Kongelig:

Slik er Europas unge prinser

Det finnes flere unge prinser enn de vi ofte hører om.

KONGELIG: Europa har flere forholdsvis ukjente prinser å by på. Foto: Skjermdump fra Instagram/@donschaumbu
KONGELIG: Europa har flere forholdsvis ukjente prinser å by på. Foto: Skjermdump fra Instagram/@donschaumbu Vis mer
Publisert

Flere av verdens unge prinser begynner for alvor å vokse opp, og vår egen prins Sverre Magnus er allerede blitt 16 år gammel. Han er imidlertid ikke den eneste prinsen i Europa, selv om mange av de andre kanskje er ukjente for folk flest.

Sverre Magnus går i dag på Elvebakken videregående skole, og har tilsynelatende ingen offentlig profil i sosiale medier.

Det har derimot flere av hans kongelige kollegaer i andre land - men ikke alle.

SKØYER: Under kongeparets 80-årsfeiring underholdte prinsen publikum med sitt eget show. Video: NTB Scanpix Vis mer

Stor følgerskare

Prins Constantine Alexios (23) av Hellas og Danmark, som er medlem av den greske kongefamilien, er blant dem som er å finne i sosiale medier.

23-åringen, som følges av nesten 200 000 på Instagram, er den eldste sønnen til kronprins Pavlos (54) og kronprinsesse Marie-Chantal (53), og kom til verden i New York.

Britisk gudfar

Ifølge Business Insider kalles den unge prinsen «Tino» blant sine nærmeste, og har tidligere studert ved Georgetown University i Washington D.C.

Det skal riktignok nevnes at monarkiet i Hellas ble avskaffet i 1973, men ifølge nettstedet er det ingen tvil om at 23-åringen likevel lever som en prins.

Og det kan man kanskje gjøre når man har selveste prins William av Storbritannia (39) som gudfar?

På Instagram deler Constantine Alexios sjelden bilder med følgerne sine. Sist han delte noe med sine 200 000 følgere var sommeren 2021, og han har i skrivende stund bare elleve innlegg totalt på profilen sin.

UT PÅ TUR: I anledning prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag deler kongehuset en ny video av familien på skitur. Video: Kongehuset Vis mer

Skuespiller

Kronprins Pavlos og kronprinsesse Marie-Chantal har også sønnene Achileas-Andreas (21), Odysseas-Kimon (17) og Aristidis Stavros (13) sammen, i tillegg til datteren Maria-Olympia (25).

21 år gamle Achileas-Andreas har en større følgerskare enn storebroren på Instagram, og følges av over en halv million. Han deler også hyppigere innlegg, hvor man blant annet får se hans luksuriøse livsstil som blant annet inneholder mat, reiser og familie.

I tillegg til sosiale medier har prinsen hatt flere gjesteopptredener i den amerikanske såpeoperaen «The Bold and the Beautiful» fra 2017 til 2019.

- Det har alltid vært en lidenskap for meg. Da jeg var barn husker jeg at jeg alltid så på filmer og TV-serier og tenkte at dette er det jeg skal drive med og bli skuespiller, har han tidligere fortalt til Paper Magazine.

- Jeg bestemte meg fullt og helt for at det var dette jeg ville gjøre da jeg var 15 år, sa han videre, og avslørte at han tok dramatimer på skolen.

I samme intervju ble han spurt om han kunne tenke seg å flytte til Los Angeles, hvorpå han svarte:

- Å, ja. Hundre prosent. Jeg elsker å reise til LA. Hver gang jeg er der elsker jeg å være ute. Søskenbarna mine er der så jeg får sett dem, noe som er fint. Bare hele den livsstilen virker så spennende.

Racerfører

Ferdinand Zvonimir von Habsburg (24), erkehertug av Østerrike, er kanskje ukjent for folk flest, men på Instagram er det mange som har fått øynene opp for 24-åringen.

Ferdinand er barnebarnet til avdøde Otto von Gabsburg, som var kronprins av Østerrike-Ungarn og overhode for Huset Habsburg, også kjent som fyrstehus. Han er sønn av Karl von Habsburg-Lothringen (61) og Francesca Habsburg-Lothringen (63).

Selv om 24-åringen en dag vil bli fyrstehusets overhode, bruker han i dag det meste av tiden sin på racingbanen, skriver blant andre Vogue.

Overfor sine 32 000 følgere i sosiale medier viser han både bilder fra racingbanen, men også eksotiske reiser og en luksuriøs garderobe.

Ifølge magasinet foretrekker den unge erkehertugen lindresser, hipstersolbriller og dongerijakker utenfor banen.

Kostskole

I en sak som dette kommer man heller ikke utenom Danmark, som har flere profilerte, unge prinser.

Blant dem tronarving prins Christian (16), som er sønn av kronprins Frederik (53) og kronprinsesse Mary (50). Selv om han en dag skal arve tronen etter sin far og bestemor dronning Margrethe (81), har den unge prinsen blitt forholdsvis godt skjermet fra offentligheten - untatt ved spesielle anledninger.

TRONARVING: Prins Christian skal en dag arve den danske tronen. I dag er han student. Foto: Henning Bagger/Ritzau/AP/NTB
TRONARVING: Prins Christian skal en dag arve den danske tronen. I dag er han student. Foto: Henning Bagger/Ritzau/AP/NTB Vis mer

For et knapt år siden tok han steget inn i de voksnes rekker og konfirmerte seg. Han deltar stadig også på flere kongelige oppdrag, men bruker for det meste tiden sin som student, eller i private lag.

I dag studerer han ved kostskolen Herlufsholm Gymnasium i Næstved, hvor han bor sammen med andre elever ved skolen.

Modell

Hans fettere, prins Nikolai (22) og prins Felix (19), er langt mer profilerte enn tronarvingen. De to prinsene er sønner av prins Joachim (52) og grevinne Alexandra (57), og de har begge tatt moteverden med storm.

Prins Nikolai er dronning Margrethes åttende barnebarn, og er i dag et ettertraktet navn i moteverden. I 2018 debuterte han på catwalken for luksusmerket Burberry, og han har også vært en av Diors eksklusive modeller.

I 2021 prydet han til og med forsiden av tsjekkoslovakiske Vogue, og tidligere i år ble det også kjent at prinsen hadde landet nok en forside, den gang for Vogue Scandinavia.

Flyttet hjemmefra

I fjor sommer kom også nyheten om at Nikolai skulle flytte til Paris med kjæresten Benedikte Thoustrup. BT meldte riktignok i fjor høst at paret ikke skulle bo sammen.

- Prins Nikolai og Benedikte Thoustrup skal bo hver for seg i Paris, og det er en beslutning som er tatt av praktiske årsaker, sa presserådgiver Helle von Wildenrath Løvgreen til avisen.

Paret bodde etter alt å dømme heller ikke sammen i København.

LATTERKRAMPE: Kronprinsesse Mette-Marit reiste med Litteraturtoget for femte gang. Første stopp var et skrivekurs på Mette-Marits gamle ungdomsskole, Fiskå skole. Her leste hun lattermildt opp en av sine egne tekster fra 9. klasse. Vis mer

Gjør som storebror

Hans yngre bror, prins Felix, har valgt å følge i storebrors fotspor.

I fjor høst droppet han ut av militæret og startet i en praktikantstilling i selskapet Mærsk. Han har også prydet en av kampanjene til designerkjeden Georg Jensen.

- Det er fantastisk å få jobbe med Georg Jensen. Å få lov til å representere et klassisk dansk merke og ikon, er både en ære og en fornøyelse, har Felix sagt om samarbeidet til B.T.

Heller ikke han er ledig på markedet. I juli i fjor bekreftet Felix at han hadde fått seg kjæreste, og noen måneder senere ble det kjent at han hadde tatt det store steget og flyttet hjemmefra.

Det ser tilsynelatende ut til at ingen av de tre prinsene er å finne i sosiale medier - i hvert fall ikke offentlig.

UVANLIG: Prinsesse Madeleine og familien er tilbake i Sverige, og viser seg fra en sjelden side i forbindelse med en svensk juletre-tradisjon. Video: Swedish Press Agency Vis mer

Hjelper flyktninger

Heinrich Donatus (27), arveprins av Schaumburg-Lippe, er derimot å finne i sosiale medier, skriver blant andre Hola Magazine.

Han er sønn av prins Alexander av Schaumburg-Lippe (63) og prinsesse Marie-Louise av Sayn-Wittgensein-Berleburg (50), også kjent som Lilly Wittegenstein, som var gift fra 1993 til 2002.

Fyrstedømmet er trolig ukjent for mange, men var tidligere fyrstedømme i Tyskland, skriver Store norske leksikon.

Heinrich ble født i Hanover i 1994, men flyttet med moren til Munchen i 2002.

Han er blant de kongelige som ikke er særlig aktive i sosiale medier, men nå og da deler han innlegg med følgerne sine, hvor det kommer frem at han bruker mye tid sammen med venner og på reising.

I tillegg engasjerer prinsen seg for tiden i krigen mellom Russland og Ukraina, hvor han hjelper flyktninger fra sistnevnte land, skriver magasinet.

LES OGSÅ: Svarer på skilsmisserykter

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer