Kronprinsesse Mette-Marit fyller 46 år:

Slik blir bursdagen

Kronprinsparet følger tradisjonen.

FYLLER ÅR: Kronprinsparet tilbragte store deler av sommeren på Sørlandet i år. Mette-Marit har bursdag i dag, mens Haakon fylte år tidligere i sommer. Foto: NTB Scanpix
FYLLER ÅR: Kronprinsparet tilbragte store deler av sommeren på Sørlandet i år. Mette-Marit har bursdag i dag, mens Haakon fylte år tidligere i sommer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hele Norges kronprinsesse Mette-Marit fyller 46 år i dag, mandag 19. august.

Ifølge NTB blir det en privat feiring sammen med familien, slik også kronprins Haakon (46) pleier å feire sin fødselsdag.

Private feiringer

Kronprinsfamilien er ikke kjent for å ha store feiringer når de fyller år. Tradisjonen er et privat selskap sammen med familien. Tidligere har kronprinsessen uttalt at det ofte blir kake på sengen om morgenen.

Da Mette-Marit fylte 40 år ble det derimot holdt hagefest med over 200 inviterte gjester i Dronningparken. Det er tradisjon at det holdes gudstjeneste på Mette-Marit sin bursdag, og dette året ble den arrangert ute. Som regel holdes denne gudstjenesten i slottskapellet.

Første skoledag

Dagen i dag markerer også at prinsesse Ingrid Alexandra (15) starter på ny skole.

Prinsessen har fra 2014 til nå gått på Oslo Internasjonale skole på Bekkestua, men skal nå starte i 10. klasse ved Uranienborg skole.

BURSDAGSBARN: Mandag 21. januar 2019 fylte arveprinsessen 15 år. Se hvor mye prinsesse Ingrid Alexandra har forandret seg siden hun var liten! Vis mer

Dette er en vanlig norsk offentlig skole som prinsessen selv ønsket å gå på. Dette fortalte assisterende kommunikasjonssjef på Slottet, Sven Gjeruldsen, til Se og Hør tidligere i sommer.

Færre oppdrag

I fjor høst fikk kronprinsessen påvist sykdommen kronisk lungefibrose. Siden den tid har hun hatt langt færre offesielle oppdrag enn tidligere år.

Da sykdommen ble kjent kom det også frem at den ville begrense Mette-Marits arbeidskapasitet, og at det ville bli behov for å planlegge perioder uten noe offisielt program.

Til NRK fortalte kronprinsessen i fjor høst at hun til tross for sykdommen er optimistisk og glad for at hun har så flinke folk rundt seg.

SØRLANDSIDYLL: Kronprinsfamilien delte nye bilder av familien på sørlandsferie Foto: NTB Scanpix
SØRLANDSIDYLL: Kronprinsfamilien delte nye bilder av familien på sørlandsferie Foto: NTB Scanpix Vis mer

Familieferie

I løpet av sommeren har kronprinsfamilien ladet batteriene før høst og skolestart i både inn- og utland.

AVSLAPPENDE: Kronprins-familien koser seg på badeferie ved vannkanten i Ibiza. Foto: NTB Scanpix/Splash Vis mer

I starten av juli koste de seg med en ferie på middelhavsøya Ibiza, hvor kronprinsparet hadde med seg barna prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus (13).

Etter det Se og Hør erfarte var dette familiens første besøk på øya.

IBIZA: Kronprinsfamilien nøt varmen på den spanske ferieøya Foto: NTB Scanpix
IBIZA: Kronprinsfamilien nøt varmen på den spanske ferieøya Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kronprinsfamilien er ikke de eneste som har tatt turen til akkurat Ibiza for å koble av fra en travel hverdag. De siste årene har stjerner som Cristiano Ronaldo (34), Beyoncé (37), Orlando Bloom (42) og Justin Bieber (25) - samt prins Harry (34) og hertuginne Meghan (38) - tilbragt feriedager på øya.

Etter Ibiza-turen reiste kronprinsfamilien til Sørlandet hvor de nøt den norske sommeren. Her ferierte de på landstedet Vogts Villa på Dvergsøya.

LES OGSÅ: - Han holdt en pistol mot hodet mitt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer