner enn her hjemme, men det finnes også likheter.

HYTTEJUL: Emil Gukild forteller om juleplanene med forloveden Linnéa Myhre. Reporter: Sofie Losen. Video: Nora Skavhaug Vis mer

Den spanske kongefamilien

Kong Felipe (54) og dronning Letizias (50) familie pleier å feire julen 24. desember – tradisjonelt sett med hele kongefamilien på Zarzuela slott.

JUL: Den spanske kongefamilien samler storfamilien til julelunsj 1. juledag. Her avbildet sammen for en del år siden. Foto: Marbella Photo/REX/NTB
JUL: Den spanske kongefamilien samler storfamilien til julelunsj 1. juledag. Her avbildet sammen for en del år siden. Foto: Marbella Photo/REX/NTB Vis mer

Først dagen etter er det tradisjon for at dronningens utvidede familie kommer på besøk for å spise lunsj. 25. desember får også kongeparets barn, Leonor (17) og Sofia (15) små gaver under treet.

I Norge pleier vi å utveksle gaver på julaften, men i Spania er det tradisjon for å dele ut gaver først 5. januar. Da kommer nemlig de tre kongene, eller de tre vise menn, Kaspar, Melchior og Balthasar på besøk med kamelene sine.

VISER PUPPENE: I «24-stjerners julekalender» blir deltakerne utfordret til å få en familie til å le på to minutter. Det er det flere som har gruet seg til å se på TV, blant andre Øyunn Krogh. Reporter: Sofie Losen. Video: NRK/ Nora Skavhaug. Vis mer

Den britiske kongefamilien

I år mistet den britiske kongefamilien sin lengstsittende monark, dronning Elizabeth. De juletradisjonene som var før hennes bortgang vil trolig videreføres av hennes sønn, kong Charles (73).

JULEFORBEREDELSER: Dronning Camilla hjelper også det britiske folket med juleforberedelsene. Foto: Paul Grover-Telegraph/POOL/NTB
JULEFORBEREDELSER: Dronning Camilla hjelper også det britiske folket med juleforberedelsene. Foto: Paul Grover-Telegraph/POOL/NTB Vis mer

Det betyr samling av storfamilien til både frokoster, lunsjer og middager på tradisjonsrike Sandringham utenfor London. I 2021 tilbrakte dronningen julen i Windsor, men People har rapportert om at kong Charles tar julefeiringen tilbake til Sandringham.

Det har også vært tradisjon for at brødrene, prins Harry (38) og prins William (40) har spilt fotball sammen med de ansatte hvert år på Sandringham, det skriver Town and Country Magazine.

Om den tradisjonen består er uvisst – brødrene har som kjent hatt et anspent forhold de siste åra.

UTE: En av deltakerne i «24-stjerners julekalender» ble nødt til å trekke seg fra konkurransen. Video: NRK Vis mer

Den nederlandske kongefamilien

I Nederland feirer de julen på en helt annet måte enn her i Norge. Hvor vi forholder oss til bare julaften, 24. desember, pleier de i Nederland imidlertid å feire både jul og noe som heter Sinterklaas-feiringen. Den forkommer tidligere i desember.

FEIRING: Kongefamilien i Nederland ferierer i Argentina i julen. Foto: Robin Utrecht/ABACAPRESS.COM/NTB
FEIRING: Kongefamilien i Nederland ferierer i Argentina i julen. Foto: Robin Utrecht/ABACAPRESS.COM/NTB Vis mer

Kong Willem-Alexander (55) og dronning Maximas (51) barn Catharina-Amalia (19), Alexia (17) og Ariane (14) får også gaver i forbindelse med Sinterklaas.

Det er i tillegg tradisjon for at kongefamilien deltar i en seremoni for å ønske julenissen velkommen i forbindelse med Sinterklaas. Han ankommer med båt.

Dronning Maxima kommer opprinnelig fra Argentina, noe som har ført til at kongefamilien ofte ferierer der i julen.

Fyrstedømmet i Monaco

I Monaco er det tradisjon å avholde en julefest for underprivilegerte barn. Tradisjonen startet da fyrstinne Grace Kelly fikk ideen, slik at mindre heldige barn kunne få både gaver og kakao.

Det har hvert år siden den gang dukket opp mer enn 600 barn mellom fem og tolv år, som har fått ekte juleglede av fyrstefamilien.

MARKED: Deler av familien under åpningen av julemarkedet i Monaco. Foto: Splash News and PicturesUSA/NTB
MARKED: Deler av familien under åpningen av julemarkedet i Monaco. Foto: Splash News and PicturesUSA/NTB Vis mer

Det er også tradisjon for å hente inn underholdning til barna, gjerne i form av sirkusutøvere og tryllekunstnere. Julenissen er selvskreven gjest.

Town and Country Magazine har tidligere skrevet at fyrstedømmets ansatte bruker flere måneder på å gjøre research på barna som skal komme. Grunnen til det er at barna skal få gaver som passer dem, og som de vil bli skikkelig glad for.

Den belgiske kongefamilien

I Belgia pleier de kongelige å arrangere en konsert i det kongelige palass med julesang, ifølge Hello Magazine.

KONSERT: Den belgiske kongefamilien arrangerer julekonsert hvert år. Her er de fra konserten i 2020. Foto: Frederic Sierkowski/Pool via REUTERS / NTB
KONSERT: Den belgiske kongefamilien arrangerer julekonsert hvert år. Her er de fra konserten i 2020. Foto: Frederic Sierkowski/Pool via REUTERS / NTB Vis mer

Konsertens hensikt er å vise takknemlighet til de ansatte ved slottet, og takke dem for den jobben de gjør.

Kong Philippe (62), dronning Mathilde (49) og barna prinsesse Elisabeth (21), prins Gabriel (19), prins Emmanuel (17) og prinsesse Eléonore (14) pleier tradisjonelt å delta i konserten.

LES OGSÅ: Dette er de kongelige kallenavnene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer