Skilsmissene har stått i kø for Elizabeths barn

William og Kate har mye å leve opp til før bryllupet...

SKANDALEFAMILIE: Av dronning Elizabeths fire barn er det bare prins Edward (bakerst til høyre) som ikke har skilt seg. På bildet er fra venstre prins Charles, dronning Elizabeth og prins Philip på første rad, prins Andrew, prinsesse Anne og prins Edwa Foto: Scanpix
SKANDALEFAMILIE: Av dronning Elizabeths fire barn er det bare prins Edward (bakerst til høyre) som ikke har skilt seg. På bildet er fra venstre prins Charles, dronning Elizabeth og prins Philip på første rad, prins Andrew, prinsesse Anne og prins Edwa Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se bildespesial av britenes kongelige ekteskap og skilsmisser nederst i saken!

SEHER.NO: En hel verden teller ned til det storslagne bryllupet mellom prins William og Kate Middleton i Westminster Abbey i London, 29. april i år.

I Storbritannia herjer allerede bryllupsfeberen blant folket, med diverse souvernirer og memorobilia knyttet til forestående bryllupet.

William og Kates bryllup blir omtalt som et friskt pust i den britiske kongefamilien, som har slitt med populariteten de siste årene.

Og kongefamilien kan nok trenge et innslag av offentlig forelskelse og romantikk. Av dronning Elizabeths fire barns ekteskap, har tre av dem endt i skilsmisser, noe som anses som en skandale i kongelige kretser. 

En av historiens mest omtalte havarerte ekteskap er mellom Williams foreldre, Charles og Diana. 

Prinsen av Wales giftet seg med den unge skjønnheten Lady Diana Spencer i det som ble kalt et eventyrbryllup i St. Pauls Cathedral 29. juli 1981.

Etter planen skulle Diana ha blitt den fremtidige dronningen av England, men bare få år etter bryllupet ble det tydelig for en hel verden at tronfølgerparet hadde alvorlige ekteskapsproblmer.

Ifølge forfatteren av prins Charles' offisielle biografi, Jonathan Dimbleby, gjenopptok Charles romansen med den mye omtalte ungdomskjæresten Camilla Parker Bowles i 1986, noe Diana selv snakket åpent om i et BBC-intervju i 1994.

- Det var tre av oss i ekteskapet, så det var nokså trangt, sa Diana i det kontroversielle intervjuet.

Og den kongelige affæren ble for alvor en kongelig skandale da opptak av intime samtaler mellom Charles og Camilla fra 1989 offentliggjort i britiske tabloidaviser i 1992. I desember samme år kunngjorde prins Charles og prinsesse Diana at de skulle separeres.

Men det var ikke bare Charles som sto for de utenomekteskaplige affærene. I Dianas BBC-intervju i 1994 innrømmet prinsessen av Wales at også hun hadde vært utro med offiseren James Hewitt.

- Ja, jeg beundret ham. Ja, jeg var forelsket i ham, uttalte Diana i 1994.

Charles uttalte på sin side under et intervju med BBC samme år at ekteskapet hadde brutt sammen, og at de begge hadde prøvd.

28. august 1996 ble skilsmissen mellom Charles og Diana et faktum.


Etter skilsmissen ble Diana kjæreste med Dodi Al Fayed. De to skal ha forlovet seg kort tid før en hel verden ble rystet da paret omkom i en tragisk bilulykke i Paris 31. august 1997.

To år etter Dianas død, i 1999, opptrådte Charles og hans tidligere elskerinne Camilla Parker Bowles sammen offentlig for første gang.

Den 9. april 2005 giftet prins Charles og Camilla seg borgerlig, og prinsens nye kone fikk tittelen hertuginnen av Cornwall.

Dronning Elizabeths nest eldste sønn Prins Andrew giftet seg med Sarah Ferguson 23. juli 1986.

Paret oppnådde stor popularitet verden over, men i 1991 skled paret fra hverandre.

Mens Andrew var borte på militære eller kongelige plikter, ble Sarah ofte observert i selskap med andre menn. Blant annet ble hun avbildet i het omfavnelse med den amerikanske mangemillionæren Steve Wyatt.

19. mars 1992 annonserte Andrew og Sarah at de skulle separeres, og 23. mai 1996 ble skilsmissen offisiell.

Etter skilsmissen ble Sarah fratatt sin tittel Hennes Kongelige Høyhet, og degradert til til Sarah, hertuginne av York.

Sarah begynte å gjøre business av sin hertuginne-tittel. Blant annet ledet hun sitt eget talkshow, ble slankeprogrammet WeightWatchers ansikt utad, lanserte sitt eget porselensservice og har utgitt flere barnebøker.

I mai 2010 skapte prins Andrews fraskilte kone skandale da News Of The World publiserte en tydelig beruset Sarah som tilbød tilgang på sin innflytelsesrike eksmann for 500.000 pund.


- Jeg er klar over at jeg hadde drukket. Jeg var ikke i form, sa Fergie om skandalen da hun gjestet The Oprah Show i mai i fjor.

Sarah er på grunn av dette ingen populær person blant medlemmene av den britiske kongefamilien, og hun er ikke invitert til bryllupet mellom William og Kate.

Dronning Elizabeths eneste datter Prinsesse Anne giftet seg med Mark Philips i Westminster Abbey 14. november 1973. Etter å ha slitt med ekteskapet i mange år, kunngjorde paret at de skulle separeres i 1989.

De to ble skilt 23. april 1992. Allerede 12. desember samme år giftet hun seg for andre gang med Timothy Laurence. Paret måtte gifte seg i Skottland, ettersom Church of Englang ikke tillot skilte personer å gifte seg på nytt.

Prinsesse Anne ble med dette den første britiske kongelige som giftet seg på nytt siden 1905, noe som neppe falt i god jord for den konservative dronning Elizabeth.
 
I 1992 opplevde dronningen at to av hennes sønner tok ut separasjon mens hennes datter både ble skilt og gitet seg på nytt. Og i en tale i november samme år gjorde Elizabeth det klart at årets triste begivenheter hadde preget henne. 

- 1992 er ikke et år jeg vil se tilbake på med utelukkende glede. Med ordene til noen av mine sympatiske korrespondenter har det utviklet seg til å bli et Annus Horribilus, sa en medtatt dronning under sin tale til Guildhall. 

Dronning Elizabeths yngste sønn, prins Edward, er den eneste av de fire sønnene som har klart å holde på ekteskapet.

Etter mange år som singel verserte det sterke rykter om at prinsen var homofil, men da han i 1999 inngikk forlovelse med PR-agenten Sophie Rhys-Jones, satte han en stopper for rykteflommen.

Edward og Sophie giftet seg på Windsor Castle 19. juni 1999, og paret har nå vært lykkelig gift i snart 12 år.

I en kongefamilie der skilsmisser har blitt mer normalt enn varige ekteskap, krysser britene nå fingrene for at William og Kate skal leve opp til forventningene om et eventyrbryllup og følge i Dronning Elizabeths fotspor med et langt og lykkelig ekteskap.

Dronning Elizabeth og prins Philip har nå vært gift i over 63 år. 

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: Kate, ikke gift deg med William

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer