Kronprins Frederik 50 år:

Slagsmål under kronprins Frederiks bursdagsfeiring

Ikke alt gikk etter planen under danske kronprins Frederiks jubileumsfeiring.

GIKK OVER STOKK OG STEIN: I dag fyller danskenes kronprins Frederik 50 år. Det ble markert med en folkefest, som ikke gikk helt etter plane. Her hilser jubilanten på folket sammen med kronprinsesse Mary i formiddag. Foto: NTB Scanpix
GIKK OVER STOKK OG STEIN: I dag fyller danskenes kronprins Frederik 50 år. Det ble markert med en folkefest, som ikke gikk helt etter plane. Her hilser jubilanten på folket sammen med kronprinsesse Mary i formiddag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I anledning sin 50-årsdag ble danskenes kronprins Frederik feiret med brask og bram i København lørdag.

I ettermiddag hadde flere hundre dansker samlet seg på plassen utenfor Amalienborg slott for å få et glimt av jubilanten, og hans familie, på slottsbalkongen. De danske kongemedlemmene viste seg for folket, også med hest og vogn i gatene, før festen fortsatte inne på Amalienborg slott.

Blant de oppmøtte var det enkelte som ikke ønsket å ta del i feiringen av bursdagsbarnet. Tvert imot.

MANGE OPPMØTTE: Flere hundre hadde møtt opp foran Amalienborg slott med flagg og pappkroner for å hylle sin tronarving. Foto: NTB Scanpix
MANGE OPPMØTTE: Flere hundre hadde møtt opp foran Amalienborg slott med flagg og pappkroner for å hylle sin tronarving. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Møtt med vold

Danske Ekstra Bladet skriver at også fire medlemmer av aktivistgruppa Ung Republik, som ønsker å avskaffe kongehuset, hadde møtt opp på slottsplassen i ettermiddag. Det var ikke populært.

- Vi hadde med et budskap som ikke akkurat falt i god jord hos rojalistene (tilhengere av kongehuset), forteller nestlederen i aktivistgruppa, Magnus Sæbye, til Ekstra Bladet.

Ung Republik skal ha dukket opp i folkemengden med diverse plakater, som inneholdt slagord som «Avskaff kongehuset» og «Frederik som president». Ifølge avisen svarte rojalistene med å skrike, rive i stykker plakatene og banket løs på Ung Republik-medlemmene med plakat-pinnene.

Tumultene endte med at de fire aktivistene til slutt valgte å forlate slottsplassen.

HÆLA I TAKET: De danske kongemedlemmene vinket til folket i formiddag. Samtidig pågikk det dramatikk i folkemengden. Foto: NTB Scanpix
HÆLA I TAKET: De danske kongemedlemmene vinket til folket i formiddag. Samtidig pågikk det dramatikk i folkemengden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg følte meg utrygg, og sa til han ene jeg sto med: «Vi må gå før det kommer en knyttneve gjennom lufta», forteller nestlederen, som legger til at angrepet «er et brudd på ytringsfriheten».

- Bør få komme til orde

Aktivistgruppa har fortsatt ikke bestemt om de vil anmelde forholdene til politiet.

- Kongehuset er et omdiskutert emne. Rojalistene skal få mene hva de vil, men alle bør få komme til orde i debatten, og ikke møtes med vold, sier Magnus Sæbye.

En undersøkelse fra 2012 viser at danskene slutter helt og fullt opp om monarkiet, da knappe 12 prosent mener at Danmark bør bli republikk. 30 prosent mener riktignok, i en måling som ble gjennomført i år, at dronning Margrethe bør abdisere og overlate jobben til kronprins Frederik.

Det danske kongehuset har ikke kommentert knuffingen som pågikk utenfor Amalienborg slott i ettermiddag.

BLIDE: Det danske kronprinsparet sendte hverandre kjærlige blikk på slottsbalkongen. Foto: NTB Scanpix
BLIDE: Det danske kronprinsparet sendte hverandre kjærlige blikk på slottsbalkongen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Flere kongelige var invitert til festlighetene i kveld, deriblant vårt eget kronprinspar. Også svenske kronprinsesse Victoria og ektemannen, det svenske og nederlandske kongeparet, og prins Joachims ekskone Alexandra tok del i feiringen.

Dronning Margrethe var blant dem som talte til sønnen under middagen. Se flere bilder under:

PÅ FEST: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon var på plass på Amalienborg slott. Foto: NTB Scanpix
PÅ FEST: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon var på plass på Amalienborg slott. Foto: NTB Scanpix Vis mer
PÅ FEST: Det svenske kronprinsparet. Foto: NTB Scanpix
PÅ FEST: Det svenske kronprinsparet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
PÅ FEST: Dronning Silvia og kong Carl Gustav. Foto: NTB Scanpix
PÅ FEST: Dronning Silvia og kong Carl Gustav. Foto: NTB Scanpix Vis mer
BLE FEIRET: Det danske kronprinsparet var elegant antrukket foran sin egen festmiddag. Foto: NTB Scanpix
BLE FEIRET: Det danske kronprinsparet var elegant antrukket foran sin egen festmiddag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
HOLDT TALE: Dronning Margrethe talte for sønnen sin under festmiddagen. Foto: NTB Scanpix
HOLDT TALE: Dronning Margrethe talte for sønnen sin under festmiddagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
GOD MAMMAKLEM: Dronning Margrethe gir sønnen sin en varm klem etter talen. Foto: NTB Scanpix
GOD MAMMAKLEM: Dronning Margrethe gir sønnen sin en varm klem etter talen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vanskelige ungdomsår

I forbindelse med 50-årsdagen fikk danskene nylig et unikt innblikk i livet til sin tronarving, i form av den danske dokumentaren «Min vej», der han blant annet snakket om noen tøffe ungdomsår.

- Å bli utpekt på forhånd til å overta et land var for meg mystisk, fortalte han blant annet.

49-åringen ytret videre at det var svært få med konkrete svar å forholde seg til, annet enn hans egen foreldre. Han tok derfor på seg oppgaven selv, ved å observere sin mor og far i aksjon på offisielle oppdrag og ellers i hverdagen. Kronprinsen deltok selv i offisielt arbeid fra ung alder, som arveprinser rundt om i Europa også er kjent for å ha gjort.

Usikkerheten satt likevel lenge i ham.

- Trodde livet ville ta slutt

- Rundt min egen 18-årsdag var jeg veldig usikker. Jeg trodde at livet mitt ville ta slutt. Nå måtte jeg plutselig oppføre meg fullblodsvoksen, noe som var veldig ubehagelig, forklarer han og fortsatte:

- Samtidig kunne ingen fortelle meg hva eller hvordan ting skulle gjøres. Man levde i en underlig, vektløs tilstand.

I dag har han selv fire barn, alle med kronprinsesse Mary. Hans eldste er prins Christian (12), som etter nåværende danske regler er nummer to i tronfølgen. Kronprinsen ønsker at hans egen sønn skal sitte igjen med et annet inntrykk av rollen som kongelig enn det han har selv.

- Når min sønn spør hvordan det er, skal jeg svare ham rett ut hele veien. Jeg vil si til ham at det ikke er noe å frykte, forklarte kronprinsen.

LES OGSÅ: Har levert kvitteringer for 48 millioner

KONGELIG BÅTTUR: I formiddag tok Kongeskipet Norge jubilantene og deres gjester på mini-cruise i Oslofjorden. Video: Marie Røssland Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer