Den norske kongefamilien:

Slik blir kongefamiliens jul

Den norske kongefamilien må som alle andre nedskalere julefeiringen på grunn av coronarestriksjonene.

CORONAJUL: Det blir en ny jul med coronrestriksjoner, også for den norske kongefamilien. Foto: Lise Åserud / NTB
CORONAJUL: Det blir en ny jul med coronrestriksjoner, også for den norske kongefamilien. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med bare få dager igjen til julaften har nok mange spikret årets planer - til tross for at coronapandemien nok en gang påvirker de fleste.

Slik er det også for den norske kongefamilien, som vanligvis har lange tradisjoner for julefeiringen. Onsdag avslørte Kongehuset at de skal oppholde seg på Bygdøy kongsgård i julen, og feire julaften sammen med kronprinsfamilien på Skaugum.

- Kronprinsfamilien vil være til stede ved julegudstjenesten i Asker kirke på ettermiddagen julaften, sa kommunikasjonssjef på Slottet, Guri Varpe, til NTB, ifølge Dagbladet.

Tidligere denne uken stilte kongefamilien opp til julefotografering i Hagestuen på nettopp Bygdøy kongsgård. Der poserte de i flotte antrekk og med store smil foran et stort og pyntet juletre. Kongen og dronningen satt på stoler, mens prins Sverre Magnus, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og kronprins Haakon sto bak. Mor og datter holdt hender, og kronprinsen holdt rundt sin datter.

JUL: Tone Damli Aaberge skal feire sin første jul i det nye huset på Blommenholm. Video: Viaplay Vis mer

Testet positivt

Som alle andre må også kongefamilien følge regler og smitteverntiltak i forbindelse med smittesituasjonen i landet. For julefeiringen innebærer det i utgangspunktet at man ikke bør ha flere enn ti gjester hjemme utover egen husstand, men man kan ha inntil 20 gjester en gang i løpet av jule- og nyttårshøytiden.

Selv med blått blod er ikke de kongelige blant oss beskyttet mot smitte. Det fikk de erfare da prinsesse Ingrid Alexandra i august testet positivt for covid-19.

17-åringen måtte da i isolasjon på Skaugum, men ble imidlertid friskmeldt noen dager senere og fikk dra tilbake på skolen igjen.

Senest forrige onsdag havnet også hennes far, kronprins Haakon, i karantene etter å ha vært «øvrig nærkontakt» til en coronasmittet person. Han var ute av karantene igjen tirsdag.

UVANLIG: Prinsesse Madeleine og familien er tilbake i Sverige, og viser seg fra en sjelden side i forbindelse med en svensk juletre-tradisjon. Video: Swedish Press Agency Vis mer

Aktiv høst

Før omikron var på «alles» lepper og plutselig førte til en nedstenging av samfunnet igjen, har kongefamilien rukket å være aktive denne høsten.

I begynnelsen av november hadde de Nederlands kongepar, dronning Máxima og kong Willem-Alexander, på besøk.

I oktober arrangerte kongeparet den tradisjonsrike stortingsmiddagen for det nyvalgte Stortinget etter valget. Som så mange ganger tidligere lirte kongen ut et par morsomheter i talen sin, som falt i god jord hos stortingsrepresentantene:

- Mange av oss har nok kunnet trenge opptil flere lykkønskninger i løpet av tiden vi har lagt bak oss. Og er det noe vi virkelig har lært siden mars i fjor, så er det betydningen av moderne datateknologi for å kunne komme i kontakt med hverandre. Stor var derfor gleden i familien da jeg fikk mobiltelefon. Det tok bare 40 år, sa han under stortingsmiddagen, mens salen brøt ut i latter.

GÅR VIRALT: Postens julefilm i år har fått navnet «When Harry met Santa». Se hvorfor den har skapt reaksjoner flere steder i verden. Video: Posten. Vis mer

Kongen og dronningen var også til stede under åpningen av det nye Munch-museet i Oslo samme måned.

Kongen har i tillegg vært på reise i Nord-Norge, nærmere bestemt Kautokeino og Karasjok. Der var han blant annet for å åpne Sametinget, mens dronningen har vært på en kunståpning i Trondheim, nemlig  Kjøpmannsgata Ung Kunst (KUK).

LES OGSÅ: Må feire julaften alene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer