Dronning Elizabeth:

Slik er hun helt privat

Britenes dronning er visst en helt annen innenfor de kongelige vegger.

STORT SMIL: Dronning Elizabeth har både selvironi og en rungende latter, røper forfatter Sally Bedell Smith i et nytt intervju. Her er hun sammen med hertuginne Kate i 2012. Foto: Phil Noble / Reuters
STORT SMIL: Dronning Elizabeth har både selvironi og en rungende latter, røper forfatter Sally Bedell Smith i et nytt intervju. Her er hun sammen med hertuginne Kate i 2012. Foto: Phil Noble / Reuters Vis mer
Publisert

6. februar kan dronning Elizabeth (94) skryte av å ha vært Storbritannias statsoverhode i hele 69 år. Den rutinerte monarken tok over tronen 6. februar 1952, da faren kong George VI døde av lungekreft.

Svært mange briter har ikke opplevd noen annen monark enn dronning Elizabeth i sin levetid, og 94-åringen representerer en kontinuitet de færreste andre monarker kan skryte på seg.

Dronningen har regjert gjennom kriser og katastrofer, og siden hun tok over kongemakta i 1952, har hun samarbeidet med ikke mindre enn 14 statsministre.

Selv om dronning Elizabeth lever sterkt i britenes bevissthet, er det de færreste forunt å kjenne henne privat. For hvem er hun egentlig - bak de bestandig matchende antrekkene og den strenge, kongelige protokollen?

Det forsøkte den amerikanske forfatteren Sally Bedell Smith (72) å gi et svar på i den kongelige biografien «Elizabeth the Queen: The Life of a Modern Monarch» som ble utgitt i 2012.

FAKE NEWS: Denne manipulerte talen med dronning Elisabeth vekker store reaksjoner i Storbritannia. Video: Twitter Vis mer

Selvironi og latter

Smith er også historiker, og har spesialisert seg på bøker om ledere innen politikk, kultur og finans - i tillegg til biografier om medlemmer av den britiske kongefamilien.

I et intervju med People byr 72-åringen nå på en rekke historier om den kongelige ringreven. En rungende latter og en god dose selvironi er blant kvalitetene Smith - kanskje litt overraskende - trekker fram hos dronningen.

- Dronningen er langt mer livlig på privaten enn det offentligheten får se, hevder forfatteren i intervjuet, og nevner en historie fra godset Sandringham i Norfolk:

- Du kunne høre latteren hennes gjennom hele det store huset. Hun har en bærende latter.

Det kommer kanskje overraskende på for mange. Dronning Elizabeth er kjent for å «holde maska», og har blitt kritisert for å framstå kald i offentligheten - ikke minst etter prinsesse Dianas død i 1997. Skal vi tro Smith, er 94-åringen imidlertid en ganske annen innenfor de fire kongelige vegger.

HISTORISK: Prins Charles får en ung prinsesse Diana i juli 1981. Foto: Shutterstock / REX / NTB
HISTORISK: Prins Charles får en ung prinsesse Diana i juli 1981. Foto: Shutterstock / REX / NTB Vis mer

Dronningen kan også være overraskende selvironisk, hevder forfatteren. Kort tid etter at sønnen prins Charles (72) giftet seg med prinsesse Diana i 1981, deltok monarken på en fest der en reprise av bryllupet ble sendt på tv. Da dronningen oppdaget seg selv, skal hun ha uttalt: «Å, der er Miss Piggy-fjeset mitt».

Miss Piggy er en av hånddokkene fra det kjente britiske programmet «The Muppet Show».

- Hun har evnen til å le av seg selv, sier Smith til People.

På hesteryggen

Tross sin høye alder har dronning Elizabeth tatt vare på sitt muntre humør. 94-åringen er usedvanlig sprek og fortsatt i full jobb, selv om hun er langt forbi pensjonsalder.

OVERRASKET: Hertuginne Meghan viste seg i en videosnutt for CNN. Dette er hertuginnens første opptreden etter avsløringen om at hun hadde opplevd spontanabort. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

Det siste året har imidlertid vært av det rolige slaget for monarken - som så å si aldri har hatt noen lange perioder med fri mens hun har sittet på tronen. Noen få kongelige oppdrag har det likevel vært under pandemien, selv om det meste har blitt avlyst.

Muligens har coronakrisen åpnet for at dronningen har fått dyrke sine gamle interesser. Vi har blant annet fått se henne på hesteryggen i hagen på Windsor, der hun har hatt tilhold med ektemannen prins Philip (99) siden pandemiens utbrudd i mars i fjor.

Dronning Elizabeth er svært dyrekjær, og ekstra glad i hunder og hester. Med seg til Windsor tok hun også de to hundene Candy og Vulcan. Før jul ble det imidlertid kjent at Vulcan døde på slottet. Dermed har hun bare corgien Candy igjen. Gjennom sin tid på tronen har hun hatt over tretti hunder, og hun har også drevet med oppdrett av corgirasen, som er favoritten. Det sluttet hun imidlertid med i 2015.

HUNDEGLAD: Dronning Elizabeth har eid over 30 hunder siden hun tok over som monark. Her i 1969. Foto: Joan Williams /Rex / NTB
HUNDEGLAD: Dronning Elizabeth har eid over 30 hunder siden hun tok over som monark. Her i 1969. Foto: Joan Williams /Rex / NTB Vis mer

Var bilmekaniker

Da kongehuset delte et bilde av dronningen sammen med en hest i juni fjor, var det første gang på flere måneder hun hadde blitt sett offentlig.

- Hun går inn i et stillferdig modus når hun er sammen med hestene, har hennes nære venn Monty Roberts uttalt, ifølge People.

BAK RATTET: Dronningen kjører fortsatt bil. Her ankommer hun et hesteshow i mai 2019. Foto: David Hartley / REX / NTB
BAK RATTET: Dronningen kjører fortsatt bil. Her ankommer hun et hesteshow i mai 2019. Foto: David Hartley / REX / NTB Vis mer

94-åringen er også svært glad i å kjøre bil - en lidenskap som har blitt viet plass i Netflix-serien «The Crown». Det blir nok ikke mange kjøreturene i disse dager - pandemien og hennes høye alder tatt i betraktning - men det er faktisk ikke altfor lenge siden den britiske monarken ble observert bak rattet.

I mai 2019 kjørte hun selv da hun skulle se på et hesteshow i Windsor. 94-åringens svakhet for biler har hun hatt hele livet, og under andre verdenskrig jobbet hun som bilmekaniker i militæret.

THE CROWN: Fjerde sesong av serien om dronning Elizabeths regjeringstid har omsider kommet frem til åttitallet og forholdet mellom prins Charles og lady Diana. Video: Netflix Vis mer

Festår

Dronning Elizabeth og prins Philip ble vaksinert for coronaviruset hjemme i Windsor tidlig i januar. Likevel er det ikke ventet at de flytter tilbake til Buckingham Palace med det aller første.

Tross krisa, opprettholder de kongelige sin luksuriøse levestandard, og flere tjenere har isolert seg sammen med dem på slottet i Windsor, ifølge nyhetsbyrået AP. Her feiret de også jula, og dermed brøt de den mangeårige tradisjonen for å legge julehøytida til godset Sandringham i Norfolk.

1945: Dronning Elizabeth jobbet som mekaniker under andre verdenskrig. Foto: Pa Photos / NTB
1945: Dronning Elizabeth jobbet som mekaniker under andre verdenskrig. Foto: Pa Photos / NTB Vis mer

Likevel skal dronning Elizabeth være klar til å ta fatt på sine kongelige plikter når verden tillater det. The Sunday Times skrev tidligere i januar at dronningen planlegger å reise tilbake til Buckingham Palace for å delta på den tradisjonsrike feiringen «Trooping The Colour», som i juni hvert år markerer monarkens fødselsdag. Dronningen fyller 95 år i april, men dagen feires med folket i juni.

Arrangementet pleier å samle horder av briter foran Buckingham Palace der kongefamilien vinker til de oppmøtte. I fjor ble eventet naturligvis ikke gjennomført som vanlig, og dersom alt går etter planen i år, vil dette være den første, store nasjonale feiringen siden pandemien brøt ut, ifølge avisa.

Arrangementet finner sted 12. juni, bare to dager etter ektemannen prins Philips 100-årsdag. Det er med andre ord duket for et realt festår for den britiske kongefamilien i 2021.

LES OGSÅ: - Hun stjal mannen min

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer