Dronning Silvia:

Slår tilbake mot dronningen

Dronning Silvias utsagn får naboer til å se rødt.

REAGERER: Dronning Silvias antydning om at demens-fordommer kan ligge bak naboenes beslutning om å stoppe prosjektet SilviaBo, får nabo til å se rødt. Her med døtrene Victoria og Madeleine i 2006. Foto: Tim Rooke/ REX/ NTB
REAGERER: Dronning Silvias antydning om at demens-fordommer kan ligge bak naboenes beslutning om å stoppe prosjektet SilviaBo, får nabo til å se rødt. Her med døtrene Victoria og Madeleine i 2006. Foto: Tim Rooke/ REX/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige helg var dronning Silvia av Sverige (76) gjest i en podkast med stiftelsen Alzheimer Life, i anledning verdens Alzheimersdag.

Et av temaene som ble brakt opp i podkasten var dronningens hjertebarn, SilviaBo, et prosjekt hun hadde jobbet med i en lengre periode.

Ved Drottningholm i Ekerö bygde hun nemlig seks leiligheter, der hun ønsket at demente skulle få kunne bo med sine partnere. Prosjektet ble hyllet av flere, men naboene har imidlertid vært alt annet enn fornøyde med utbyggingen.

Det hele endte nemlig med at naboene klagde bebyggelsen inn til mark- och miljödomstolen, en domstol som tar seg av blant annet byggesaker, og skyldte på at bebyggelsen ikke passet inn i området. Saken gikk i naboenes favør, og husene er nå å betrakte som såkalte «svartbyggen» - ulovlig oppførte byggverk.

Reagerer sterkt

I ovennevnte podkast stilte journalist Henrik Frenkel spørsmål om dronningen mente at fordommer mot demens kunne ligge bak konflikten med naboene.

- Jeg tenker ofte på det. Jeg tør ikke spørre, fordi jeg mistenker at det er sånn. Det her synes jeg er veldig slitsomt, og jeg synes det er skikkelig ekkelt, var blant det hun svarte.

KJOLEDEBATT: Den svenske værmelderen Madeleine Westin har fått kritikk for kjolene hun stiller opp med når hun melder været på TV 4 i Sverige. Værsjef Eli Kari Gjengedal er klar i sin tale om hva hun synes om nabolandet vårt. Vis mer

Uttalelsen har imidlertid ikke falt i god jord hos naboene.

Aftonbladet har vært i kontakt med en av dem som var med på prosessen mot SilviaBo-prosjektet. Naboen, som også har vært i kontakt med de andre involverte, reagerer sterkt på dronningens insinuering.

- Det er en uttalelse som er forbløffende. Det har aldri vært spørsmål og diskusjon om demensomsorg. Det vi har gjort som innbyggere på Drottningholmsmalmen er å beskytte stedet med dets historiske verdier, uttaler naboen, som ønsker å være anonym, til avisen.

Allerede i 2018 skrev Aftonbladet om konflikten rundt SilviaBo. Den gang trakk byggekomiteens styreleder, Lennart Nilsson, seg i frustrasjon. Han mente nemlig at kommunestyret hadde kommet under press for å gi tillatelse til dronningens byggeprosjekt.

OMSTRIDT: Det er oppføringen av disse leilighetene som har skapt hodebry for dronning Silvia og hennes SilviaBo-prosjekt. Foto: Jimmy Wixtröm / Aftonbladet/ TT/ NTB
OMSTRIDT: Det er oppføringen av disse leilighetene som har skapt hodebry for dronning Silvia og hennes SilviaBo-prosjekt. Foto: Jimmy Wixtröm / Aftonbladet/ TT/ NTB Vis mer

Dette til tross for at utformingen av leilighetene var i strid med den nye detaljplanen, som det ble jobbet med i over ti år. Detaljplanen skulle bevare områdets unike karakter fra 1700-tallet.

Naboen påpeker at dette er en del av verdensarven til Drottningholms slott og dets omgivelser.

Handler om noe helt annet

Han legger til at det de ikke liker med bygningene er at de først og fremst er for store. I tillegg mener naboene at boligene har et tydelig inntrykk av å være kataloghus, som er ment å være produsert i masseform, noe de mener ikke passer inn på Drottningholmsmalmen.

Naboen hevder også at husene ble bygd før byggetillatelsen fikk lovlig kraft, og at hvis de hadde ventet hadde de klart å bygge om bygningene slik at de passet inn.

Naboen understreker altså at byggestriden handler om noe helt annet enn fordommer mot demens.

- Dette vitner igjen om at dronningen dessverre ikke hadde den rette rådgiveren rundt seg. Noen har påstått dette og i sin skuffelse svarer hun på et spørsmål om dette, fortsetter naboen.

Vis mer

Avisen har også vært i kontakt med det svenske hoffets informasjonssjef, Margareta Thorgren, som uttaler at hun selv var til stede under podkast-intervjuet. Hun påpeker at dronning Silvia svarte at hun ikke hadde turt å stille spørsmålet, og at det dermed ikke er noe som dronningen hevder.

Nå har Silvia Foundation laget en ny søknad om byggetillatelse slik at visjonen om demensboliger kan bli en realitet. I den nye søknaden er imidlertid størrelsen og fasadene på hjemmene tilpasset resten av miljøet.

LES OGSÅ: Slaktes for dette

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer