Prins Harry:

Slakter familien

I et nytt intervju med ITV anklager prins Harry det britiske kongehuset for å ikke ha stilt opp for hertuginne Meghan.

ANKLAGER KONGEHUSET: Prins Harry snakker ut i et stort intervju med den britiske TV-kanalen ITV. Foto: Frank Augstein/ AP
ANKLAGER KONGEHUSET: Prins Harry snakker ut i et stort intervju med den britiske TV-kanalen ITV. Foto: Frank Augstein/ AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken kommer prins Harry (38) selvbiografi «Spare». Flere detaljer fra boken har allerede blitt lekket ut, selv om boken ikke blir offentliggjort før tirsdag.

Boken inneholder flere anklager mot den britiske kongefamilien for hvordan de tok imot hertuginne Meghan som Harrys ektefelle.

Søndag kveld ga prins Harry (38) to store intervju til den britiske TV-kanalen ITV og amerikanske CBS, i forbindelse med selvbiografien hans «Spare» som kommer i bokhyllene tirsdag. Der kommer han med en rekke avsløringer.

AVSLØRINGER: Prins Harry slipper sin selvbiografi «Spare». Der kommer det flere avsløringer. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Ingen kontakt

Under intervjuet med CBS avslører prins Harry at han ikke har snakket med broren sin Prins William (40) «på en stund».

- Men jeg ser frem til at vi kan finne roen, sier han og legger til at han heller ikke har kontakt med faren sin, Kong Charles (74).

På spørsmål om han tror det er mulig for at familien kan forsones etter han har kommet med så mange anklager, understreker 38-åringen at det er opp til dem.

HARRY OG MEGHAN: Slik vil dokumentaren påvirke kong Charles og det britiske folk. Video: Netflix Vis mer

- Trist

Se og hørs kongehusekspert Caroline Vagle mener at prinsens avsløringer ikke gagner noen.

- Det som overrasker meg aller mest med både boken og intervjuene er hvor privat prins Harry er. Han tar oss virkelig med innenfor slottets fire vegger, og vi får vite langt mer enn jeg har lyst å vite, forteller hun og legger til:

- Jeg blir aller mest trist. Det er åpenbart en mann som ikke har hatt det bra, og jeg tenker det er synd at han føler at dette er eneste måte å løse det på.

Vagle mener derfor at det hadde vært lurt for prins Harry gi seg med avsløringene etter Netflix-dokumentaren, «Harry & Meghan, som hadde premiere for en måned siden.

FALSKT: Flere har reagert på bildebruken i traileren til Netflixs dokumentar om prins Harry og hertuginne Meghan. Video: Netflix/Dagbladet. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

- Det faktum at han drar inn familien så til de grader i boken, uten at de får forsvart seg, er uheldig. Vi må derfor huske på at dette bare er hans versjon.

Vagle tror dermed at britene nå er lite imponert over prinsen, noe som kan komme til hans far, kong Charles, fordel.

- Folk synes rett og slett synd på den ferske monarken fordi han må stå i dette. Harry sier han ønsker faren og broren tilbake, men det spørs vel om dette er den lureste måten å gjøre det på? Jeg tviler sterkt på at han kommer nærmere en forsoning på denne måten.

Nye detaljer

Forrige uke ble det lekket flere detaljer fra «Spare» - som at han skal ha brukt ulovlige rusmidler, at han debuterte seksuelt med en eldre kvinne bak en pub og at han drepte 25 personer i Afghanistan som britisk helikopterpilot.

MEGHAN OG HARRY: Prins Harry og Meghan Markle er produsenter for den nye Nelson Mandela-inspirerte dokumentarserien «Live to Lead». Video: Netflix Vis mer

Det kom også frem detaljer om en fysisk slåsskamp med broren og tronarving, prins William. Det skrev den britiske storavisen The Guardian.

Konfrontasjonen skal ha skjedd hjemme hos prins Harry i London i 2019, og han sier prins William kalte hertuginne Meghan, Harrys kone, for «vanskelig, uhøflig og ufølsom». Deretter skal William ha gått til fysisk angrep på han.

- Det hele skjedde så fort. Han tok meg i kragen, rev i halskjedet mitt og slo meg i bakken, skriver prins Harry.

Under søndagens intervju med journalist Anderson Cooper (55) delte han nye detaljer om slåsskampen, ifølge People.

KLEINT: Det gikk ikke helt etter planen da Meghan skulle overrekke et trofé til prins Harry og hans lagkamerater. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

- Det var en oppbygging av frustrasjon, fra hans side, tror jeg. Det var på et tidspunkt hvor han ble fortalt visse ting av folk på kontoret hans. Og samtidig konsumerte han mye av historier fra tabloidpressen.

Videre forteller 38-åringen at brorens frustrasjon vokste og vokste.

- Han ropte til meg og jeg ropte tilbake til ham. Det var ikke hyggelig, det var ikke hyggelig i det hele tatt. Han klikket og han dyttet meg i gulvet.

I etterkant skal William ha sagt unnskyld.

- Det var en ganske ekkel opplevelse, innrømmer prinsen.

- MOTBYDELIG: En gruppe briter Dagbladet snakket med på gaten i London, etter dronning Elizabeths begravelse, var ikke nådig i kritikken av sine egne medier. Vis mer

Anklager kongefamilien

I ITV-intervjuet anklager også prinsen den britiske kongefamilien for å ikke forsvare hans kone Meghan etter publiseringen av Clarkson-spalten.

I desember gikk Jeremy Clarkson (62), kjent fra programmet «Top Gear», ut mot hertuginne Meghan (41).

I en avisspalte i The Sun skrev Clarkson blant annet at han forakter hertuginnen og at han drømmer om at folk skal kaste «ekskrementer» på henne på gaten.

Ikke lenger etterpå gikk avisen ut og beklaget seg, og fjernet spalten fra sine nettsider. I ettertid har også Clarkson lagt seg flat for sine uttalelser mot hertuginnen.

GLEMTE SEG: Prins William glemte i et kort sekund hva kongelig protokoll er. Video: AP Vis mer

- Verden ber om en form for kommentar fra monarkiet. Men stillheten er øredøvende, for å si det mildt, sier 38-åringen om The Sun-artikkelen og legger til:

- Alt som har med min kone å gjøre, de har ikke sagt en eneste ting etter seks år.

Prinsen sammenlignet fraværet på et kongelig svar med en hendelse som skjedde bare tre uker tidligere, etter et møte i Buckingham Palace mellom Lady Susan Hussey (83) og veldedighetsleder Ngozi Fulani (62).

Fulani var gjest på et arrangement arrangert av dronning Camilla (75), hvor Lady Hussey spurte gjentatte ganger om «hvor hun egentlig var fra». Noe som fornærmet Fulani, og klagde derfor på oppførselen til Hussey.

ÅPNER OPP: Denne opptredenen med Taylor Swift og Bon Jovi har satt spor hos Prins William. Vis mer

Kontroversen førte til en rask unnskyldning fra kongehuset. Prinsen peker dermed på kontrasten på kongehusets behandling av Fulani og hertuginnen.

Det britiske kongehuset har så langt ikke kommentert alle opplysningene og anklagene i boken til prins Harry.

LES OGSÅ: - Graver seg dypere ned

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer