Kongelig jul:

Slik feirer Europas kongefamilier jul

I likhet med oss «vanlige» folk har også de kongelige egne juletradisjoner.

SPANIA: Julefeiring i Spania skiller seg fra julefeiring slik vi kjenner den her i Norge. Foto: Utrecht Robin / action press / REX /NTB
SPANIA: Julefeiring i Spania skiller seg fra julefeiring slik vi kjenner den her i Norge. Foto: Utrecht Robin / action press / REX /NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er lite som skriker jul så mye som julegaver, ribbe, julesanger og kvalitetstid med familien. Det gjelder stort sett alle som elsker julen - også de kongelige.

Det er store forskjeller rundt om blant kongefamiliene i Europa, og hvordan de feirer julen. Derfor er det trolig ikke alle tradisjonene du har fått med deg.

Derfor har vi samlet noen detaljer fra et utvalg av Europas kongelige, og hvordan de tradisjonsrike feiringene skjer, her.

GÅR VIRALT: Postens julefilm i år har fått navnet «When Harry met Santa». Se hvorfor den har skapt reaksjoner flere steder i verden. Video: Posten. Vis mer

Det britiske kongehus

Det er allerede vidt kjent at britenes regent dronning Elizabeth (95) er glad i å samle storfamilien til jul, med både frokoster, lunsjer og middager på Sandringham utenfor London.

I år skal derimot dronningen tilbringe julen på Windsor Castle og skal dermed ikke reise til Sandringham, som er en tradisjon for den britiske kongefamilien. Det opplyste Buckingham Palace nylig.

UVANLIG: Prinsesse Madeleine og familien er tilbake i Sverige, og viser seg fra en sjelden side i forbindelse med en svensk juletre-tradisjon. Video: Swedish Press Agency Vis mer

Årsaken er økende coronasmitte. 95-åringen tilbrakte også julen på Windsor Castle i fjor. Ifølge avisen vil familiemedlemmer besøke Windsor i løpet av høytiden, og fornuftige forholdsregler vil bli tatt.

Men en annen ting kanskje ikke alle vet, er at dronningen hvert år markerer starten på julen ved å reise med tog til King's Lynn Station i Norfolk - en 20 minutters kjøretur fra Sandringham.

TAR TOGET: Dronning Elizabeth tar toget til Sandringham hvert år for å markere starten på julen. Her avbildet i 2019. Foto: Anwar Hussein / Pa Photos / NTB
TAR TOGET: Dronning Elizabeth tar toget til Sandringham hvert år for å markere starten på julen. Her avbildet i 2019. Foto: Anwar Hussein / Pa Photos / NTB Vis mer

Der har også prinsebrødrene hvert år pleid å spille fotball med hverandre på julaften, ifølge Town and Country Magazine. Med på kampen er også de ansatte ved Sandringham.

SØSKENKJÆRLIGHET: Prins Harry og prins William har pleid å spille fotball med de ansatte ved Sandringham hvert år. Her i 2013. Foto: REX / NTB
SØSKENKJÆRLIGHET: Prins Harry og prins William har pleid å spille fotball med de ansatte ved Sandringham hvert år. Her i 2013. Foto: REX / NTB Vis mer

Under kampene skal Team prins William (39) tradisjonelt ha brukt Aston Villa-strømper, mens team prins Harry (37) skal ha på seg Arsenal-klær.

Monacos fyrstedømme

Allerede på 50-tallet hadde fyrstinne Grace, også kjent som skuespiller Grace Kelly, ideen om å invitere underprivilegerte barn til en fest der de kunne få gaver og kakao. Kakaoen var laget med en hemmelig oppskrift.

Helt siden den gang har Monacos kongefamilie holdt en julefest for barn, og med det ført Graces tradisjon videre. Flere enn 600 barn, i alderen fem til tolv, har dukket opp hvert år.

JULEGAVER: Gjennom årene har flere tusen barn fått tildelt gaver av Monacos kongefamilie. Her er fyrst Albert avbildet i 2006. Foto: Jaques Munch / AFP Photos / NTB
JULEGAVER: Gjennom årene har flere tusen barn fått tildelt gaver av Monacos kongefamilie. Her er fyrst Albert avbildet i 2006. Foto: Jaques Munch / AFP Photos / NTB Vis mer

På julefesten er det dansere, tryllekunstnere og sirkusutøvere, i tillegg til at barna får besøk av julenissen.

Barna får også møte fyrst Albert (63) og fyrstinne Charlene (43) - og mottar en spesiell gave av paret. Ifølge Town and Country Magazine bruker ansatte ved slottet flere måneder på å gjøre research på barna, slik at de får gaver som passer dem.

I år gikk imidlertid fyrstinnen glipp av juletradisjonen. Hun får nemlig fortsatt behandling på sykehus - syv måneder etter hun først ble syk.

Den nederlandske kongefamilien

Her til lands er vi vant til å feire julen og få gaver på julaften. I Nederland er imidlertid tradisjonen litt annerledes.

Den nederlandske kongefamilien feirer jul allerede tidlig i desember, med Sinterklaas-feiring. Barna får også gaver på Sinterklaas, og åpner dermed ikke gaver på julaften.

«NISSENE I BINGEN»: Julekalenderen, som er en parodi på reality-TV, har basert noen av karakterene sine på stjerner fra blant annet «Paradise Hotel». Video: Discovery + / Viapaly / Steffen Pettersen, Rød Løper. Reporter/klipp: Celina Morken Vis mer

Kong Willem-Alexander (54) og dronning Maxima (50), samt deres tre døtre Catharina-Amalia (18), Alexia (16) og Ariane (14), deltar så i en parade ved havnen for å ønske julenissen, som ankommer med båt, velkommen.

Dronning Maxima er opprinnelig fra Argentina, og kongefamilien har derfor hatt som tradisjon å tilbringe juleferien i Argentina.

ARGENTINA: Deler av den nederlandske julefeiringen skjer i Argentina, ettersom dronning Maxima ble født der. Her er familien 23. desember 2013. Foto: Francisco Ramos Mejia / AFP Photo / NTB
ARGENTINA: Deler av den nederlandske julefeiringen skjer i Argentina, ettersom dronning Maxima ble født der. Her er familien 23. desember 2013. Foto: Francisco Ramos Mejia / AFP Photo / NTB Vis mer

Det spanske kongehus

Også i Spania ser julen litt annerledes ut enn det vi er vant med her hjemme. Deler av tradisjonen ser imidlertid lik ut.

Den spanske kongefamilien, med kong Felipe (53) og dronning Letizia (49) i spissen, feirer julen 24. desember på slottet. Tradisjonelt spiser hele kongefamilien middag på julaften i Zarzuela slott.

JULEKORT: Dette var den spanske kongefamiliens julekort i 2013. Avbildet er Felipe, Letizia, Leonor og Sofia. Foto: Marbella Photo/REX/NTB
JULEKORT: Dette var den spanske kongefamiliens julekort i 2013. Avbildet er Felipe, Letizia, Leonor og Sofia. Foto: Marbella Photo/REX/NTB Vis mer

Dagen etter kommer dronningens familie for å spise lunsj på slottet, og da får også barna, Leonor (16) og Sofia (14), små gaver under treet.

I spansk tradisjon er det imidlertid vanlig å få utdelt gaver i januar. 5. januar hvert år kommer nemlig de tre kongene, eller vise menn, Kaspar, Melchior og Balthasar på besøk med kamelene sine.

Enkelte steder i Spania er det tradisjon å legge gress utenfor døren, samt legge tøfler under sengen, for at de tre kongene skal gi deg gave.

5. januar er også kong Juan Carlos' bursdag.

SJEKKET OPP SJEFEN: Nate prøvde seg på sjefen sin på et julebord. Vis mer

Den belgiske kongefamilien

I den belgiske kongefamilien er en av de mest folkekjære tradisjonene å holde en konsert med julesang i det kongelige palass, ifølge Hello Magazine.

Der deltar både kong Philippe (61), dronning Mathilde (48), samt barna prinsesse Elisabeth (20), prins Gabriel (18), prins Emmanuel (16) og prinsesse Eléonore (13). Konserten signaliserer takknemlighet til de ansatte ved slottet for jobben de gjør.

KONSERT: Den belgiske kongefamilien arrangerer julekonsert hvert år. Her er de fra konserten i fjor. Foto: Frederic Sierkowski/Pool via REUTERS / NTB
KONSERT: Den belgiske kongefamilien arrangerer julekonsert hvert år. Her er de fra konserten i fjor. Foto: Frederic Sierkowski/Pool via REUTERS / NTB Vis mer

Hvert år spiller også kong Philippe inn en julehilsen. Den spilles inn på tre forskjellige språk - fransk, nederlandsk og tysk.

Ps. De kongelige julefeiringene preges i lik grad som alle andre av den økende smittesituasjonen i Europa. Det er dermed enkelte tradisjoner som trolig utgår / har utgått i år, slik de gjorde i fjor.

LES OGSÅ: Dropper dronningens julefeiring - igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer