Endelig er julen her, og store deler av Europa går den første normale julefeiringen på et par år i møte. 2020 og 2021 var preget av coronaviruset og restriksjoner – men nå er ting stort sett tilbake til normalen.

Slik ser hun ut nå
Se og Hør har tidligere skrevet om den norske kongefamiliens juletradisjoner – men det finnes kongelige over hele Europa som feirer julen på en litt annen måte enn vi gjør i Norge.
I Spania har de kongelige litt annerledes juletradisjoner enn her hjemme, men det finnes også likheter.
Den spanske kongefamilien
Kong Felipe (54) og dronning Letizias (50) familie pleier å feire julen 24. desember – tradisjonelt sett med hele kongefamilien på Zarzuela slott.

Først dagen etter er det tradisjon for at dronningens utvidede familie kommer på besøk for å spise lunsj. 25. desember får også kongeparets barn, Leonor (17) og Sofia (15) små gaver under treet.

- Oppleves som vanskelig
I Norge pleier vi å utveksle gaver på julaften, men i Spania er det tradisjon for å dele ut gaver først 5. januar. Da kommer nemlig de tre kongene, eller de tre vise menn, Kaspar, Melchior og Balthasar på besøk med kamelene sine.
Den britiske kongefamilien
I år mistet den britiske kongefamilien sin lengstsittende monark, dronning Elizabeth. De juletradisjonene som var før hennes bortgang vil trolig videreføres av hennes sønn, kong Charles (73).

Det betyr samling av storfamilien til både frokoster, lunsjer og middager på tradisjonsrike Sandringham utenfor London. I 2021 tilbrakte dronningen julen i Windsor, men People har rapportert om at kong Charles tar julefeiringen tilbake til Sandringham.

Feirer jul med kjæresten i USA
Det har også vært tradisjon for at brødrene, prins Harry (38) og prins William (40) har spilt fotball sammen med de ansatte hvert år på Sandringham, det skriver Town and Country Magazine.
Om den tradisjonen består er uvisst – brødrene har som kjent hatt et anspent forhold de siste åra.
Den nederlandske kongefamilien
I Nederland feirer de julen på en helt annet måte enn her i Norge. Hvor vi forholder oss til bare julaften, 24. desember, pleier de i Nederland imidlertid å feire både jul og noe som heter Sinterklaas-feiringen. Den forkommer tidligere i desember.

Kong Willem-Alexander (55) og dronning Maximas (51) barn Catharina-Amalia (19), Alexia (17) og Ariane (14) får også gaver i forbindelse med Sinterklaas.
Det er i tillegg tradisjon for at kongefamilien deltar i en seremoni for å ønske julenissen velkommen i forbindelse med Sinterklaas. Han ankommer med båt.
Dronning Maxima kommer opprinnelig fra Argentina, noe som har ført til at kongefamilien ofte ferierer der i julen.

Nederlag
Fyrstedømmet i Monaco
I Monaco er det tradisjon å avholde en julefest for underprivilegerte barn. Tradisjonen startet da fyrstinne Grace Kelly fikk ideen, slik at mindre heldige barn kunne få både gaver og kakao.
Det har hvert år siden den gang dukket opp mer enn 600 barn mellom fem og tolv år, som har fått ekte juleglede av fyrstefamilien.

Det er også tradisjon for å hente inn underholdning til barna, gjerne i form av sirkusutøvere og tryllekunstnere. Julenissen er selvskreven gjest.
Town and Country Magazine har tidligere skrevet at fyrstedømmets ansatte bruker flere måneder på å gjøre research på barna som skal komme. Grunnen til det er at barna skal få gaver som passer dem, og som de vil bli skikkelig glad for.

Siste farvel med «Askepott»
Den belgiske kongefamilien
I Belgia pleier de kongelige å arrangere en konsert i det kongelige palass med julesang, ifølge Hello Magazine.

Konsertens hensikt er å vise takknemlighet til de ansatte ved slottet, og takke dem for den jobben de gjør.
Kong Philippe (62), dronning Mathilde (49) og barna prinsesse Elisabeth (21), prins Gabriel (19), prins Emmanuel (17) og prinsesse Eléonore (14) pleier tradisjonelt å delta i konserten.
LES OGSÅ: Dette er de kongelige kallenavnene