Dronning Margrethe og prins Henrik

- Skjuler sannheten om Henrik

Folket får ikke vite om prinsens siste ønske ble oppfylt

SISTE HEMMELIGHET: Dronning Margrethe og prins Henrik giftet seg i 1967, og har siden vært Danmarks kanskje mest populære par. Prinsen sovnet inn tidligere i år, og etterlot dronningen som enke. Nå vil hun ikke, via kongehuset, fortelle om hun har oppfylt ektemannens siste ønske. Foto: NTB scanpix
SISTE HEMMELIGHET: Dronning Margrethe og prins Henrik giftet seg i 1967, og har siden vært Danmarks kanskje mest populære par. Prinsen sovnet inn tidligere i år, og etterlot dronningen som enke. Nå vil hun ikke, via kongehuset, fortelle om hun har oppfylt ektemannens siste ønske. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 13. februar i år sovnet prins Henrik av Danmark inn. Han ble 83 år gammel, og døde som følge av en forverret helsetilstand dagene i forveien. I 2017 ble det kjent at prinsen hadde blitt dement, og derfra gikk det raskt nedover for den folkekjære skikkelsen.

Den 20. februar ble prinsen bisatt fra Christiansborg Slotskirke i København med en seremoni som varte i omtrent 45 minutter. Familien var til stede og sto rakrygget utenfor kirken da bilen med Henriks kiste ble kjørt vekk.

Før han avgikk ved døden, ytret den franskfødte prinsgemalen at han hadde et spesielt siste ønske. Han ønsket nemlig å få asken sin spredd forskjellige steder.

Den ene delen skulle spres rundt i danske farvann, mens den andre skulle settes ned ved Fredensborg Slot - der han tilbrakte så mange av sine leveår. Det var en kontroversiell avgjørelse.

MISFORNØYD: Franskfødte prins Henrik av Danmark er misfornøyd med sin kone, nemlig dronningen. Manglende likestilling i forholdet gjør at prinsen nå ønsker å gå i mot tradisjonen om å gravlegges ved siden av hverandre. Foto/Video: NTB Scanpix, AP, ATP og Reuters Vis mer

- Sette punktum

Det er derimot ingen som vet om det har skjedd ennå. Danske Se og Hør skriver at kongehuset nekter å fortelle om dronning Margrethe (78) eller noen andre i familien har tatt den avdøde prinsens siste ønske på alvor.

Selv om det har gått fire måneder siden bisettelsen, og derfor også trolig fire måneder siden prinsens lik ble omgjort til aske, holder de kortene tett til brystet. Normalt blir en urne klar til å settes i jorden allerede en ukes tid etter en bisettelse, men vi vet ikke om hvordan ting har fungert etter Henriks dødsfall.

Slottet mener på sin side at den avdøde prinsens aske er en sak av privat karakter, og kommer derfor ikke til å fortelle sannheten til folket - verken nå eller senere.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

Den danske kongehuseksperten Søren Jakobsen kaller avgjørelsen for rystende, og mener det er dronning Margrethes siste forsøk på å lukke munnen på ektemannen.

I årene før han døde, ga han henne nemlig «grå hår» på grunn av sine uttalelser om det ene og det andre.

Ønsket om å bli kremert var hans siste store kampsak, som i kongelig kontekst er kontroversielt fordi de tradisjonelt sett begraves alle sammen. Det var også kontroversielt fordi han ikke ønsket å ligge begravet ved siden av sin egen kone i Roskilde Domkirke - der en gravplass til spinnville 30 millioner danske kroner ventet på dem.

- Jeg tror dronningen vil sette et punktum, og lukke et pinlig kapittel i stillhet. sier eksperten til danske Se og Hør.

HOLDER MUNN: Dronning Margrethe og prins Henrik var gift i flere tiår, og hadde et flott liv sammen. Likevel holder dronningen den siste detaljen tett til brystet foreløpig. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
HOLDER MUNN: Dronning Margrethe og prins Henrik var gift i flere tiår, og hadde et flott liv sammen. Likevel holder dronningen den siste detaljen tett til brystet foreløpig. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix Vis mer

En annen mulig grunn til at dronning Margrethe og kongehuset ikke svarte på danske Se og Hørs spørsmål, kan være hennes helsetilstand.

Hun har den siste tiden hatt vondt i ryggen, og har derfor avstått fra flere offisielle oppdrag. Helsetilstanden er derimot ikke nevnt av det danske magasinet som noe årsak.

Nytt dødsfall

At det har vært et tøft år for dronningen, er ingen ukjent sak. I februar mistet Margrethe ektemannen gjennom 51 år, noe som definitivt har etterlatt et tomrom i tilværelsen.

I slutten av juni kunngjorde også kongehuset at kusinen til dronningen, prinsesse Elisabeth av Danmark, hadde sovnet inn.

- Klokken 18:15 sovnet hennes høyhet prinsesse Elisabeth inn etter lang tids sykdom. Prinsessen var omgitt av sin nærmeste familie, het det i pressemeldingen.

Det er imidlertid ikke bare sykdom og dødsfall som har preget det danske kongehuset i år.

I mai ble årsregnskapet for 2017 offentliggjort, som viser at det er blitt brukt langt mer penger enn det som kom inn fra staten. Kongehuset mottok 104,5 millioner kroner i apanasje i fjor.

«Underskuddet kan tilskrives de ekstraordinære utgiftene som kongehuset har hatt det siste året», het det i en pressemelding fra det danske kongehuset, ifølge Ekstra Bladet.

- Pleie og omsorg

Tallene viste at underskuddet havnet på totalt 2,8 millioner danske kroner. Det tilsvarer om lag 3,6 millioner norske kroner.

Det var spesielt en økning i lønns- og personalkostnader som brakte tallene i minus. I fjor ble det brukt 56,96 millioner danske kroner på ovennevnte post, som er en økning på syv millioner kroner sammenlignet med 2016.

KONGELIG BÅTTUR: I formiddag tok Kongeskipet Norge jubilantene og deres gjester på mini-cruise i Oslofjorden. Video: Marie Røssland Vis mer

Dette skyldes blant annet utgifter i forbindelse med prins Henriks sykdomsforløp.

Prinsens helsetilstand forverret seg som kjent kraftig i tida før han døde. Han hadde fått påvist demens, og det ble funnet en godartet svulst i hans venstre lunge i slutten av januar.

LES OGSÅ: Dronning Maxima i sorg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer