Prins Harry og hertuginne Meghan:

Slik blir deres første jul som foreldre

Det britiske hertugparet feirer sin første jul som foreldre.

FØRSTE JUL: Prins Harry og hertuginne Meghan skal feire sin første jul som en familie på tre i år. Her er de derimot avbildet i Sandringham 25. desember 2017, det første året Meghan feiret jul med kongefamilien. Foto: Alan Davidson/ REX/ NTB scanpix
FØRSTE JUL: Prins Harry og hertuginne Meghan skal feire sin første jul som en familie på tre i år. Her er de derimot avbildet i Sandringham 25. desember 2017, det første året Meghan feiret jul med kongefamilien. Foto: Alan Davidson/ REX/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om kort tid ringes julen inn for både store og små, og de kongelige er selvsagt intet unntak. Hvert år er det stor interesse rundt hvordan verdens kongefamilier skal feire høytiden, og spesielt spennende for året er hvordan hertugparet av Sussex planlegger å feire sin første jul som foreldre.

Overfor Sky News bekreftet nemlig en representant for det britiske kongehuset i november at hertuginne Meghan (38) og prins Harry (35) ikke skal feire jul med dronningen i Sandringham dette året.

- De har tilbrakt de siste to julefeiringene på Sandringham, og de kongelige høyhetene vil nå tilbringe årets høytid, som en ny familie, sammen med hertuginnens mor Doria Ragland (63), uttalte talspersonen overfor nyhetskanalen.

Paret har siden de forlovet seg i 2017 feiret kongelig jul, men skal altså ifølge uttalelsen feire første jul som foreldre et annet sted enn på familiegodset ved Norfolk.

SYV MÅNEDER: Archie Mountbatten-Windsor har allerede rukket å bli syv måneder gammel, og skal snart feire sin første jul. Her er familien avbildet under et besøk i Sør-Afrika. Foto: NTB Scanpix
SYV MÅNEDER: Archie Mountbatten-Windsor har allerede rukket å bli syv måneder gammel, og skal snart feire sin første jul. Her er familien avbildet under et besøk i Sør-Afrika. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jul i USA

Ifølge Express er avgjørelsen tatt i tråd med et mønster som tidligere er satt av andre medlemmer av kongefamilien, og har støtte fra dronning Elizabeth (93). Prins William (37) og hertuginne Kate (37) har nemlig også feiret jul utenfor Sandringham tidligere.

Hertugparet og sønnen Archie Mountbatten-Windsor (7 md.) skal ha reist til solfylte California i slutten av november for å feire Thanksgiving, men planlegger altså også å tilbringe julen der - i forbindelse med sin seks uker lange pause fra offentligheten.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, forteller at julefeiringen med hertuginnens mor trolig er godt planlagt.

- Jeg er sikker på at en rolig julefeiring med bare Meghans mor, er et helt bevisst valg. Både Meghan og Harry har fortalt at de er er inne i en vanskelig tid, og da er nok en rolig feiring å foretrekke foran en kongelig versjon med hele storfamilien samlet, forteller Vagle.

ÅPNER OPP: Hertuginne Meghan åpner opp om hvordan det har vært å få barn og gifte seg i offentlighetens søkelys. Video: ITV. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Amerikanske eller britiske tradisjoner?

Om det er amerikanske eller britiske tradisjoner prinsen og hertuginnen kommer til å adoptere nå som de er blitt foreldre, spekuleres det flittig på.

- Vi vet lite om hvordan prins Harry og hertuginne Meghan kommer til å feire sin første jul som foreldre. Men det som er sikkert, er at lille Archie kommer til å bli midtpunktet! Jeg vil tro de gjør som de fleste andre par, blander litt av begges tradisjoner, forteller Vagle.

Én ting som er sikkert, er at det vil bli en noe mer avslappet jul enn det prinsen er vant med, noe som kan virke sårt tiltrengt for dem begge.

- I og med at de skal feire med Meghans mor, og ikke kongefamilien, er det garantert mer avslappet enn hva prinsen er vokst opp med. Jeg vil tro det er nettopp derfor de har valgt å feire julen slik i år, i og med at de har gitt tydelig uttrykk for at det siste året har vært tøft for dem, sier kongehuseksperten.

STOLT PAPPA: Hertuginne Meghan og prins Harry viste frem sønnen Archie på offisiell reise til Cape Town. Video: Instagram/@sussexroyal / Rød Løper Vis mer

Mye etikette

En av de mest unike britiske tradisjonene er «Boxing Day» (26. desember, journ.anm.) - en dag som bare feires i noen få land, som vanligvis er historisk forbundet med Storbritannia.

Denne dagen pleier kongefamilien å spise kjøttpålegg og gå på fuglejakt på Sandringham, ifølge Vanity Fair. I fjor skal Harry for øvrig ha droppet den tradisjonsrike jakten for Meghans skyld.

«SKREMMENDE»: I desember 2018 ble de levende voksfigurene av hertuginne Meghan og prins Harry vist frem ved Madame Tussauds i Berlin. Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Video: NTB Scanpix / Madame Tussauds Vis mer

«Boxing Day» er gjerne mer avslappet enn julefeiringen dagen før, og er, ifølge nettstedet Why Christmas, en dag der man ofte bedriver sport eller går på salg. Mange bruker også dagen til å gi penger eller små gaver til personer som har hjulpet dem i året som er gått, for eksempel postmannen, ifølge How Stuff Works.

Gavene i kongefamilien blir derimot åpnet allerede på julaften. Ifølge People ankommer gjestene tidlig på formiddagen på julaften, der de blir servert te og en matbit. Deretter er det gavetid for familien.

- Det er mye etikette rundt julefeiringen hos dronning Elizabeth, men vi skal huske på at de også er nære familiemedlemmer som har det gøy sammen. Blant annet sies det at de gir hverandre morsomme tullegaver, og har mye moro med det på julaften. For de gir faktisk hverandre gaver den 24. desember, selv om briter heller gjør dette første juledag, forteller Vagle.

Første julegave

Tross at både julaften og første juledag fortsatt ligger foran oss, har Archie ifølge Hello! Magazine allerede fått sin aller første «julegave».

Magasinet forteller at hertugparet fikk tilsendt en julesekk brodert med «Archie Harrison» og «Baby's first Christmas», som en tidlig julegave til den kongelige babyen.

Når det gjelder mat, består både amerikansk og britisk julemiddag ofte av kalkun til hovedrett. Det er derimot forskjell på når den skal inntas. I USA er det nemlig vanlig praksis å spise julemiddagen den 24. desember, og ha en noe mindre middag første juledag.

Det er imidlertid usikkert hva slags mat hertuginnen kommer til å spise. Meghan er som kjent svært opptatt av dyrevelferd, og har i flere år viet sin tid til dyr. Hun nekter blant annet å gå i pels, og er imot jakt. Hun har ifølge Mirror også uttalt at hun trives best som veganer.

Fokus på veldedighet

Det kommer kanskje ikke sjokkerende på noen at hertuginne Meghan og prins Harry har valgt å rette oppmerksomheten mot veldedighet i forkant av denne høytiden.

Allerede første desember valgte paret å publisere bilder på Instagram av en rekke veldedige organisasjoner, ifølge Harper's Bazaar.

«Med den festlige høytiden foran oss, er det også en påminnelse om å reflektere rundt de i nød - de som føler seg ensomme, sultne, hjemløse, eller som opplever julen for første gang uten nære og kjære», skrev de, og fortsatte:

«Som en fortsettelse på vår månedlige tradisjon med å fremheve kontoer som gjør noe bra, og inspirert av 'Twelve Days of Christmas' - har vi valgt ut tolv organisasjoner som bryr seg om de i nød - spesielt på denne tiden av året».

LES OGSÅ: - Tvunget til å slette bilder av Meghan

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer