Slik blir Meghan og Harrys nye liv

Hertugparets avgjørelse sender sjokkbølger gjennom Storbritannia. Dette vil endringene bety i praksis.

SJOKKAVGJØRELSE: Onsdag kveld fortalte hertuginne Meghan (38) og prins Harry (35) at de trekker seg fra sine offentlige roller. Nå går de en helt ny tid i møte. Foto: NTB Scanpix
SJOKKAVGJØRELSE: Onsdag kveld fortalte hertuginne Meghan (38) og prins Harry (35) at de trekker seg fra sine offentlige roller. Nå går de en helt ny tid i møte. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Knapt halvannet år etter at de giftet seg og ble hertugpar - kom prins Harry (35) og hertuginne Meghan (38) med sjokkmeldingen om at de trekker seg tilbake fra kongelige plikter.

«Etter mange måneder med tenking og interne diskusjoner, har vi truffet en beslutning om å dette året gjøre en overgang, for å skille ut en ny progressiv rolle i institusjonen», het det blant annet i pressemeldingen fra hertugparet, sluppet onsdag kveld.

Kunngjøringen har fått enorme mengder oppmerksomhet i verdenspressen, der mange ser ut til å reagere negativt. For selv om Europas monarkier stadig moderniserer seg, er det ikke bare, bare å trekke seg tilbake fra det mest konservative av dem alle.

STRID: Det skal være stor uenighet innad i den britiske kongefamilien etter at det ble klart at Meghan og Harry ønsker å trekke seg tilbake. Se og Hørs kongehusekspert forklarer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Friere tøyler

Hva innebærer det egentlig å ta foten ut av det britiske kongehuset? Skal vi tro den britiske kongehuseksperten Marlene Koenig vil endringene bety at Meghan og Harry får langt friere tøyler.

- De vil få mer kontroll over eget liv, og hvordan de omtales. De forblir en del av den britiske kongefamilien, men slipper unna kongelige restriksjoner, forteller hun til nettstedet E!.

TREKKER SEG: Harry og Meghan giftet seg foran hele verden i mai 2018. Nå trekker de seg tilbake fra sine offentlige roller. Foto: NTB Scanpix
TREKKER SEG: Harry og Meghan giftet seg foran hele verden i mai 2018. Nå trekker de seg tilbake fra sine offentlige roller. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På den andre siden må hertugparet begynne å tjene egne penger, og se langt etter kongelig apanasje. Dette la paret selv vekt på i pressemeldingen, der de forteller at de nettopp ønsker å bli økonomisk uavhengige.

Planen er å veksle mellom å bo i henholdsvis Storbritannia og Nord-Amerika.

ÅPNER OPP: Hertuginne Meghan åpner opp om hvordan det har vært å få barn og gifte seg i offentlighetens søkelys. Video: ITV. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Vil ikke lide noen nød

Hertugparet påpeker at de vil støtte dronning Elizabeth (93), og overholde sine plikter overfor henne og samveldet. Dette tyder altså på at de ikke vil måtte gi fra seg sine kongelige titler, ei heller hertugdømmet.

Ifølge den britiske kongehuseksperten har Harry og Meghan primært livnært seg på apanasjen frem til nå, som har stått for alt av utgifter til deres offisielle oppgaver, og lønn til assistenter og liknende.

Selv om apanasjen etter alt å dømme forsvinner, vil hertugparet trolig ikke lide noen nød.

Det er fortsatt mye som skal diskuteres Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng

Ifølge ovennevnte nettsted arvet nemlig Harry og storebror William (37) svimlende 21 millioner pund, eller omtrent 244 millioner norske kroner, da deres mor, prinsesse Diana, gikk bort i 1997.

Diana arvet selv hele fem millioner pund av sin adlige far, som ble delt på midten mellom sønnene etter hennes bortgang. Dette skal ha blitt investert i fond, som har gitt god avkastning.

STOLT PAPPA: Hertuginne Meghan og prins Harry viste frem sønnen Archie på offisiell reise til Cape Town. Video: Instagram/@sussexroyal / Rød Løper Vis mer

- Mye skal diskuteres

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, tror det er vanskelig å spå hvordan framtiden blir for Harry og Meghan.

- Som Buckingham Palace selv skrev etter sjokkmeldingen, er det mye som gjenstår å diskutere, sier han.

Stavseng tror mange konservatve briter føler seg «dolket i ryggen» av hertuginne Meghan, tidligere kjent som Hollwood-skuespiller Meghan Markle.

- Skal det være noen vits i at Meghan representerer kongehuset, bør hun ha en viss støtte eller anerkjennelse blant britene. Slik stemningen er nå er det vanskelig å se for seg at hun kan gjøre stort annet enn å vinke fra balkongen ved merkedager, fortsetter han.

SKJERMER SØNNEN: I mai i fjor kom lille Archie til verden. Harry og Meghan har siden den gang vernet godt om sønnens privatliv, og bare vist han frem ved et par anledninger. Her i september under familiens reise til Afrika. Foto: NTB Scanpix
SKJERMER SØNNEN: I mai i fjor kom lille Archie til verden. Harry og Meghan har siden den gang vernet godt om sønnens privatliv, og bare vist han frem ved et par anledninger. Her i september under familiens reise til Afrika. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Helt siden Meghan ble en del av en av verdens mest kjente familier, har hun måttet tåle en rekke negative overskrifter. Dette handler som oftest om et påstått skyhøyt forbruk, at hun er «vrang og vanskelig», og stadig trosser kongelig protokoll.

Hertuginnen har ikke lagt skjul på at presseoppmerksomheten har vært vanskelig å takle - og mange lurer på om dette en del av årsaken til at hun nå trapper ned.

- Kanskje er det like greit at britene distanserer seg fra Meghan. Når det gjelder Harry er det mange som fortsatt har mye respekt for ham, blant annet fordi han tidligere har gjort en enorm innsats for eksempelvis krigsveteraner. Dette vil han nok fortsette med i framtiden, både i Storbritannia og eventuelt Nord-Amerika, sier Stavseng.

Tilbake til Hollywood?

Med parets beslutning gjenstår det å se hvor mye vi får se til dem fremover. Ifølge Stavseng kan man forvente at de muligens vil beholde sine beskytterskap hos noen organisasjoner, og delta på arrangementer, i forbindelse med disse, i hjemlandet.

- Meghan og Harry har ønsket at deres veldedige organisasjon skal bli internasjonal. Paret kommer i så fall til å samle inn penger i en helt annen skala, og menge seg med rike og berømte. Kanskje får vi se Meghan tilbake på Hollywood-løperen igjen, spekulerer Stavseng.

Ettersom Meghan er blitt en av verdens mest kjente kvinner, tror Stavseng at hun kommer til å bruke kjendisstatusen sin flittig framover, slik prinsesse Diana gjorde i sin tid.

- Paret har også meldt at de fremover bare vil samarbeide med spesielt inviterte journalister og fotografer, «som brenner for det de er opptatt av», sier Stavseng, og fortsetter:

- Dette forsøket på å kneble den kritiske pressen, er nok et skudd for baugen.

JULEBORDSINSPIRASJON: La deg inspirere av hårsveisen til Meghan Markle når julebordssesongen kommer i gang. Vis mer

- Vil bruke titlene

Stavseng tror Harry og Meghan fint kan tjene seg styrtrike på egen hånd.

- Ved å beholde hertuginne-tittelen kan Meghan for eksempel gjøre som hertuginnen av York, Sarah Ferguson (ekskonen til prins Andrew, journ.anm.), som har dratt inn millioner på å signere porselen og selge slankebøker.

Her til lands har som kjent prinsesse Märtha Louise (48) valgt å trekke seg fra kongelige plikter, for å bli økonomisk uavhengig. Selv om Märtha har fått lov til å beholde prinsessetittelen, dukker det opp stadige nye diskusjoner om hvorvidt hun burde ha den.

LES OGSÅ: Meghans strenge krav til prins Harry

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer