Kronprinsesse Leonor (16)

Slik er Europas yngste kronprinsesse

Leonor var bare åtte år da hun ble Spanias kronprinsesse.

STUDERER UTENLANDS: 16 år gamle kronprinsesse Leonor studerer for tiden utenlands. Nærmere bestemt på UWC Atlantic College i Wales. Foto: Shutterstock/NTB
STUDERER UTENLANDS: 16 år gamle kronprinsesse Leonor studerer for tiden utenlands. Nærmere bestemt på UWC Atlantic College i Wales. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Spanias kong Felipe (54) tok over tronen etter sin far, skandalekongen Juan Carlos (84), den 19. juni i 2014. Dette innebar også at hans eldste datter Leonor (16) ble kronprinsesse i en alder av bare åtte år.

Eller rettere sagt fyrstinne av Asturias, som er den korrekte tittelen i Spania for den som er nummer én til tronen. Leonor ble født på selveste Halloween for drøye 16 år siden. Nærmere bestemt den 31. oktober 2005 på Ruber International Hospital i Madrid.

Det var dog ikke gitt at hun skulle arve tronen den gang. For mens det i aller andre europeiske monarkier er førstefødte som har arveretten til tronen uansett kjønn, har gutter faktisk fortsatt fortrinnsrett i Spania.

OVERRASKER: Dronning Letizia av Spania overrasket med ny sveis - se bildene. Video: Se og Hør Vis mer

Beholdt arveretten

Kong Felipe og dronning Letizia (49) fikk nok et barn allerede halvannet år etter Leonor kom til verden. Også dette var en velskapt liten jente, og Leonor beholdt dermed sin plass i arverekken.

Lillesøster ble født 29. april i 2007, og har siden vært storesøster Leonors aller beste venn. De to jentene delte rom til de var tenåringer, og har hengt sammen som erteris i alle år.

Det er liten tvil om at Sofia har vært og kommer til å være en viktig støtte for sin kronprinsesse-søster, som en gang i fremtiden skal bli Spanias første regjerende dronning siden 1800-tallet.

FIRE I FAMILIEN: Lille Leonor var bare 1,5 år da hun ble storesøster til prinsesse Sofia. Foto: Andrea Comas/Reuters/NTB
FIRE I FAMILIEN: Lille Leonor var bare 1,5 år da hun ble storesøster til prinsesse Sofia. Foto: Andrea Comas/Reuters/NTB Vis mer

Dronningskole

Leonor er Europas yngste kronprinsesse, men er likevel allerede godt skolert i sine kongelige plikter.

Både hun og søsteren har vært mye med foreldrene på offisielle oppdrag, og allerede som 13-åring holdt hun sin første offisielle tale i anledning 40-årsjubileet for Spanias Grunnlov.

TALEFØR: Kronprinsessen holdt sin aller første offisielle tale på 13-årsdagen sin som sammenfalt med grunnlovsjubileet. Foto: Juan Medina/Reuters/NTB
TALEFØR: Kronprinsessen holdt sin aller første offisielle tale på 13-årsdagen sin som sammenfalt med grunnlovsjubileet. Foto: Juan Medina/Reuters/NTB Vis mer

Siden den gang har hun holdt flere imponerende taler, og i fjor hadde hun også sitt aller første offisielle solooppdrag i forbindelse med 30-årsjubileet til Cervantes Institute.

I tillegg til den såkalte dronningskolen, hvor foreldrene er hennes viktigste læremestere, følger hun naturligvis også et vanlig skole- og utdanningsløp.

UT PÅ TUR: I anledning prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag delte kongehuset en ny video av familien på skitur. Video: Kongehuset Vis mer

Dro utenlands på kongeskole

Leonor startet i barnehagen Cuartel del Pardo som toåring. Allerede året etter startet hun skolegangen ved Santa Maria de los Rosales-skolen like utenfor Madrid.

Her har hun jobbet flittig siden, og skal blant annet være svært begavet i språk. Hun snakker flytende engelsk i tillegg til morsmålet spansk, men har også lært seg mandarin!

TIDLIG SKOLESTART: En liten sjarmør av en skolestarter 15. september 2008. Foto: Philippe Desmazes/AFP/NTB
TIDLIG SKOLESTART: En liten sjarmør av en skolestarter 15. september 2008. Foto: Philippe Desmazes/AFP/NTB Vis mer

I fjor høst flyttet den unge kronprinsessen utenlands for å fortsette skolegangen der. Hun er i dag elev ved UWC Atlantic College i Wales der hun gjennomfører et toårig internasjonalt bachelorprogram.

Leonor er ikke den første kongelige eleven som har valgt denne skolen. Nederlands kong Willem-Alexander (54) har gått der i sin tid, og datteren hans prinsesse Alexia (16) er elev der nå.

Belgias kronprinsesse Elisabeth (20) har også gått der.

ADJØ: Kong Felipe, prinsesse Sofia og dronning Letizia tok et vemodig farvel med Leonor da hun flyttet til Wales i fjor høst. Foto: Shutterstock/NTB
ADJØ: Kong Felipe, prinsesse Sofia og dronning Letizia tok et vemodig farvel med Leonor da hun flyttet til Wales i fjor høst. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

Sporty

Den spanske kronprinsessen har mye på agendaen med både skole og kronprinsesseplikter, men hun er også aktiv i den lille fritiden hun har.

Ifølge Hello Magazine har hun gått på ballett siden hun var liten, og sammen med resten av familien har hun lært seg å gå på ski i de spanske fjellene.

Begge foreldrene er ivrige på alpint, og har tatt med begge døtrene siden de var helt små. Hun skal også være en spirende fotograf, som nesten alltid har med seg kamera på sin vei.

STOLT PAPPA: Spanskekongen er naturligvis svært stolt av sin dyktige datter. Foto: Shutterstock/NTB
STOLT PAPPA: Spanskekongen er naturligvis svært stolt av sin dyktige datter. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

Girl Power

Leonor er representant for den nye generasjon dronninger som en gang i fremtiden ville regjere i de europeiske kongehusene.

Sammen med jevnaldrende kronprinsesse Elisabeth av Belgia, kronprinsesse Cataharina-Amalia av Nederland (18) og vår egen prinsesse Ingrid Alexandra (18) vil hun være med å danne girl power på tronene!

GODE RELASJONER: Den gang både Felipe, Haakon og Willem-Alexander var kronprinser, og fant tonen i kongelig lag. Nå er det deres døtres tur til å knytte verdifulle bånd. Foto: Lise Åserud/NTB
GODE RELASJONER: Den gang både Felipe, Haakon og Willem-Alexander var kronprinser, og fant tonen i kongelig lag. Nå er det deres døtres tur til å knytte verdifulle bånd. Foto: Lise Åserud/NTB Vis mer

Om de ikke danner en egen dronningklubb med tinden, vil de uansett ha glede av hverandre. Ingen forstår rollen de er født inn bedre enn denne gjengen, og sammen kan de dele utfordringer og erfaringer som kommer på deres kongelige vei.

– Jeg er jo så heldig at jeg har mange jevnaldrende tronarvinger i Europa nå, så jeg håper jo at vi kan bruke hverandre etter hvert, sa prinsesse Ingrid Alexandra om dette felleskapet til NRK.

MORSOM: Prinsesse Ingrid Alexandra fikk en lattermild respons da hun holdt en tale under den kongelige konfirmasjonslunsjen. Video: NRK. Vis mer

LES OGSÅ: Detaljen som gikk verden rundt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer