Det svenske kronprinsesseparet:

Slik bor den kongelige familien

Bli med på innsiden av Haga slott.

HELE HURVEN: Kronprinsesse Victoria og prins Daniel har barna Estelle og Oscar sammen. Nå kan du få et innblikk i hvordan de bor hjemme. Her er de med dronning Silvia og kong Carl Gustav. Foto: NTB Scanpix
HELE HURVEN: Kronprinsesse Victoria og prins Daniel har barna Estelle og Oscar sammen. Nå kan du få et innblikk i hvordan de bor hjemme. Her er de med dronning Silvia og kong Carl Gustav. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er liten tvil om at det har vært en travel høst for den svenske kongefamilien. Flere av kongehusets medlemmer har figurert flittig i offentligheten etter sjokknyheten om at prinsesse Madeleine (37) og prins Carl Philips (40) barn ikke lenger kom til å tilhøre kongehuset.

Nyheten kom i oktober, og i ukene som fulgte ble saken bredt dekket i skandinavisk så vel som internasjonal presse. Forandringen i det svenske kongehuset innebar også at kronprinsesse Victoria (42) ville få mer ansvar som representant for landet.

I slutten av oktober ble det kjent at Sveriges tronarving og ektemannen prins Daniel (46) skulle ta en velfortjent pause fra sine kongelige plikter etter en høst med mye oppmerksomhet rundt den svenske kongefamilien.

Nå er imidlertid kronprinsesseparet og de to barna Estelle (7) og Oscar (3) tilbake etter en lang høstferie. Forrige uke dukket Victoria og Daniel opp på en stjernespekket filmpremiere i London - og ting tyder dermed på at Sveriges kronprinsessefamilie er tilbake til hverdagen etter avbrekket.

HAGA SLOTT: Den svenske kronprinsessefamilien har holdt hus på Haga slott siden 2010. Foto: NTB Scanpix
HAGA SLOTT: Den svenske kronprinsessefamilien har holdt hus på Haga slott siden 2010. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Overdådig luksus

Det betyr at kronprinsessefamilien kan fortsette hverdagslivet i residensen Haga slott, som ligger idyllisk til ved havet i Stockholm. Her har familien bodd siden de flyttet inn i november 2010. Kronprinsesseparet fikk slottet i gave av den svenske regjeringen, og det gikk gjennom omfattende oppussing til en prislapp på svimlende 40 millioner kroner.

Det lille slottet ble opprinnelig bygget av den svenske kongen Gustav IV Adolf på starten av 1800-tallet, og er bygget i italiensk villastil. Slottet er også tilknyttet et stort parkanlegg som er åpent for allmenn ferdsel.

STILFULLT: Hovedinngangen på Haga slott. Foto: Klas Sjöberg / Det svenske kongehuset
STILFULLT: Hovedinngangen på Haga slott. Foto: Klas Sjöberg / Det svenske kongehuset Vis mer

Slottet er 1550 kvadratmeter stort og har hele 44 rom - så det skal være mer enn nok av boltreplass for både små og store.

Ifølge Stylebook har kronprinsessefamilien 25 av rommene til privat bruk, og disse rommene ligger i de øvre etasjene. Første etasje er hovedsakelig forbeholdt representasjon og offentlige oppdrag.

Interiøret er en sammenblanding av både moderne og antikke elementer, og det er ingen tvil om at familien har skapt en hjemmekoselig atmosfære i det eksklusive slottet.

VAKKERT: Salongen er preget av en rekke detaljer i gull, i tillegg til en romslig peis i stein fra 1930-tallet. Foto: Foto: Klas Sjöberg / Det svenske kongehuset
VAKKERT: Salongen er preget av en rekke detaljer i gull, i tillegg til en romslig peis i stein fra 1930-tallet. Foto: Foto: Klas Sjöberg / Det svenske kongehuset Vis mer

Den såkalte storsalongen er dekorert med klassiske røde farger og antikke møbler fra 1700-tallet som er blitt restaurert flere ganger siden, ifølge Stylebook. Peisen er fra 1930-tallet, og lysestakene og speilet har gulldetaljer.

Da prins William (37) og hertuginne Kate (37) besøkte Stockholm i januar i fjor, hadde de et hyggelig møte med det svenske kronprinsesseparet og barna deres i denne salongen.

BIBLIOTEKET: Både lyse og mørke farger skaper en hjemmekoselig tilværelse i biblioteket på Haga slott. Foto: Klas Sjöberg / Det svenske kongehuset
BIBLIOTEKET: Både lyse og mørke farger skaper en hjemmekoselig tilværelse i biblioteket på Haga slott. Foto: Klas Sjöberg / Det svenske kongehuset Vis mer

Som de fleste andre slott, kan Haga slott selvsagt også skilte med et innbydende bibliotek. Biblioteket er delikat innredet med grønne, hvite og mørke detaljer. Maleriet på veggen viser Haga slott i gamle dager, og i taket funkler en overdådig lysekrone.

KJEDELIG: Det er ikke alltid like lett å holde 100% fokus under lange forsamlinger. Det fikk den svenske kongefamilien føle på nylig. Video: Expressen TV Vis mer

I stuen er det imidlertid gråtoner som dominerer. Dette er familiens private stue, og etter alt å dømme tilbringer de nok mye tid her når de slapper av og har pause fra de kongelige pliktene.

STUEN: Her har kronprinsessefamilien mer enn nok av plass til ledige stunder. Foto: Klas Sjöberg / Det svenske kongehuset
STUEN: Her har kronprinsessefamilien mer enn nok av plass til ledige stunder. Foto: Klas Sjöberg / Det svenske kongehuset Vis mer

Sofaen er svært innbydende med puter i beige- og lillatoner. Ellers er ikke rommet overlesset med dekor, men det mest dominerende er nok det store maleriet bak sofaen, som ifølge Stylebook viser bøker fra Bernadotte-biblioteket på slottet i Stockholm.

SPISESTUEN: Den lekre spisestuen er utstyrt med et spisebord som om nødvendig kan forlenges til hele lengden av rommet. Foto: Klas Sjöberg / Det svenske kongehuset
SPISESTUEN: Den lekre spisestuen er utstyrt med et spisebord som om nødvendig kan forlenges til hele lengden av rommet. Foto: Klas Sjöberg / Det svenske kongehuset Vis mer
FINE DETALJER: Spisestuen er utstyrt med tunge gardiner og detaljer i marmor. Foto: Klas Sjöberg / Det svenske kongehuset
FINE DETALJER: Spisestuen er utstyrt med tunge gardiner og detaljer i marmor. Foto: Klas Sjöberg / Det svenske kongehuset Vis mer

Et av de mest klassiske rommene på Haga slott, er kanskje den kongelige spisesalen. Her har det nok vært arrangert mang et middagsselskap siden kronprinsessefamilien flyttet inn for ni år siden. Rommet et preget av en rekke klassiske og kongelige detaljer, som lyseblått tapet, pompøs lysekrone og tunge, gulvlange gardiner.

Slott med lange tradisjoner

Nåværende kong Carl Gustav (73) vokste selv opp på Haga slott, og bodde her sammen med sine søstre og foreldrene prins Gustav Adolf og prinsesse Sibylla, frem til farens brå død i en flyulykke i 1947. Resten av familien ble imidlertid boende i Haga slott frem til 1950 - tre år etter farens død.

Fra 1966 og frem til 2009 ble det fasjonable slottet benyttet som den svenske regjeringens gjestebolig ved statsbesøk fra utlandet.

Nå er det altså kronprinsesse Victoria og resten av kronprinsessefamilien som har slottet som sitt hjem - og ikke sjelden deler de bilder av prinsesse Estelle og prins Oscar fra eiendommen, særlig i forbindelse med fødselsdagene deres.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

I februar i år var det også hele ti år siden forlovelsen mellom kronprinsesse Victoria og prins Daniel ble kunngjort - noe som også ble markert med at det svenske kongehuset delte nye bilder av det populære paret.

Allerede året etter - i juni 2010 - ble paret gift i en storslått bryllupsseremoni i Stockholm. I 2012 ønsket paret sitt første barn, prinsesse Estelle (7), velkommen til verden, og i 2016 ble også prins Oscar (3) født.

LES OGSÅ: - Skråsikre på at Kylie er gravid

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer