Slik er Nederlands nye dronning

Nederlenderne mente Willem-Alexander måtte gi fra seg tronen hvis han skulle gifte seg med Maxima. Nå er hun elsket av alle.

DET NYE KONGEPARET: Maxima og Willem-Alexander nyter siste kveld som kronprinspar - for i morgen blir de dronning Maxima og kong Willem-Alexander av Nederland. Foto: All Over Press
DET NYE KONGEPARET: Maxima og Willem-Alexander nyter siste kveld som kronprinspar - for i morgen blir de dronning Maxima og kong Willem-Alexander av Nederland. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: På dagen 33 år etter at dronning Beatrix tok over etter sin mor, gir hun tirsdag stafettpinnen videre til sin sønn, kronprins Willem-Alexander. Han blir landets første konge siden 1890. Ved sin side i rollen som konge, får han sitt livs store kjærlighet, argentinskfødte Maxima. De to måtte kjempe for kjærligheten - og vant. Nå skal de tjene sammen som kongepar i gode og onde dager.

Det første møtet mellom de to var imidlertid ikke spesielt romantisk. Den 28 år gamle finansanalytikeren Maxima Zorreguieta var på en vennefest i Sevilla i 1999. Verten hadde bedt henne om å ta bilder av gjestene, noe som ikke ble godt mottatt av Willem-Alexander. Det sies at han skjelte ut det han trodde var en pressefotograf. Maxima på sin side skjønte lite av oppstyret. Hun hadde ikke anelse om at dette var kronprinsen av Nederland!

Han skrudde fort på sjarmen da han skjønte at han hadde tatt feil. Han kunne ikke gi slipp på den vakre blondinen med de tindrende brune øynene - og ba om telefonnummeret hennes. Maxima jobbet med investeringer i en bank i New York, og reiste tilbake uvitende om at det var en ekte prins hun hadde møtt. Da hun omsider fikk vite det, trodde hun han tullet.

Ryktene sier at telefonlinjene mellom kontinentene glødet, og bare èn måned etter deres første møte reiste Willem-Alexander til New York i bryllup. Samtidig benyttet han sjansen til å invitere Maxima på date.

- Jeg hadde nesten glemt hvordan han så ut, har Maxima fortalt i ettertid.

Det andre møtet gjorde åpenbart susen, og stevnemøtene ble flere. Maxima hadde vunnet prinsen, og snart vant hun også hans kongerike. Men veien dit var ingen dans på roser.

Hennes far Jorge Zorreguieta var nemlig landbruksminister for det brutale militærdiktaturet i Argentina på 70-tallet, noe som falt nederlenderne tungt for brystet. Også fra politikerhold var forholdet gjenstand for kontroverser, og mange mente kronprinsen måtte si fra seg retten til tronen. Dronning Beatrix støttet derimot sønnens valg av kjæreste, og lot seg fotografere med paret.

Det hele endte med at de fikk gifte seg, men med krav om at brudens far ikke kom i bryllupet. I sympati med ham, uteble også hennes mor. Ingen av dem kommer til troneinnsettelsen heller. 

Men til tross for sorgen over å måtte ofre sine foreldre på den største dagen i hennes liv, strålte Maxima av lykke da hun sto hvit brud 2.februar 2002. Da vant hun også folkets hjerter. I dag er Maxima den klart mest populære i kongefamilien. Nederlenderne elsker henne for hennes sprudlende latinske væremåte og engasjement - akkurat som Willem-Alexander gjør!

- Jeg forelsket meg i Maxima fordi hun er spontan, interessant og snill, sa han til pressen i forkant av bryllupet.

Siden den gang er paret blitt trebarnsforeldre til døtrene Amalia, Alexia og Ariane, hvor førstnevnte blir verdens yngste kronprinsesse nå når foreldrene blir konge og dronning.

Maxima har også rukket å bli god venninne med mange av sine kronprinsessekollegaer i Europa - og i morgen blir hun den første av dem som kastes ut i dronningrollen. Alle kronprinsparene vil også være på plass i Amsterdam for å gi henne og ektemannen sin støtte.

Det blivende kongeparet er spesielt gode venner med den yngre garde i de skandinaviske kongehusene. Haakon og Mette-Marit har besøkt dem privat flere ganger, og Maxima og Willem-Alexander har vært på Mågerø som gjester. Maxima er forøvrig fadder på prins Sverre Magnus - og hadde en sentral rolle under dåpen i Slottskapellet i 2005.

LES OGSÅ: Degraderes til prinsesse

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer