Kronprinsesse Victoria:

Slaktes etter dette

Norsk veterinær med klar oppfordring.

NYTT FAMILIEMEDLEM: Den svenske kronprinsessefamilien delte blant annet dette bildet på mandag og avslørte at de hadde fått valp. Det ga fart til en heftig diskusjon. Foto: Sara Friberg / Det kongelige hoff
NYTT FAMILIEMEDLEM: Den svenske kronprinsessefamilien delte blant annet dette bildet på mandag og avslørte at de hadde fått valp. Det ga fart til en heftig diskusjon. Foto: Sara Friberg / Det kongelige hoff Vis mer
Publisert

Det florerer av meninger om hvordan man bør gå frem hvis man skal kjøpe hund, og ikke minst finnes det flere hundre hunderaser å velge mellom. Valget kan virke nesten umulig for mange, mens enkelte har en helt klar formening om hva slags hund de er ute etter.

I helgen avslørte den svenske kronprinsessefamilien at de har fått valp, en liten Cavapoo ved navn Rio. Den lille, brune valpen sjarmerer nok mange i senk, og har bodd på Haga slott en ukes tid.

Bildene som er delt av ham er tatt av kronprinsesse Victoria selv og en fotograf på Slottet, og har fått enorm oppmerksomhet i kommentarfeltet på Instagram.

Mange skriver at de smelter over hvor skjønn den lille valpen er, men det er ikke bare fryd og gammen over kronprinsessefamiliens nye familiemedlem.

«Søt liten valp, men er skuffet over kronprinsesseparet vårt som kjøper en blandingshund når det finnes så mange bra oppdrettere i Sverige. Sjekk ut den svenske kennelklubben», skriver en, ifølge den svenske avisen Hänt.

Denne kommentaren skal ha gitt grobunn for en rekke negative meldinger som har kommet mot parets valg av hund. Cavapoo er nemlig en hund blandet av rasene Cavalier King Charles Spaniel og puddel.

Delte meninger

«Holder med dere. Hvorfor kjøpe en blandingshund og oppmuntre til det? Jeg er skuffet over kronprinsessen vår», skriver en annen, mens en tredje skriver:

«Viktig at personer i en så offentlig posisjon er nøye på hvordan man velger og hvilke signaler man gir. I dette tilfellet har de mislykkes totalt».

Til tross for at mange åpenbart er negative til kronprinsessen og familiens valg, er det flere som tar dem i forsvar. Flere skriver at prins Daniel er allergisk og at dette kanskje er den rasen som passer dem best.

«Kanskje er det en venn av familien som har mammaen eller pappaen til deres hund? Vi kan fortsette å spekulere i uendeligheten om hvorfor de valgte akkurat denne hunden, men de må ha ment at denne passer best for deres familie», skriver en.

LABRADOODLE: Vår egen kronprinsfamilie har hundene Muffins Kråkebolle og Milly Kakao. Begge blandet av labrador og puddel. Foto: NTB Scanpix
LABRADOODLE: Vår egen kronprinsfamilie har hundene Muffins Kråkebolle og Milly Kakao. Begge blandet av labrador og puddel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«De har funnet en hund de liker. Den er født og skal få et hjem, og den kommer til å få det kjempegodt hos dem. Det er deres valg», skriver en annen.

Den norske veterinæren Trude Mostue, som i dag jobber som sjefsveterinær for det digitale veterinærselskapet FirstVet, sier til Se og Hør at hun skjønner at mange reagerer når det velges blandingshunder.

- Må sjekkes nøye

- De som reagerer mest er de som driver oppdrett av renrasede hunder, som bruker tid på utstilling, helseundersøkelser og avlsarbeid. Mange mener det da blir feil å krysse to raser uten kjent stamtavle og helsehistorikk for så å selge dem for høye summer, forklarer hun, og fortsetter:

- Dette er en uendelig diskusjon om «designhunder» som jeg kaller det, og oppdrettere reagerer på at disse blir solgt som nye «raser» og for store summer. Dette tiltrekker mange opportunister som vil tjene penger på folks naivitet.

VETERINÆR: Trude Mostue og valpen Cash i fjor. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VETERINÆR: Trude Mostue og valpen Cash i fjor. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Mostue påpeker riktignok at man helt fint kan blande hunder, men at det er flere problemer man må ta stilling til. For mens en renrase får stamtavle og det vil være mulig å spore gemytt og helse langt tilbake i tid, er ikke dette noe som alltid følger blandingshunder. Hvem som helst kan egentlig blande sin puddel med naboens hund.

- Jeg føler at forventningene til blandingsvalpene ofte er i utakt med hva folk faktisk kjøper, sier hun, og fortsetter:

- Det spiller ikke noen rolle hva slags hund du kjøper, blanding eller ren rase, så lenge du gjør et bra forarbeid. Uansett hva slags hund du vurderer, så må du sjekke avlsdyrenes sykdomshistorie og gemytt. Helst bakover i generasjoner.

- Jeg synes spesielt helse er viktig, og som ny valpekjøper gjelder det å stille de riktige spørsmålene til oppdretter. Har avlsdyrene hatt kroniske eller arvelige sykdommer? Puddel krysset med Yorkshire Terrerier (Yorkipoo, journ.anm.) for eksempel - begge rasene kan ha arvelige patella-problemer, og man kan ende opp med en valp med store problemer med kneskål som må opereres, sier hun videre.

KJENDISHUNDENE: Kjendisene er som folk flest; de elsker dyrene sine. Her er noen av dem som gjør det lille (!) ekstra for sine firbeinte venner. Video: Rød Løper Vis mer

Blandet siden 70-tallet

Ifølge Mostue er det ikke noe galt i å blande to renraser så lenge de er friske, og om man gjør de nødvendige helseundersøkelsene. Valpekjøpere kan kjøpe hva de vil, men hun promoterer kunnskapsbaserte valg fremfor alt. Det viktigste å vite er at selv om det er dyrt, er det ikke alltid best. Det gjelder både hunderaser og ting.

Veterinæren påpeker at puddel ofte blir brukt til å blande med, og allerede på 70-tallet ble de første labradoodlene laget. Disse skulle i utgangspunktet være hunder som svaksynte som var allergiske kunne bruke i hverdagen.

HELSA FØRST: Trude Mostue påpeker hvor viktig det er å undersøke nøye når man er på valpejakt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HELSA FØRST: Trude Mostue påpeker hvor viktig det er å undersøke nøye når man er på valpejakt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Samtidig er det ikke riktig at dersom man krysser en ikke-røyter med en rase som røyter, så blir avkommet alltid allergivennlige.

- Formålet ved blanding av puddel kan for mange være at de ønsker en ikke-røytende hund, som for eksempel ved Cavapoo. Da må man tenke på at King Charles røyter, mens puddel ikke gjør det. Det kan resultere i at halvparten av avkommet kanskje røyter likevel. Spesielt på hybridvalper, krysninger av to renraser, forklarer Mostue.

Fikk valper

Her til lands har vårt eget kronprinspar to blandingshunder, labradoodlene Muffins Kråkebolle og Milly Kakao. Sistnevnte flyttet inn hos kronprinsfamilien i 2009 da hun var en valp på bare fire måneder, og er blanding mellom labrador og puddel.

Fire år senere, sommeren 2013, fikk hunden ni valper hvorpå kronprinsfamilien beholdt den ene - som fikk navnet Muffins Kråkebolle.

MOR OG DATTER: Kronprinsfamilien har to labradoodler. Her i Uvdal i 2016. Foto: Slottet
MOR OG DATTER: Kronprinsfamilien har to labradoodler. Her i Uvdal i 2016. Foto: Slottet Vis mer

Da det for over ti år siden ble kjent at kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit skulle få den aktuelle rasen ble de oppfordret til å revurdere valget.

- Det er ikke ment som kritikk, men vi mener at kronprinsparet kanskje bør ta en tur i tenkeboksen før de tar en endelig beslutning, sa formann i Norsk Puddelklubb, Tone Bekkåsen Fischer, til VG den gang.

I et brev til kongehuset hevdet puddelklubben at de er redd for en moterase som tiltrekker seg useriøse aktører som avler frem valper hvor det ikke er fokus på verken helse eller riktig oppdrett.

LES OGSÅ: Derfor flytter de etter ni år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer