Prinsesse Ingrid Alexandra:

Slik blir konfirmasjonen

Følg konfirmasjonsdagen direkte på Seoghør.no.

STOR DAG: Lørdag konfirmerers arveprinsesse Ingrid Alexandra i Slottskapellet. Her avbildet i 2013. Foto: Slottet / NTB Scanpix
STOR DAG: Lørdag konfirmerers arveprinsesse Ingrid Alexandra i Slottskapellet. Her avbildet i 2013. Foto: Slottet / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

31 år etter at kronprins Haakon (46) konfirmerte seg i Slottskapellet, er det tronfølgerens tur. Sammenlignet med resten av befolkningen er det viet stor oppmerksomhet til den kongelige begivenheten, som skjer presis klokka 12 lørdag.

Slottet har fram til nå kommet med jevnlige drypp om prinsessens store dag, men fortsatt er det noen detaljer som gjenstår. Vi kjenner for eksempel ikke til hele gjestelista, hvordan gudstjenesten blir, eller hvem som skal tale for konfirmanten under den etterfølgende lunsjen.

At konfirmasjonen markerer arveprinsessens overgang fra barn til voksen - i hvert fall tradisjonelt sett - er i alle fall sikkert. Markeringen er ikke av det beskjedne slaget, der store deler av dagen kan følges direkte hos Norges største medier (også hos Se og Hør, selvfølgelig).

STOR DAG: Prinsesse Ingrid Alexandra (15) er i ferd med å bli voksen. Her avbildet . under den årlige vennskapskampen på Skaugum i sommer. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
STOR DAG: Prinsesse Ingrid Alexandra (15) er i ferd med å bli voksen. Her avbildet . under den årlige vennskapskampen på Skaugum i sommer. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Konfirmeres alene

Selve konfirmasjonsgudstjenesten forrettes av Oslo biskop Kari Veiteberg og preses i Bispemøtet, biskop Helga Haugland Byfuglien. Dette er for øvrig første gang to kvinnelige prester skal forrette i en kongelig konfirmasjon, ifølge NTB.

At konfirmanten trer inn i de voksnes rekker på kirkelig vis, er ikke tilfeldig. Faktisk er det slik at Ingrid Alexandra må konfirmere seg i kirka, fordi det står nedfelt i grunnloven. Dersom hun hadde hatt lyst til noe annet, må en endring i lovverket til.

Som tronarving må 15-åringen nemlig bekjenne seg til den evangelisk-lutherske religion, selv om statskirken opphørte i 2017.

I likhet med sin far, må prinsessen knele i ensom majestet under gudstjenesten. Ingrid Alexandra har fått konfirmasjonsundervisning sammen med jevnaldrende i Asker menighet, men skal likevel konfirmeres alene.

KONGELIG KONFIRMASJON: 31. august 2019 er det Prinsesse Ingrid Alexandra sin tur til å konfirmeres, men det er hun ikke den første i kongefamilien som gjør! Se bildene fra de andre kongeliges konfirmasjoner. Bilder: NTB Scanpix. Programledere: Kine Falch og Jonas Hammer. Klipp: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Hvem kommer?

Flere representanter fra de europeiske kongehusene er ventet til lørdagens konfirmasjon. På gjestelista finner vi blant andre danske kronprins Frederik (51), Spanias kong Felipe (51) og svenskenes kronprinsesse Victoria (42) - i tillegg til et godt utvalg av våre egne. Verken Ari Behn (46) eller Durek Verrett (44) står derimot på utdraget av lista som er sluppet, men kan altså likevel dukke opp.

Kong Felipe, kronprinsesse Victoria og kronprins Frederik er for øvrig blant fadderne til Ingrid Alexandra. Det er også bestefar kong Harald, tante Märtha Louise og mormor Marit Tjessem.

Konfirmanten skal bære en bunad fra Øst-Telemark under konfirmasjonen, en gave hun har fått av kongeparet. Bunaden er en rekonstruert kvinnedrakt fra tidsrommet 1800-1850, der konfirmanten selv har plukket ut delelementene til bunaden, i samråd med dronningen.

Ifølge Husflidens nettsider koster en slik bunad omtrent 61 400 kroner, noe som da inkluderer stakk, skjorte og belte. Sølv og trøye må kjøpes utenom, men det er nærliggende å tro at hun også får dette i gave.

Naturreservat

I tillegg til dette skal Asker kommune gi prinsessa nettopp en Asker-bunad i gave. Kongelige konfirmanter har tidligere pleid å bytte antrekk i løpet av dagen, og det er ikke utenkelig at vi får se avreprinsessen i et selvvalgt og mer personlig ensemble i løpet av dagen. Hun går ofte i mørke farger, så få blir nok overrasket om hun bytter til en mørk kjole etter gudstjenesten.

Regjeringens konfirmasjonsgave til prinsesse Ingrid Alexandra er for øvrig å døpe om et naturreservat på Bygdøy. Området skal hete Prinsesseåsen naturreservat, skriver NTB.

Selve konfirmasjonslunsjen foregår på Slottet fra 13-14-tida, og kan i likhet med gudstjenesten også følges direkte på Dagbladets nettsider. Er vi heldige dukker kongefamilien også opp på slottsbalkongen i løpet av dagen, men det gjenstår å se.

KONFIRMANT: 31. august skal Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres. Se kjendisenes hilsen! Video: Ruben Pedersen / Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

LES OGSÅ: Avslører kongefamiliens «hemmelige» chattegruppe

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer