Dette har de kongelige jobbet med:

Slik er de kongeliges «dobbeltliv»

Europas kongelige driver ikke bare med snorklipping. 

GJØR ANDRE TING: Prins William, her avbildet med hertuginne Catherine, kronprinsesse Marie-Chantal, her avbildet med kronprins Pavlos, og fyrst Albert av Monaco (ytterst t.h.) er blant de kongelige som setter pris på andre ting enn offisielle oppdrag. Foto: NTB scanpix
GJØR ANDRE TING: Prins William, her avbildet med hertuginne Catherine, kronprinsesse Marie-Chantal, her avbildet med kronprins Pavlos, og fyrst Albert av Monaco (ytterst t.h.) er blant de kongelige som setter pris på andre ting enn offisielle oppdrag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Som kongelig er man pålagt et liv med offisielle plikter, oppdrag og livslang representasjon. Å leve som resten av befolkningen er et ikke-eksisterende alternativ - i alle fall så lenge landets monarki består.

Det betyr ikke at medlemmene av kongefamilier, både inngiftede og blåblodige, ikke får gjøre andre ting.

Mange kongehus er langt mindre konservative enn de en gang var, heldigvis. Og i 2017 er vel de færreste av den oppfatning at kongelige ikke kan ha fritid og hobbyer som alle oss andre?

Ambulansepilot

Hoffreporter i Se og Hør, Caroline Vagle, trekker fram vår egen dronning Sonjas (80) lidenskap for kunsten som et godt eksempel.

- Dronningen sier stadig at det gir henne en form for kraft, som hun kan bruke i rollen sin. Det blir et slags fristed, forteller Vagle.

Selv om kongehus for mange bare har en symbolsk rolle, er monarken som regel landets formelle statsoverhode, som inkluderer en militær rolle som øverste befalingsmann - eller kvinne.

Derfor er det ikke helt unaturlig at kongelige sysler ofte forbindes med militære aktiviteter, påpeker Vagle.

Storbritannias prins Willam (34) er som kjent utdannet helikopterpilot, og var tidligere en del av landets flyvåpen. Med full støtte fra bestemor, dronning Elizabeth (91), returnerte 34-åringen til spakene i 2015 - da som ambulansepilot.

Hemmelig karriere

I kunngjøringen fra Kensington Palace og Clarence House sto det at William ville bli stasjonert på flyplasser i Øst-England - med både dag- og nattskift.

Ifølge AP ble den årlige lønna han mottok, på 420 000 kroner, donert bort til veldedige formål.

William har ved flere anledninger gitt uttrykk for at det å redde liv gir ham enormt mye. I januar ble det likevel kjent at prinsen velger å trekke seg tilbake igjen for å fokusere på familie og kongelige plikter.

Saken fortsetter under bildet.

MED PÅ JOBB: Dronning Elizabeth sammen med prins William i Nord-Wales i april 2011, på den tida han fløy redningshelikopter i det britiske luftforsvaret. Foto: Reuters/ NTB scanpix
MED PÅ JOBB: Dronning Elizabeth sammen med prins William i Nord-Wales i april 2011, på den tida han fløy redningshelikopter i det britiske luftforsvaret. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

34-åringen er ikke den eneste kongelige som trives oppe i lufta. Forrige måned avslørte Nederlands konge, Willem-Alexander (50), at han har levd ut guttedrømmen i all hemmelighet - som pilot på KLMs rutefly.

50-åringen beskriver sine flyvninger som en avslappende hobby, og bruker det som en slags flukt fra sine kongelige plikter, skriver Sky News.

Bobkjøring og sandvolleyball

En annen kongelig med en noe uvanlig hobby, er fyrst Albert av Monaco (59). I en årrekke holdt han aktivt på med bobkjøring, og ifølge Hello! Magazinesto han bak Monacos første bobkjøringslag, som ble stiftet i 1986.

Albert har deltatt i bob i samtlige vinter-OL fra 1988 til 2002, men oppnådde ikke spesielt gode plasseringer i noen av mesterskapene.

I 2015 ble det imidlertid kjent at en film om Alberts bob-karriere var i emning, med arbeidstittelen «Royal Ice».

Saken fortsetter under bildet.

BOB: Fyrst Albert har kjørt bob også etter at han la opp som OL-utøver. Her er han avbildet i St. Moritz i 2011, like før løpet Bobsleigh Monaco Historic Race. Foto: Reuters/ NTB scanpix
BOB: Fyrst Albert har kjørt bob også etter at han la opp som OL-utøver. Her er han avbildet i St. Moritz i 2011, like før løpet Bobsleigh Monaco Historic Race. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

Monarken har selv vært med på å forme historien i filmen, som skal ta for seg Alberts mange prøvelser med å danne det første monegaskiske bobkjøringslaget. Faren hans, daværende fyrst Rainier III, var nemlig imot det hele, ifølge The Hollywood Reporter.

Det er ikke kjent når filmen eventuelt får premiere, men ifølge Hello! Magazine har fyrst Albert ønsket seg «Fast & Furious»-stjerna Vin Diesel (49) til å spille ham.

Albert har dessuten deltatt i bil- og motorsykkelløpet Rally Dakar, og har svart belte i judo, ifølge Reuters.

MED BALL: Fyrst Albert i aksjon i en uhøytidelig sandvolleyballturnering, som innledet feiringen av 50-årsdagen til Jan Kvalheim i Kragerø i 2013. Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix
MED BALL: Fyrst Albert i aksjon i en uhøytidelig sandvolleyballturnering, som innledet feiringen av 50-årsdagen til Jan Kvalheim i Kragerø i 2013. Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix Vis mer

Fyrsten er også en ivrig sandvolleyball-spiller, og den tidligere proffduoen Jan Kvalheim (54) og Bjørn Maaseide (49) har spilt uhøytidelige turneringer med fyrsten en rekke ganger.

I et intervju med Dagbladet Magasinet i 2016, ga Maaseide - som har fått et nært forhold til Monacos fyrste, et innblikk i hvordan turneringene kan foregå:

- Vi bruker å spille beachvolley-turnering på hytta til Albert på toppen av Monaco. Da inviterer han «gode og ikke så gode venner», som han kaller det. Bono var dommer et år, sa Maaseide i intervjuet.

Jobbet i kiosk

SPORTY: Fyrst Albert utfordret «Mesternes mester»-deltakerne i bordtennis i 2016. Video: Se og HørVis mer Vis mer

Kronprins Haakon (43) har ifølge Vagle trolig aldri hatt noen form for «vanlig» jobb, selv om han har tjenestegjort i militæret.

På spørsmål om hva kronprinsen kanskje ville ha jobbet med, om han fikk velge fritt, trekker hoffreporteren fram Haakons lidenskap for musikk.

- Så kanskje noe innenfor det. Han ville også ha vært en god entreprenør, tror Vagle.

Kronprinsesse Mette-Marit (43) er blant dem som har klart å kombinere sin tittel med egne interesser.

- Mette-Marit har jo snakket om sin interesse for bøker, og reiser blant annet med Litteraturtoget, som jo er et offentlig arrangement, for fjerde år på rad i år, sier Vagle.

Med tanke på «vanlige jobber» stiller kronprinsessen seg litt annerledes enn ektemannen, siden hun er inngiftet i kongefamilien. 43-åringen har tidligere fortalt til Dagbladet at hun blant annet jobbet i en kiosk i hjembyen Kristiansand før hun ble kronprinsesse.

Designer med berømte kunder

En kronprinsesse som har holdt seg yrkesaktiv etter at hun ble gift kongelig, er Marie-Chantal av Hellas (48). Hun giftet seg med kronprins Pavlos (50) i 1995, og i 2000 grunnla hun sitt eget klesmerke for barn, Marie-Chantal.

Ifølge People har klesmerket flere egne butikker, i tillegg til å bli solgt hos eksklusive varehus som Saks Fift Avenue og Harrods.

- Forretningen er det som gjør meg til meg. Det er derfor jeg kalte det Marie-Chantal, uten «prinsesse» eller noe sånt. Det gir meg selvstendighet, glede og fokus. Og det tilhører meg 100 prosent, sa kronprinsesse Marie-Chantal om merket sitt til Vanity Fair i 2008.

Saken fortsetter under bildet.

SUKSESSRIK: Kronprinsesse Marie-Chantal sammen med kronprins Pavlos, avbildet i forbindelse med festmiddagen i Operaen i Oslo i anledning kongeparets 80-årsfeiring i mai. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SUKSESSRIK: Kronprinsesse Marie-Chantal sammen med kronprins Pavlos, avbildet i forbindelse med festmiddagen i Operaen i Oslo i anledning kongeparets 80-årsfeiring i mai. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Kjendismødre som Kim Kardashian (36) og Victoria Beckham (43) har stått på kundelista hennes, skriver Hello! Magazine. Sveriges prinsesse Estelle (5) har også klær fra luksusmerket, ifølge Expressen.

Angel

Et innlegg delt av Khloé (@khloekardashian)

I fjor ble det dessuten kjent at kronprinsessen skulle lage en egen kolleksjon i samarbeid med Marks & Spencer, ifølge Vogue. Klærne er nå tilgjengelige på nettsidene til det populære varemagasinet.

TV 2s kongehusekspert og «kongeblogger» Kjell Arne Totland, påpeker overfor Dagbladet at det greske kronprinsparet er et eksempel på kongelige som ikke får apanasje, ettersom kronprinsens far, kong Constantine II (77), ble avsatt i 1973.

LIKE GAMLE: Kronprinsesse Marie-Chantal grunnla klesmerket sitt det året sønnen prins Achileas-Andreas ble født. Her i dåpen i juni 2000. Foto: Robin Nowacki/ AP/ NTB scanpix
LIKE GAMLE: Kronprinsesse Marie-Chantal grunnla klesmerket sitt det året sønnen prins Achileas-Andreas ble født. Her i dåpen i juni 2000. Foto: Robin Nowacki/ AP/ NTB scanpix Vis mer

- Kronprinsesse Marie-Chantal har hatt enorm suksess med sin verdensomspennende kjede for eksklusive barneklær. Hun er drivende dyktig, og har høy utdannelse innen kunst og design.

- Og man må jo huske at amerikanskfødte Marie-Chantal er et inngiftet medlem i et ikke lenger regjerende kongehus. Også hennes ektemann og hans søsken har vanlige jobber i dag. Prinsesse Theodora prøver seg således som tv-skuespiller i Los Angeles, sier Totland.

Jobbet for Lloyd Webber

Prins Edward (53), jarl av Wessex, er den yngste sønnen til dronning Elizabeth II (91), og han har naturlig nok hatt mer frihet enn storebror og tronfølger prins Charles (68). Dét har nok bidratt til en mangslungen karrierevei for Edwards del.

Han studerte ved et av universitetene i Cambridge, og marinen sponset skolepengene hans med mange tusen pund, på det vilkår at han tjenestegjorde der etterpå.

Edward fullførte universitetsutdanningen, men droppet ut av marinen i januar 1987. Den gang hadde han bare fullført en tredjedel av treningen som krevdes for å bli offiserskadett, ifølge People.

Etter å ha forlatt marinen, bestemte prins Edward seg for å friste lykken i showbusiness. Han jobbet som produksjonsassistent hos Andrew Lloyd Webbers teaterkompani, Really Useful, og jobbet bak scenen på produksjoner som «Cats» og «Operafantomet», skriver People.

Lagde katastrofe-program

VAR PRINSENS SJEF: Andrew Lloyd Webber og kona Madeleine Gurdon var gjester i bryllupet til prins Edward og grevinne Sophie i juni 1999. Foto: AP/ NTB scanpix   
VAR PRINSENS SJEF: Andrew Lloyd Webber og kona Madeleine Gurdon var gjester i bryllupet til prins Edward og grevinne Sophie i juni 1999. Foto: AP/ NTB scanpix    Vis mer

Imidlertid var det ikke bare teaterscenen som sto Edwards hjerte nært. Sommeren 1987 produserte han tv-showet «It's a Royal Knockout», der flere av kongefamiliens yngre medlemmer stilte opp for å samle inn penger til veldedighet.

Ifølge Sunday Post var tv-programmet en PR-katastrofe for de kongelige, og dronning Elizabeth var ikke begeistret.

Selv om arrangementet ble ansett for å ha fornedret kongefamilien, samlet det inn én million pund, ifølge BBC.

I 1993 grunnla Edward sitt eget tv-produksjonsselskap, Ardent Productions. Det gikk ikke spesielt bra med selskapet, som ble oppløst i 2009.

I 2001 vekket for øvrig Ardent Productions oppsikt, da prins Williams privatliv angivelig ble krenket av et filmteam.

Filmteamet dukket opp på St. Andrews University, der William nettopp var blitt student, for å lage en dokumentar om universitetet.

Ifølge The Telegraphs Neil Tweedie, var prins Charles langt ifra fornøyd med filmingen, som ble oppfattet som prins Edwards beslutning om å invadere privatlivet til brorens berømte sønn. Prins William var nemlig blitt godt skjermet fra media etter prinsesse Dianas død fire år tidligere.

Saken fortsetter under bildet.

SKAPTE FURORE: På starten av 2000-tallet fikk prins Edwards (t.h.) produksjonsselskap negativ oppmerksomhet etter at det filmet på universitetet St. Andrews, der prins William nettopp var blitt student. Foto: Reuters/ NTB scanpix
SKAPTE FURORE: På starten av 2000-tallet fikk prins Edwards (t.h.) produksjonsselskap negativ oppmerksomhet etter at det filmet på universitetet St. Andrews, der prins William nettopp var blitt student. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

Buckingham Palace fikk gjennomgå filmopptakene, uten at det ble funnet opptak av prins William. Både prins Edward og styrelederen i Ardent Productions uttalte at det aldri var planen å filme William på St. Andrews eller å krenke hans privatliv, ifølge BBC .

- Hobbyene blir et fristed

Ifølge kongehusekspert Kjell Arne Totland har de mest aktive medlemmene i Europas regjerende konge- og fyrstehus ofte en svært stressende og «bundet» hverdag med et travelt offisielt program.

- Da er det deilig å drive med noe annet som krever din konsentrasjon og at du kobler ut alt annet for en stakket stund. Hobbyene blir et «fristed», der de kan slappe av i en travel hverdag - og lade batteriene til nye offisielle gjøremål, forteller han til Dagbladet.

EKSPERT: Kjell Arne Totland, TV 2s kongehusekspert. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
EKSPERT: Kjell Arne Totland, TV 2s kongehusekspert. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix Vis mer

Men at sentrale medlemmer i kongehusene har en «vanlig jobb» ved siden av sine kongelige plikter, vil Totland si er svært uvanlig.

- Derfor var det faktisk en sensasjon da Nederlands kong Willem-Alexander nylig selv avslørte at han i en årrekkejevnlig hadde fløyet som annenpilot for landets nasjonale flyselskap KLM. Og han fortalte at timene i cockpit får ham til å koble ut alt annet og konsentrere seg helt og fullt om samarbeidet med førstepilot, og med flytårnet. Vi vet jo også at prins William i en periode har fløyet ambulansetjeneste med helikopter, påpeker han.

Når det gjelder medlemmer av ikke-regjerende fyrstehus og mer perifere medlemmer av regjerende kongehus, som ovennevnte prins Edward, så står disse naturlig nok langt friere.

- Det ser vi blant annet med vår egen prinsesse Märtha Louise, som er medlem av den norske kongefamilien, men ikke lenger av kongehuset. Yngre prinser i Nederland, Belgia og Luxembourg jobber gjerne i bank eller noe annet innen økonomi, sier Totland.

LES OGSÅ: Se Mette Marits spesielle gest