Slik blir det kongelige feståret

2013 byr på brylluper, babyer og mye annen moro for de kongelige.

JUBILANTER: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit fyller begge 40 år i 2013.  Foto: All Over Press
JUBILANTER: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit fyller begge 40 år i 2013. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: Det heter seg at det nye året starter med blanke ark, men for de kongelige er en rekke begivenheter lagt inn i kalenderen allerede. Det er både babyer, brylluper og flere jubileum i vente. 

Året vi nettopp har avsluttet var kong Harald og dronning Sonjas store jubelår. Begge fylte 75 år, og ble hyllet etter noter. Men i året som nå har begynt er det kronprinsparet som skal feires. Kronprins Haakon fyller 40 år 20.juli - og bare en måned etter runder kronprinsesse Mette-Marit de 40. Kjenner vi de kongelige rett, vil dette bli behørig markert!

Hos søta bror står festlighetene i kø dette året. 15. september er det 40 år siden kong Carl Gustaf ble konge. Dette faller på samme dag som prins Daniel ble født, og dermed er det duket for to feiringer i Sverige.

De offisielle planene for Carl Gustafs 40 år som monark er foreløpig ikke kjent, men svenskene feirer aldri uten pomp og prakt!

Men den mest spennende festligheten skjer allerede 8. juni. Da gir prinsesse Madeleine og hennes Chris O'Neill gir hverandre sitt JA i Slottskyrkan, med kongelige gjester fra inn og utland.

Ikke nok med det! 2013 avsluttes med nok et svensk jubileum. Denne gangen for dronning Silvia, som fyller 70 år 23. desember. 

Man skal heller ikke se bort i fra at det kan bli nok et år med baby og forlovelse hos svenskene. Kronprinsesseparet har uttrykt at de ønsker flere barn, og vi blir ikke overrasket om det svenske hoff offentliggjør at Victoria og Daniel venter sitt andre barn i år.

Etter at Madeleine og Chris er godt gift, er det heller ikke usannsynlig at prins Carl Philip endelig forlover seg med sin Sofia. Paret er allerede samboere.

Det som derimot er sikkert, er at det er flere kongelige babyer i vente.
Hertuginne Kate venter sammen med prins William, sitt første barn til sommeren. Her vil det etter hvert også bli en dåp med mye pomp, prakt og en rekke kongelige gjester.


Det blir også fyrstelig babylykke. Prinsesse Carolines sønn, Andrea Casiraghi , og hans kjæreste Tatiana Santa Domingo bekreftet i november at de venter sitt første barn. Barnet skal være rett rundt hjørnet, og allerede til sommeren er det ventet at de da nybakte foreldrene skal gifte seg.

Og kanskje blir det flere babyer i Monaco? Fyrst Albert og fyrstinne Charlene giftet seg i 2011 - og siden da har monegaskerne ventet på at fyrstinnen skal bli gravid. Forhåpentligvis treffer de blink i 2013.

Det er ikke bare i Sverige de ser frem imot kongelig bryllup. Luxembourgs prins Felix har akkurat forlovet seg med sin vakre Claire Lademacher. Ifølge nettstedet Wort.lu vil ikke paret gifte seg i Luxembourg, men heller følge tradisjonen med å velge brudens hjemsted. Claire er født i Tyskland, men har både bodd i USA og i Sveits.
Paret har ikke avslørt verken hvor eller når de gifter seg, men det blir trolig i løpet av 2013.

Allerede nå i januar er det to europeiske monarker som har stordag. Både spanske kong Juan Carlos og nederlandske dronning Beatrix fyller 75 år. Henholdsvis 5. og 31. januar.
 
Beatrix er forøvrig den eldste som noensinne har regjert landet, og det har lenge vært spekulert i om hun trekker seg tilbake snart. I Nederland er det tradisjon for at monarken abdiserer, og ikke som i de fleste andre land, blir sittende til de dør. Hennes mor brukte Beatrix' 40-årsdag til å erklære at hun ville gå av - og kanskje kommer samme budskap fra henne selv på dagen 35 år etter?

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer