Meghan Markle og prins Harry:

Slik er forklaringen bak prinsesse­-problemet

Hertuginne Meghan er strengt tatt ingen prinsesse.

PRINSESSE?: Her får du forklaringen. Video: CNN/ Emilie Rydning / Malene Storrusten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag fulgte millioner av mennesker verden over med, da prins Harry fikk sin Meghan Markle. Den noe utradisjonelle vielsen skapte overskrifter verden over, og alt fra kjolen til presten ble hyllet av folket.

Seinere på kvelden var det duket for fest, som en oppladning til det nye livet de får som hertug og hertuginne av Sussex. Dette var en gave fra dronning Elizabeth til de nygifte, på samme måte som prins William og hertuginne Kate fikk hertugdømme over Cambridge da de giftet seg.

En fast prinsessetittel kan hertuginne Meghan derimot se lenge etter. På grunn av gamle regler, er hun nemlig prinsesse bare når hun står ved prins Harrys side.

Prinsesse Henry …?

Medier, amerikanske især, har skrevet side opp og ned om hvordan Meghan har forberedt seg på sin nye rolle som prinsesse.

Det har derimot vært feil av dem å omtale henne som det, i og med at hun aldri vil få den fullverdige tittelen - slik som blant andre prinsesse Eugenie og prinsesse Charlotte har. Det er nemlig bare dem som er født inn i kongefamilien som får æren av dette.

I videoen øverst i artikkelen kan du se en enkel forklaring på hvorfor Markle ikke teknisk sett blir prinsesse. Hun har fått tittelen Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Henry, og er derfor en slags prinsesse.

NYGIFT: Prins Harry beholder sin prinsetittel, men det betyr ikke at hertuginne Meghan også blir prinsesse. Hun kan i beste fall omtales som prinsesse Henry - som spiller på prins Harrys ekte navn. Foto: NTB scanpix
NYGIFT: Prins Harry beholder sin prinsetittel, men det betyr ikke at hertuginne Meghan også blir prinsesse. Hun kan i beste fall omtales som prinsesse Henry - som spiller på prins Harrys ekte navn. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ifølge BBC bunner det hele stort sett i at hun ikke har «blått blod». Det kommer av gammel britisk protokoll. Da Harrys storebror giftet seg med Catherine Middleton i 2011, gjaldt samme sett med regler. Hun ble Hennes Kongelige Høyhet, prinsesse William av Wales, men ikke offisielt prinsesse.

Når prins Charles tar over tronen, vil William få tittelen prins av Wales. Hun vil da bli prinsesse av Wales, men ikke «prinsesse Catherine».

Harry er sjettemann i arverekken, og vil derfor trolig aldri sitte i sjefsstolen. Hertuginne er derfor knapt den eneste tittelen Markle kan ønske seg.

Når ektemannen hennes står ved hennes side, kan hun omtales som prinsesse Henry. Er hun derimot ute på oppdrag alene, er hun «bare» hertuginne Meghan av Sussex.

STJAL SHOWET: Tvillingguttene Brian og John Mulroney har fått mye oppmerksomhet etter deres opptreden som brudesvenn. Video: AP Vis mer

Under Se og Hørs direktesending om bryllupet lørdag, hadde politisk kommentator Marie Simonsen følgende å si om den merkelige skikken.

- Det er helt på sin plass. Det er sånn det skal være. Det er mange regler og formaliteter rundt de kongelige som kanskje ikke virker helt fornuftig i våre dager, og vi vet at Meghan er ihuga feminist, så det kan hende hun biter tennene sammen og ikke skjønner så mye, sa hun i sendingen.

Den amerikanske skuespilleren har likevel gått fra å være en alminnelig kvinne til å bli hertuginne av Sussex, som kan sees på som en bragd i seg selv. Diana var for øvrig heller ingen prinsesse, selv om mediene ofte omtalte henne som det. Hun var prinsesse av Wales, men hadde ikke tittelen foran i navnet sitt.

Ikke prinsebarn

Det er flere forskjeller mellom brødrene Harry og William. Mens sistnevntes barn med hertuginne Kate har fått titler som prins og prinsesse, vil trolig ikke de framtidige barna til Harry og Meghan få den æren.

Hertuginne Meghans barn vil i stede få tittelen som Lord og Lady. Dette skyldes igjen prins Harrys plass i arverekken. William tar over tronen etter Charles, og etter det igjen er hans barn først i køen.

At William og Kates tre barn skulle få titlene prins og prinsesse var derimot ikke gitt. Det er bare dronning Elizabeth som har anledning til å endre protokollen, og da prinsesse Charlotte ble født, valgte hun å gjøre et unntak.

COMEBACK: Kate Middleton kom sammen med brudepikene til prinsebryllupet i England. Video: AP / Per Ervland/Dagbladet Vis mer

I uttalelsen fra dronningen i 2012 sto det at alle barna til prinsen av Wales skulle bli titulert som prins og prinsesse, fordi det originalt sett bare var den eldste sønnen som fikk tittelen prins.

Om Meghan og Harry skal få barn med titler annet enn Lord og Lady, må det altså først godkjennes av dronning Elizabeth, ifølge Express.

Gjorde som Kate

Selv om hun ikke blir en prinsesse i samme rang som prinsesse Charlotte eller prinsesse Beatrice, er hun godt kledd for sin nye rolle som hertuginne. I helga «hermet» hun blant annet etter sin nye svigerinne Kate.

Det var nemlig høye forventinger til hennes brudekjole i forkant av lørdagens bryllup i Windsor.

Hun endte opp med å gå for en klassisk kjole designet av den anerkjente britiske designeren Clare Waight Keller, som i fjor ble den første kvinnelige kunstneriske ansvarlige hos franske Givenchy.

SVINDYR: Kreasjonen Meghan bar i bryllupet er designet av Clare Waight Keller for Givenchy. Den er laget på bestilling, og er en haute couture-kreasjon. Foto: NTB scanpix
SVINDYR: Kreasjonen Meghan bar i bryllupet er designet av Clare Waight Keller for Givenchy. Den er laget på bestilling, og er en haute couture-kreasjon. Foto: NTB scanpix Vis mer

Klokken 20.00 ankom brudeparet Frogmore House for den store etterfesten, der prins Charles var kveldens vert. For denne mer private feiringen, der kun 200 personer var invitert, byttet bruden til en ny kjole.

Den hvite, stroppeløse kjolen er designet av den anerkjente designeren Stella McCartney. Hun hadde også byttet smykker, til et par øredobber og en nydelig ring med turkis sten. Ifølge Harper's Baazar er ringen fra avdøde prinsesse Diana.

KJOLEBYTTE: Det var i denne kreasjonen fra Stella McCartney at Meghan «tok en Kate». Hun byttet nemlig kjole etter bryllupet. Foto: NTB scanpix
KJOLEBYTTE: Det var i denne kreasjonen fra Stella McCartney at Meghan «tok en Kate». Hun byttet nemlig kjole etter bryllupet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Prins Harry hadde også selv byttet ut uniformen med en smoking.

Da prins William og hertuginne Kate giftet seg i 2011, overrasket også Kate med å skifte kjole i forkant av festen. Hun skiftet fra én Alexander McQueen-kjole til en annen.

LES OGSÅ: Prinsesse Dianas «ukjente» niese «tok en Pippa»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer