Dronning Elizabeths gravferd:

Skjulte detaljer på kisten

Blomstene på dronningens kiste har en helt spesiell betydning.

DETALJ: Det er flere skjulte budskap i blomstene på kisten til dronning Elizabeth. Foto: Ben Stansall/Pool via AP/NTB
DETALJ: Det er flere skjulte budskap i blomstene på kisten til dronning Elizabeth. Foto: Ben Stansall/Pool via AP/NTB Vis mer
Publisert

Det er litt over en uke siden den triste nyheten om at dronning Elizabeth er død, 96 år gammel. Kisten hennes ligger for øyeblikket i Westminster Hall i London, og vil bli der til hennes begravelse mandag.

Dronningens kiste har blitt utsmykket med flere blomster siden hennes bortgang 8. september.

Blomstene er imidlertid ikke tilfeldig utvalgt, og hver blomsterhyllest har en spesiell betydning.

ENGLAND: Kong Charles takker for kondolansene etter sin mor dronning Elizabeth IIs død. Video: Reuters Vis mer

Æret prins Philip

Dronningen sovnet inn på Balmoral slott i Skottland, og 12. september ble kisten hennes fraktet langs Royal Mile i Edinburgh. Kisten var utsmykket av blomster for reisen, og kongefamilien opplyste på Twitter at flere av blomstene i blomsterkransen ble samlet fra monarkens eiendom ved Balmoral.

Det er imidlertid enda en ting som vekket oppmerksomhet ved disse blomstene, nemlig at det ser ut til at blomstene også var valgt ut til ære for dronningens ektemann gjennom mange år, prins Philip, som gikk bort i fjor.

Det var nemlig dronningen selv som personlig valgte ut blomster til hans kiste, ifølge Hello! Magazine, og denne kransen sto blant annet av sukkerertblomster, som skal representere avskjeder og avganger. Den samme blomsterarten ble brukt i kransen som ble lagt på dronning Elizabeths kiste.

GÅR VIRALT: Hertuginne Kate forteller hvordan sønnen Louis (4) reagerte på beskjeden om oldemorens dødsfall. Vis mer

Uskyld og ærbødighet

Også 14. september, under prosjesjonen hvor dronningens kiste ble fraktet fra Buckingham palace til Westminster Hall i London hadde kistens ikledning en større betydning enn hva man kan se ved første øyekast.

Kisten var ikledd det kongelige flagget til Storbritannia. I tillegg sto Imperial state crown - en av Storbritannias kronjuveler, som symboliserer monarkens suverenitet - på en fløyelspute på kisten, og det var plassert en blomsterkrans ved siden av kronen.

IMPERIAL STATE CROWN: I tillegg til kronen, var kisten dekorert med flagg og helst spesielle blomster. Foto: Shutterstock editorial/NTB
IMPERIAL STATE CROWN: I tillegg til kronen, var kisten dekorert med flagg og helst spesielle blomster. Foto: Shutterstock editorial/NTB Vis mer

Også denne blomsterkransen besto av planter fra royale eiendommer. I følge The Independent var lavendelen i kransen fra Windsor og furuen var fra hagene i Balmoral.

Videre besto kransen av blant annet hvite roser. Tradisjonelt sett anses nettopp hvite blomster for å symbolisere uskyld, ærbødighet og ydmykhet.

Dronning Elizabeths kiste befinner seg foreløpig i Westminster Hall og kan besøkes 24 timer i døgnet fram til begravelsen på mandag. Dronningens kiste er lukket for anledningen.

Begravelsen finner sted mandag klokka 12 norsk tid i kroningskirken Westminster Abbey i London.

LES OGSÅ: Dronningens liv i bilder

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer