Kongelig påskeplaner:

Slik er de kongelige påsketradisjonene

De ulike kongefamiliene har som regel klare tradisjoner for høytiden.

PÅSKEFERIE: Det norske kongeparet under påsken i 1993. Foto: Lise Åserud/NTB
PÅSKEFERIE: Det norske kongeparet under påsken i 1993. Foto: Lise Åserud/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før helgen fikk Se og Hør opplyst av kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, at det norske kongeparet skal tilbringe påsken på Prinsehytta i Sikkilsdalen i Jotunheimen - noe som har vært tradisjon for de kongelige siden kong Haralds (85) barndom.

For to år siden ble det imidlertid en annerledes påske for kongen og dronningen, som den gang tilbrakte høytiden på Kongsseteren i Voksenkollen.

- Den norske kongefamilien har i alle år feiret påsken på Prinsehytta i Sikkilsdalen. Hytta var i sin tid en gave til kronprins Olav på myndighetsdagen fra den svenske kronprinsen i 1924, forteller Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle.

GOD PÅSKE: Kronprinsparet ønsker alle en god påske, og kommer med en oppfordring til alle landets innbyggere før årets påskehøytid. Video: Det kongelige hoff. Vis mer

Spesiell hytte

Ifølge kongehuseksperten har kongeparet i de senere år vært der med venner, men tidligere var også barn og barnebarn med.

- Nå har de ofte egne planer, som gjerne går utenlands, forteller hun.

BESØK: Kronprinsesse Victoria av Sverige sammen med kongeparet og kronprins Haakon i Sikkilsdalen i 1995. Foto: NTB Scanpix
BESØK: Kronprinsesse Victoria av Sverige sammen med kongeparet og kronprins Haakon i Sikkilsdalen i 1995. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hytta i Sikkilsdalen ble ifølge kongehuset designet av slottsforvalter Hjalmar Welhaven, og bygningen sto ferdig i 1902. Den gang ble den gitt i gave til de svenske prinsene Gustaf Adolf, Wilhelm og Erik.

Kronprins Gustaf Adolf ga senere hytta videre til daværende kronprins Olav, da han ble myndig i 1924.

Kong Harald klar for påskeferie! Vis mer

Hemmelig ferie

Som nevnt ble det en annerledes påske for kongeparet i 2020. Men også i 2014 brøt kong Harald og dronning Sonja (84) påsketradisjonen, og reiste på en hemmelig påskeferie i utlandet.

Flere måneder senere ble det avslørt at kongeparet hadde oppfylt en langvarig drøm, nemlig å gå Thor Heyerdahls fotspor på Påskeøya i Stillehavet.

HEIA, HEIA: Dronning Sonja og kong Harald i farta i 2002. Foto: Thomas Bjørnflaten/NTB
HEIA, HEIA: Dronning Sonja og kong Harald i farta i 2002. Foto: Thomas Bjørnflaten/NTB Vis mer

Måtte avlyse

Også den britiske kongefamilien har klare tradisjoner for hvordan de tilbringer påsken. I helgen kom imidlertid nyheten om at dronning Elizabeth (95) har trukket seg fra å delta på den årlige gudstjenesten, som finner sted på skjærtorsdag.

Hun vil for første gang bli representert av Charles (73), prinsen av Wales, opplyste Buckingham Palace.

Ifølge den britiske kongefamiliens nettsider feirer dronningen og familien vanligvis høytiden på Windsor Castle.

Sammen med andre familiemedlemmer deltar 95-åringen vanligvis på en gudstjeneste første påskedag i St. George's Chapel. Hun bruker også å motta blomster fra barn som også har deltatt på gudstjenesten, skriver kongehuset.

TRADISJON: Dronning Elizabeth, prins William og hertuginne Kate i forbindelse med gudstjeneste påsken 2018. Foto: Paul Grover/REX/NTB
TRADISJON: Dronning Elizabeth, prins William og hertuginne Kate i forbindelse med gudstjeneste påsken 2018. Foto: Paul Grover/REX/NTB Vis mer

Utenom dette bruker imidlertid påskehelgen å tilbringes privat for kongefamilien.

Videre kommer det frem at flere kongelige slott tidligere har vært vertskap for den klassiske eggjakten, hvor barn får dekorere egg og delta i påskeeggjakten. Dronningen selv skal imidlertid ikke delta på disse aktivitetene.

FANGET PÅ KAMERA: Denne kommentaren fra Dronning Elizabeth skaper stor oppmerksomhet. Foto: PA Media. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Maler egg

Når det gjelder danske dronning Margrethe, har det i alle år vært tradisjon for at påsken feires på Marselisborg slott i Aarhus.

På starten av 1970-tallet startet dronningen og hennes nå avdøde ektemann, prins Henrik, tradisjonen med å male påskeegg med sønnene kronprins Frederik og prins Joachim.

Ifølge kongehuset ble det malt på både hardkokte egg som ble spist, men også på blåste egg som senere ble brukt som dekorasjon.

Dronning har holdt fast ved tradisjonen og maler hvert år egg i dagene før høytiden.

HARNISK: En casino-reklame vekker oppsikt i Danmark. Flere mener at den ene figuren i reklamen er dronning Margrethe av Danmark. Vis mer

Kommer ikke hjem

Tidligere denne måneden ble det kjent at det blir en annerledes påske for den svenske kongefamilien.

Den svenske kongefamilien har flere tradisjoner når det kommer til påskefeiringen, om det så er i skibakken eller i utlandet. I år vil imidlertid familien ikke være samlet, opplyste nylig kommunikasjonssjef ved det svenske hoffet, Margareta Thorgren.

NORSK PÅSKE: Kronprinsesse Victoria av Sverige på påskeferie i Sikkilsdalen i1995. Her sammen med kong Harald på påskeaften. .Foto: Jon Eeg/NTB
NORSK PÅSKE: Kronprinsesse Victoria av Sverige på påskeferie i Sikkilsdalen i1995. Her sammen med kong Harald på påskeaften. .Foto: Jon Eeg/NTB Vis mer

- Påsken feires privat i Sverige, sa Thorgren til Hänt.

På spørsmål fra nettstedet om det også gjelder prinsesse Madeleine, som til vanlig er bosatt i Florida, USA, med familien, avslørte kommunikasjonssjefen at «Madde» ikke kommer hjem.

- Nei, hun er med familien i USA, opplyste hun.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sa svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

LES OGSÅ: Viste sin kjærlighet med spesiell detalj

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer