Prins Carl Philip og prinsesse Sofia:

Slik er Carl Philip og Sofias ektepakt

Dette er detaljene i prinseparets ekteskapsavtale.

LYKKELIG GIFT: Slik så det ut da prins Carl Philip og prinsesse Sofia giftet seg i Slottskyrkan i Stockholm 13. juni 2015. Foto: NTB Scanpix
LYKKELIG GIFT: Slik så det ut da prins Carl Philip og prinsesse Sofia giftet seg i Slottskyrkan i Stockholm 13. juni 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I 2005 ble svenskene for første gang introdusert for Sofia Hellqvist (35) - en glamourmodell som var deltaker i den aller første sesongen av «Paradise Hotel» i Sverige. I 2009 møtte hun imidlertid prins Carl Philip (40).

Siden den gang har det gått slag i slag. Paret bestemte seg raskt for at de ønsket å tilbringe resten av livene sine sammen, og i 2014 ble de forlovet. 13. juni 2015 ga de hverandre sine «ja» i Slottskyrkan i Stockholm, og nå har paret to små prinser sammen - Alexander (4) og Gabriel (2).

En naturlig del av ekteskap mellom kjendiser, finanspar og kongelige er å inngå ekteskapsavtaler, og det gjelder også prinseparet - som inngikk en ektepakt to uker før de giftet seg i 2015.

Det er for å sikre at man har en plan for fordelingen av det økonomiske ved en eventuell skilsmisse eller et dødsfall.

KJEDELIG: Det er ikke alltid like lett å holde 100% fokus under lange forsamlinger. Det fikk den svenske kongefamilien føle på nylig. Video: Expressen TV Vis mer

Enige om særeie

Prins Carl Philip og prinsesse Sofias ektepakt ble publisert av Aftonbladet kort tid etter at den ble signert, ifølge svenske Hänt.

I avtalen heter det at begge har blitt enige om særeie, ikke ulikt andre kongelige ektepakter.

Har man særeie er man sikret å kunne ta med seg ut igjen alle verdier man hadde med seg inn i ekteskapet, og i praksis betyr det at verdiene ikke skal deles ved en eventuell skilsmisse.

GIFTET SEG: I juni i år er det fem år siden prins Carl Philip og Sofia giftet seg. Her er de sammen på bryllupsdagen 13. juni 2015. Foto: NTB Scanpix
GIFTET SEG: I juni i år er det fem år siden prins Carl Philip og Sofia giftet seg. Her er de sammen på bryllupsdagen 13. juni 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Felleseie betyr derimot at verdiene må deles, og det er det som er standardordningen ved inngåelse av ekteskap.

Det vil si at Sofia verken har rett til sommerstedet Ökenäs eller Carl Philips jakthytte i Värmland ved en eventuell skilsmisse. Begge boligene ble nemlig prinsen tildelt i arv før bryllupet fant sted.

Det samme gjelder deres nåværende bosted, Villa Solbacken på Djurgården i Stockholm, som Carl Philip arvet etter prins Bertil, som gikk bort i 1997.

Det hun imidlertid har rett på, er alt paret kjøper til husholdningen mens de fremdeles er gift. Det blir nemlig delt likt ved en skilsmisse.

«Det vi under ekteskapet gjennom kjøp tilegner oss av innbo (som for eksempel møbler, tepper, bilder, pynt m.m) og kjøkkenutstyr (som for eksempel porselen, glass, bestikk, kjøkkenutstyr og kjøkkenmaskiner m.m) skal være av felleseie», heter det i prinseparets ektepakt.

Spesiell detalj

I forordet til ektepakten kommer det frem at alt paret tjener på arv, gaver, testament, arbeid og andre ting, vil tilhøre dem som privatpersoner, også nå som de er gift, skrev Aftonbladet da ektepakten ble offentliggjort i 2015.

Det betyr at prinsesse Sofia og prins Carl Philips avtale skiller seg noe fra hans søster, prinsesse Madeleines (37) ektepakt med ektemannen Chris O'Neill (45). De signerte også en ekteskapskontrakt da de giftet seg i 2013 - men en spesiell detalj i ektepakten deres har vekket oppsikt.

Expressen kunne kort tid etter bryllupet melde om hva slags avtale ekteparet hadde inngått, og avisen fikk juristen Mattias Parnestedt til å se gjennom de kongelige parenes avtaler med lupe.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

Da fant han noe som skilte seg litt ut med prinsessen og finansmannens ektepakt, ifølge Svensk Damtidning.

- Det er stort sett det samme, bortsett fra at Chris og Madeleine har avtalt at enkelte formuer og ting som de har i ekteskapet skal være felleseie. Chris og Madeleines ektepakt er litt annerledes utformet fordi det gjelder en utenlandsk statsborger, har Parnestedt sagt til Expressen.

Med andre ord vil 45-åringen kunne få en del av det paret nå eier sammen, men ingenting av det som utgjør prinsessens egen formue, arv, gaver og testamente.

Trolig bunner det i at finansmannen er det eneste medlemmet i den svenske kongefamilien som har en betalende jobb, og han vil dermed kunne ta med seg all egen formue.

Også kronprinsesse Victoria (42) og prins Daniel (46) signerte ekteskapskontrakt da de giftet seg i 2010. Prinsen får ingenting om han skulle skille seg fra kronprinsessen.

Det samme gjelder Kong Carl Gustaf og dronning Silvia, som skrev under på sine kontrakter da de giftet seg i 1976.

LES OGSÅ: - Jeg blir så jævlig forbanna

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer